«Στην πρέσα» η κυβέρνηση για ασφαλιστικό - αξιολόγηση

«Στην πρέσα» η κυβέρνηση για ασφαλιστικό - αξιολόγηση

Λαγκάρντ: «Βλέπει» κατάληξη των συζητήσεων ακόμα και στο β' εξάμηνο του 2016 - Ξεκάθαροι οι δανειστές στο Eurogroup - Το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει και ο Τσακαλώτος - Το προσχέδιο θέλει διευκρινίσεις, είπαν για το ασφαλιστικό

«Στην πρέσα» η κυβέρνηση για ασφαλιστικό - αξιολόγηση
Εάν κάτι είναι ξεκάθαρο μετά την περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το χθεσινό Eurogroup, είναι ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τα όσα έλεγε μόλις τον Δεκέμβριο δημοσίως ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ κατέστησαν σαφές στον κ. Τσακαλώτο ότι «η παραμονή του ΔΝΤ είναι μη διαπραγματεύσιμη». Κατόπιν τούτων σε συνέντευξή του στην Χάντελσμπλατ, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη. Αποτελεί δέσμευσή μας» και επιπλέον ότι η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα έχει τη φύση μόνο τεχνικής υποστήριξης, αλλά θα πρόκειται για ενεργό συμμετοχή σε χρηματοδοτικό επίπεδο. «Δεν υπάρχει καμία σύγχυση, το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να παραμείνει, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις», δήλωσε από την πλευρά του και ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Έτσι, είναι φυσιολογικό ότι ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν έκανε αισθητή το τελευταίο διάστημα την παρουσία τους στις Βρυξέλλες, υποβάλλοντας επιφυλάξεις για το ασφαλιστικό και περιγράφοντας επιπλέον προϋποθέσεις ώστε να είναι βιώσιμο, οι οποίες συνδέονται με την γενικότερη πορεία της ελληνική οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σχετική σημασία έχουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό με δεδομένο μάλιστα ότι όλοι οι αρμόδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν χθες ότι δεν έχουν προχωρήσει στην εξέταση της ελληνικής πρότασης την οποία χαρακτηρίζουν προσχέδιο. 

Κλείσιμο
Το χθεσινό Eurogoup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό ενώ κάλεσε την Ελλάδα να υποβάλει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι θεσμοί έχουν αποστείλει διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Ελλάδα ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ στις χθεσινές του δηλώσεις μετά την λήξη της συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι  η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αλλά πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους θεσμούς. Είναι ανάγκη να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν οι Θεσμοί να μεταβούν στην Αθήνα πολύ σύντομα, είπε. Ο κ. Σόιμπλε στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι η τρόικα θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον επόμενο μήνα, αν και στο κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup αναφέρεται ότι η πρώτη αξιολόγηση σχεδιάζεται να ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα. Η προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «μέσα στον Φεβρουάριο η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά "σφιχτή" στην Ελλάδα, γι' αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει», δίνει το κλίμα μεταξύ των δανειστών πίσω από τις διπλωματικές εκφράσεις. 

Τον ρόλο του καλού στο χθεσινό Eurogroup είχε ο Γάλλος Επίτροπος Μοσκοβισί ο οποίος ανέφερε ότι «τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» και αναγνώρισε ότι «έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, έχει αλλάξει το πνεύμα και η προσοχή στρέφεται τώρα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι είναι το πιο ευαίσθητο ζήτημα και πως θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες: «Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος», είπε.    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης