Μισθοί σε υποσχετικές, επιστράτευση υπαλλήλων, εθνικοποίηση της ΤτΕ

Μισθοί σε υποσχετικές, επιστράτευση υπαλλήλων, εθνικοποίηση της ΤτΕ

Συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους χειρισμούς Βαρουφάκη έως το τέλος Ιουλίου- «Θα έπρεπε να μου κάνουν εξεταστική εάν δεν είχα σχέδιο Β» απαντά ο πρώην υπουργός

Μισθοί σε υποσχετικές, επιστράτευση υπαλλήλων, εθνικοποίηση της ΤτΕ
Θύελλα έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη του βασικού περιγράμματος για το περίφημο Σχέδιο Β ή αλλιώς «Σχέδιο Χ», το οποίο ετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 και αφορούσε τη διαδικασία μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. Το σχέδιο αποκαλύπτει ο τότε συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη
και συντονιστής του σχεδίου Τζέιμς Γκαλμπρέηθ στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη). Περιελάμβανε την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων στη νέα δραχμή με παράλληλη επιστράτευση υπαλλήλων.

Κλείσιμο
Συζήτηση για εξεταστική έως το τέλος Ιουλίου
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ
Νίκος Δένδιας
έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση
, ζητώντας του απάντηση επί του αιτήματος που είχε υποβάλει εδώ και τέσσερις μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροοπής για τo plan B που απεργαζόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για τα capital controls. Τελικά, o κ.Βούτσης ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει έως το τέλος του Ιουλίου.

Η αντίδραση Βαρουφάκη
Στις αποκαλύψεις Γκαλμπρέηθ, αλλά και σε όσα του καταλογίζουν οι άλλοτε συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς, ο Γιάνης Βαρουφάκης, απάντησε μέσω twitter:  Θυμίζοντας ότι σήμερα είναι η «επέτειος» του δημοψηφίσματος όταν το ΌΧΙ συγκέντρωσε 62% ο πρώην υπουργός Οικονομικών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσ. τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου». Λίγο αργότερα, Λίγο αργότερα σε δήλωσή του στο real.gr ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε - με αφορμή το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συζητηθεί στο τέλος Ιουλίου η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Plan B - ότι «εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν αν δεν είχα Plan B».

Στην ίδια δήλωσή του επιβεβαιώνει, δε, ότι υπήρχε plan X υποστηρίζοντας ότι θα εφαρμοζόταν «σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και σια επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη, όπως ακριβώς το υπουργείο Άμυνας έχει υποχρέωση να διαθέτει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου».


Γκαλμπρέηθ: Αυτό ήταν το Σχέδιο Β
Όπως γράφει η «Καθημερινη» ο Αμερικανός καθηγητής, στο βιβλίο του περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του «πολεμικού συμβουλίου» που είχε συγκροτηθεί με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη υποστηρίζοντας οτι συνεδρίαζε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Κατά τον κ. Γκαλμπρέιθ στο διάστημα που η χώρα θα ήταν σε έκτακτη ανάγκη η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. «Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές» αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή.

Περιγράφοντας τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα ο Αμερικανός καθηγητής αναφέρεται στο ρόλο που θα αναλάμβαναν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών προκειμένου να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες επισημαίνοντας ότι κρίσιμο θα ήταν να επιστρατευθούν υπάλληλοι σε σχολεία, νοσοκομεία και αστυνομία, τους τομείς, δηλαδή, εκείνους που αποτελούν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει, πάντως, στα γραφόμενά του την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης