Οι διάλογοι των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, τα πηγαδάκια και οι γκρίνιες

Οι διάλογοι των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, τα πηγαδάκια και οι γκρίνιες

Χωρίς συζύγους και συντρόφους οι πολιτικοί αρχηγοί - «Πάγος» μεταξύ Φώφης-Καμμένου - Τι είπε ο Τσίπρας για την μετανάστρια Καντίτσα Σάνκο που τον είχε συνοδεύσει στην εκδήλωση του 2008 και τώρα ζει στο Λονδίνο

Οι διάλογοι των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, τα πηγαδάκια και οι γκρίνιες
«Η καλύτερη δεξίωση για εμένα ήταν το 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων», εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος
στους πολιτικούς αρχηγούς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο λεγόμενο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου.

Είθισται να πραγματοποιείται ένα άτυπο σύμβουλο στο περιθώριο της εκδήλωσης για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στο οποίο αν και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα χαλαρό  - λέγοντας οι καθένας για τις διακοπές του- επικρατούσε ενα αίσθημα νοσταλγίας, ενώ δεν έλειψαν οι αστεϊσμοί, αλλά και οι…. γκρίνιες. 

Κλείσιμο
Έπειτα από περίπου πέντε χρόνια επανέρχεται ο θεσμός του εορτασμού της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος είχε διεκόπη τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων. Αυτή τη φορά οι προσκλήσεις ήταν αυστηρά προσωπικές και οι καλεσμένοι προσήλθαν χωρίς συζύγους, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά: Όλοι οι καλεσμένοι πέρασαν από ανιχνευτή μετάλλων πριν κατέβουν τα σκαλιά προς τον κήπο του Μεγάρου.



Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη εμφάνισή του στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου το 2008, ως πρόεδρος του Συνασπισμού, τότε. Την εποχή εκείνη όλα τα φλας και η προσοχή των καλεσμένων του Προέδρου Κάρολου Παπούλια ήταν στραμμένα επάνω του. Οχι τόσο για την εμφάνισή του (με μαύρο τζιν παντελόνι, μαύρα αθλητικά παπούτσια), όσο για τη συνοδό του.
Η Καντίτσα Σάνκο, η μετανάστρια που συνόδευε τότε τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα ζει στο Λονδίνο και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εχει παντρευτεί και έχει παιδιά. Μάλιστα, τότε ο πρώην πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος μπερδεύτηκε και νόμιζε πως ήταν η γυναίκα του και τον ρωτούσε «πώς τα περνάτε στο σπίτι, με τα πεθερικά;».



Στο παρελθόν αναφέρθηκε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως είχε παρευρεθεί για πρώτη φορά σε δεξίωση, για τη γιορτή της Δημοκρατίας, σε ηλικία 17 ετών, συνοδεύοντας τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά.

Συζήτηση έγινε και για τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη να αναφέρει αστειευόμενος στον κ. Αλέξη Τσίπρα: «Εγώ δεν πήρα πρόσκληση». Άμεση η απάντηση από τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, οποίος με καυστικό χιούμορ του είπε: «Δεν πήρες εσύ πρόσκληση, πέφτει ο Τσίπρας». 

«Πάγος» μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και της Φώφης Γεννηματά, μετά το αδιανόητο σχόλιο του προέδρου των ΑΝΕΛ για την αναπηρική σύνταξη που δήθεν λαμβάνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έβαλε το θέμα των εξετάσεων για την ιθαγένεια των αλλοδαπών, τονίζοντας τον παράλογο βαθμό δυσκολίας. Έφερε ως παράδειγμα ένα ζευγάρι που ζει σε ενα νησάκι του Αιγαίου. Το ζευγάρι  πήγε στη Ρόδο να δώσει εξετάσεις και τους ρώτησαν το όνομα κάποιου  αναπληρωτή υπουργού.  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος  Μητσοτάκης είπε ότι είναι απαράδεκτο, άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι. Υπογράμμισαν πως  μπορούν να αλλάξουν το νόμο για τις εξετάσεις, με σκοπό να επικεντρώνονται οι ερωτήσεις στα βασικά.

Δεν έλειψαν και οι γκρίνιες, καθώς ο κ. Λεβέντης έθεσε θέμα για την παρουσία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση  Θεοχαρόπουλου στο κιόσκι. «"Γιατί είναι αυτός εδώ;", δεν είναι εκλεγμένος αρχηγός...» είπε ο Βασίλης Λεβέντης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  ρώτησε τους αρχηγούς αν θέλουν του χρόνου η εκδήλωση να είναι με συνοδούς, καθώς στη φετινή δεξίωση απαγορεύτηκε οι προσκλήσεις να είναι διπλές, γιανα λάβει αρνητικές απαντήσεις. 

Η εκδήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες, κόστισε περί τα 5.000 ευρώ, ενώ τα κρασιά ήταν χορηγία του κτήματος  Κοκοτού. 


«Πηγαδάκια»
Σε πηγαδάκι βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. «Αφήσαμε την Κρήτη για να έρθουμε σήμερα εδώ» είπε ο κ. Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό για να του απαντήσει ο κ. Τσίπρας: «Εγώ πριν κοιμηθώ τον παίρνω τηλέφωνο (σ.σ τον κ. Αποστολάκη) και τον ρωτάω. Είστε καλά;». Και ο κ. Αποστολάκης γελώντας είπε «εγώ τον συμπαθώ τον πρόεδρο». 

Ενδιαφέρον στιγμιότυπο ήταν και η αγκαλιά του Πάνου Καμμενου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ -παρά την κόντρα που είχε δημιουργηθεί πριν μήνες όταν και ζητούσε την παραίτηση του υπουργού απειλώντας να αποσυρθεί από την κυβέρνηση- πήρε τον κ. Μουζάλα αγκαλιά και είπε στους φωτογράφους: «Βγάλτε μας μια φωτογραφία να σκάσουν ολοι...». 

Διάλογος Τσίπρα με Θάνου και Παπαγγελόπουλο
Ενδιαφέρον ήταν το πηγαδάκι που δημιουργήθηκε με τον πρωθυπουργό, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 
Αναφέρει με χιούμορ ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό: «Να φύγουμε, δεν παρεμβαίνουμε στην δικαιοσύνη». Και προσθέτει  ο κ. Παπαγγελόπουλος «και να θέλαμε αυτές είναι αδέκαστες». Να σημειώσουμε πως ήταν ιδιαίτερα θερμός ο κ. Τσίπρας με την κυρία Θάνου την οποία όχι μόνο χαιρέτησε, αλλά και ασπάστηκε.

Μην του πάρουν…. βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία φοβήθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, έτσι όπως διέσχιζε τον κήπο, είδε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο σε πηγαδάκι με νεοδημοκράτες βουλευτές.  Ο πρωθυπουργός στάθηκε και του έκανε πλάκα πως πρέπει να φύγει για να μην τον πάρουν μαζί τους...

Είναι πολύ βαρετές οι Βρυξέλλες, είπε με συμπονετικό τρόπο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος όταν βρέθηκε κοντά στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. 

Στις πολύ εντυπωσιακές παρουσίες της βραδιάς περιλαμβάνονται οι βουλευτίνες Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) με κρουαζέ φόρεμα και η Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι) με έξωμο κίτρινο φόρεμα. 

Την παράσταση όμως, έκλεψε σε επίπεδο ενδυματολογικό μια δημοσιογράφος που φορούσε μακρύ λευκό φόρεμα και είχε επιλέξει μια «τιάρα» για το κεφάλι της.

Στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου βρέθηκαν και η Νάντια Βαλαβάνη με τον Διονύση Τσακνή. 


Οι δηλώσεις 
Στο πλαίσιο μιας λιτής τελετής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των πολιτικών αρχηγών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά, Βασίλη Λεβέντη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Σταύρου Θεοδωράκη, Πάνου Καμμένου, Βασίλη Λεβέντη καθώς και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε με τον τρόπο που αρμόζει το κορυφαίο αυτό γεγονός και πρωτίστως με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και παρόντες τους αντιστασιακούς, οι οποίοι εκπροσωπούν τη ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην πατρίδα την 24η Ιουλίου του 1974.



Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, και σημείωσε ότι ο εορτασμός μας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους έχει διττό συμβολισμό: «Πριν απ' όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία "όκωσπερ τείχεος". Δοθέντος ότι όταν στον Τόπο μας καταλύθηκε η Δημοκρατία βιώσαμε πραγματικές τραγωδίες, οι οποίες στοίχισαν ακόμη και τμήμα του Εθνικού μας Κορμού. Πρόσφατη απόδειξη η μαρτυρική Κύπρος, στην οποία σύμπας ο Ελληνισμός συμπαρίσταται και θα συμπαρίσταται ως την τελική της δικαίωση. Κι ακόμη τούτο: Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που την σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες.

Κυριάκος Μητσοτάκης 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Ελλάδα τη μεγάλη κρίση που τη μαστίζει, είναι η εθνική ενότητα αλλά και αλήθεια ως βασική προϋπόθεση συλλογικής αυτογνωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.



«Γιορτάζουμε σήμερα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα γιορτής και ταυτόχρονα μια ημέρα περισυλλογής. Είναι μια ημέρα γιορτής για να ενθυμούμαστε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του λαού και το έργο του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή, οποίος αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Είναι όμως και ημέρα περισυλλογής για το πώς η δημοκρατία στη χώρα μας μπορεί να ριζώσει περισσότερο, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά οικονομική κρίση και πώς μπορούμε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

Σταύρος Θεοδωράκης 

«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει σήμερα από τους στρατιωτικούς, αντιθέτως ο στρατός είναι αναπόσπαστο τμήμα του λαού μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η δημοκρατία κινδυνεύει ακόμα και σήμερα από το κομματικό κράτος, από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, από την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας πως «δυστυχώς από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα πολλές κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά πολλά απ? αυτά τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να ανταγωνιστούμε όλοι για να τα αλλάξουμε». Μάλιστα, στράφηκε προς όλους εκείνους τους πολίτες που απέχουν από την πολιτική, από εκείνους που δεν ψηφίζουν, υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατία κινδυνεύει και από την αποχή των πολιτών.


Φώφη Γεννηματά
«Σήμερα  θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με την τυραννία και το φασισμό και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Η ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατική ομαλότητα στηρίχτηκε στην ενότητα του λαού και στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μακριά από διχασμούς και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε πως «αυτή την ομοψυχία και εθνική συνεννόηση χρειαζόμαστε όσο ποτέ σήμερα». «Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς,  μπορούμε  να δουλέψουμε ενωμένοι, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, για μια νέα μεταπολίτευση, για  να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια και να δώσουμε ξανά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες προοπτική, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν μπορεί μόνος του» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.



Δημήτρης Κουτσούμπας
Δυστυχώς 42 χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, τα μεγάλα λόγια περί δημοκρατίας, που λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή, μένουν έξω απ' τους τόπους  δουλειάς, καταρρέουν στις Συνόδους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζουν νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως δεν τις θυμούνται καθόλου όταν φέρνουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες στη Βουλή, για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ευνοούν τους λίγους και βέβαια ματώνουν, γονατίζουν τον ελληνικό λαό. Να είμαστε καλά, καλή δύναμη σε όλους" δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στην δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Βασίλης Λεβέντης 
Για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο. Όπως είπε, επιστήμονες, εργαζόμενοι, άνεργοι, είναι όλοι στα κάγκελα και υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων αναχωρεί στο εξωτερικό για να βρει δουλειά.



«Αντιλαμβάνεστε -όπως είπε- ότι είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση». Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Βουλή στάθηκε ανώριμη να ψηφίσει την απλή αναλογική και προσέθεσε ότι πολλοί ακόμη δεν πιστεύουν στην ισοτιμία της ψήφου και στις δημοκρατικές διαδικασίες, και κατέληξε τονίζοντας ότι θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό όσοι δεν ψηφίσαν την απλή αναλογική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης