Για δεύτερη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω τροπολογία-σκάνδαλο

Αυτή τη φορά αφορούσε αλλαγές στον τελωνειακό κώδικα για πρόστιμα λαθρεμπορίας - Είχε προηγηθεί την Τρίτη η τροπολογία για τον Γιώργο Σταθάκη

Για δεύτερη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω τροπολογία-σκάνδαλο
Υπο την γενικευμένη κατακραυγή της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
να αποσύρουν τροπολογία που αναδύει οσμή συντονισμένου σκανδάλου.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Δημητριάδη, Μάριο Κάτση και Απόστολο Καραναστάση που κατέθεσαν τροπολογία σύμφωνα με την οποία η εταιρεία στην οποία περνά περιουσιακό στοιχείο του κράτους μετά από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δεν βαρύνεται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.

Κλείσιμο
Πρόκειται για μια ρύθμιση που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να καταθέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, το «βάρος» της νομοθέτησης ανέλαβαν κυβερνητικοί βουλευτές. Πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε βουλευτικές τροπολογίες του παρελθόντος που αποτελούσαν καραμπινάτα σκάνδαλα. Με τον τρόπο αυτό δεν γίνεται γνωστό ποιες περιπτώσεις αφορά η ρύθμιση, ούτε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την τροπολογία έκανε αρχικώς δεκτή ο υπουργός Υποδομών
Χρήστος Σπίρτζης και όχι ο αρμόδιος για θέματα τελωνιακού Κώδικα και προστίμων υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
.

Ωστόσο, μετά τις ομαδικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης ο κ. Δημήτριάδης αναγκάστηκε να διαβάσει γραπτή δήλωση στην Ολομέλεια που αναφέρει: «επειδή στην αιτιολογική έκθεση ίσως να μην αποκρυσταλλώνεται η πρόθεσή μας και για αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων αποσύρουμε την τροπολογία». Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Μάκη Βορίδη που είπε πως «υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι κατάπτυστες και απαράδεκτες και θέλουν να αποφευχθεί η διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» εξηγώντας: «Κατετέθη βουλευτική τροπολογία που αλλάζει τον τελωνιακό κώδικα και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον τελωνειακό Κώδικα!». «Με την ρύθμιση ο νέος μέτοχος δεν έχει ευθύνη για τα χρέη που έκανε η παλιά διοίκηση» πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε: « Όμως όταν μεταβιβάζονται μετοχές γίνεται νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρίας. Πάντα ζητείται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου ώστε ο νέος μέτοχος να γνωρίζει πλήρως την κατάσταση. Έρχεται λοιπόν  η κυβέρνηση και απαλλάσσει εις βάρος του ελληνικού δημοσίου τον νέο μέτοχο. Να το πάρετε πίσω γιατί είναι ντροπή». Επίσης, ο κ. Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στην ρύθμιση και δεν την αποσύρει, η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

«Κάνετε τροποποιήσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ελπίζω να μην γίνει αποδεκτή αν δεν έρθει ο υπουργός Οικονομιών να μας πει τι γίνεται» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι είναι "φωτογραφική". Πείτε μας ποιους αφορά. Γιατί έχετε τόση βιασύνη;». Για «κομπίνες» μίλησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) θυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή κατήγγειλε διατάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης έως ότου η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορά η τροπολογία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης