Εκλογές ΝΔ: Η συμμετοχή και οι 128.000 που ψήφισαν Άδωνι-Τζιτζικώστα κρίνουν το αποτέλεσμα

Εκλογές ΝΔ: Η συμμετοχή και οι 128.000 που ψήφισαν Άδωνι-Τζιτζικώστα κρίνουν το αποτέλεσμα

Με προβάδισμα του πρώτου γύρου ξεκινά ο Μεϊμαράκης χωρίς να αποκλείεται η ανατροπή υπέρ του Κυριάκου - Δικαιώμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά

Εκλογές ΝΔ: Η συμμετοχή και οι 128.000 που ψήφισαν Άδωνι-Τζιτζικώστα κρίνουν το αποτέλεσμα
Μετά από έναν μαραθώνιο τριών μηνών που ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του κόμματος και έφερε στην επιφάνεια παλιές και νέες αντιπαραθέσεις, η μάχη για την ηγεσία της ΝΔ
φθάνει στο τέλος της. 

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, αύριο στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ για να αναδείξουν πρόεδρο του κόμματος έναν εκ των
Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Κλείσιμο
και Κυριάκο Μητσοτάκη
. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7: 00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής. Αυτή την φορά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα δεχθεί και e-mail για την καταμέτρηση προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη καθυστέρηση όπως στον πρώτο γύρο. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο κάτι που θα κάνει πιο σύντομη την διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία. 

Όσο για την ουσία τώρα ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, παρότι ο ίδιος το αρνείται είναι το φαβορί, αν και όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται. 

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής, το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη προσδίδοντάς του δεξιό πρόσημο και έθεσε στην διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας πάλι συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση αν και η φωτογραφία από τα Θεοφάνεια που τον δείχνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργεί εντυπώσεις τις οποίες ο ίδιος αρνείται λέγοντας ότι απλώς βρέθηκαν μαζί στην τελετή του αγιασμού και δεν μπορούσε να το αποφύγει. 

Από την αρχή του δεύτερου γύρου οι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του νεοφιλελεύθερου στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να δώσουν στην μάχη το πολιτικό υπόβαθρος της αντιαπαράθεσης ανάμεσα στην κοινωνική-λαική δεξιά που εκφράζει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και στον νεοφιλελευθερισμό που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τακτική είχε αποτέλεσμα καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχασε αρκετό χρόνο και συνεντεύξεις προσπαθώντας να πείσει ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερος. “Δεν ξέρω τί σημαίνει ο όρος” έφθασε να πει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του θέλησε να δώσει στην αναμέτρηση τον χαρακτήρα ανάμεσα στην παράδοση και στην ανανέωση. “Θέλω τη ΝΔ του e-mail και όχι του φαξ” είπε σε μία από τις πάρα πολλές παρουσίες του στα ΜΜΕ στις οποίες βάσισε την καμπάνια του για να ανατρέψει το προβάδισμα του αντιπάλου. 

Άσχετα όμως από την στάση που κράτησαν οι αποτυχόντες του πρώτου γύρου, είναι αμφίβολο πόσους από εκείνους που τους εμπιστεύθηκαν θα κατευθύνουν. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του κ. Γεωργιάδη έχουν δεξιά χαρακτηριστικά και είναι πιο κοντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη παρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ψηφοφόροι του κ. Τζιτζικώστα στην πλειοψηφία τους στην Βόρειο Ελλάδα έχουν αναφορά στον καραμανλισμό και στον Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν έκρυψε ότι στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δύσκολα καραμανλικής αναφοράς νεοδημοκράτες θα ψηφίσουν έναν Μητσοτάκη. 

Και οι δύο υποψήφιοι πάντως έχουν υποσχεθεί την ανασυγκρότηση της ΝΔ και σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα αν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να προκρίνει πιο μαλακή στάση και συναινετική στα μεγάλα ζητήματα πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες της μετριοπάθειας και του μεσαίου χώρου. Άλλωστε εκτιμά ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που εφαρμόζει θα έλθει αντιμέτωπος με την κοινωνική του βάση και δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία”. Παράλληλα διακηρύσσει ότι δεν θα ψηφίσει υφεσιακά μέτρα καθώς “η λιτότητα τελείωσε και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί”. Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε περισσότερο στο ότι είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον Τσίπρα και να απαλλάξει την χώρα από την ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του. Έχοντας όμως το παρελθόν στην κυβέρνηση Σαμαρά τον κυνηγούν οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα για τις οποίες στο τέλος αναγκάστηκε να απολογηθεί λέγοντας ότι απλώς εφάρμοζε την πολιτική της κυβέρνησης. 

Σε αυτό τον γύρο πάντως δεν υπήρξε παρέμβαση Καραμανλή -όπως πριν από την πρώτη Κυριακή. Παράλληλα έμεινε εκτός και ο έτερο πρώην αρχηγός Αντώνης Σαμαράς παρότι είναι γνωστό ότι στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και αρκετοί από τους ανθρώπους που επηρεάζει. 

Μία παράπλευρη σύγκρουση ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο τον οποίο θεωρεί ταυτισμένο με τον Αντώνη Σαμαρά και ο οποίος στήριξε τους αντιπάλους του, πρώτα τον Απόστολο Τζιτζικώστα και εν συνεχεία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. ΜΕϊμαράκης δήλωσε ότι δεν κάνει για γραμματέας του κόμματος και είναι σαφές ότι παρότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ή αλλαγής του δύσκολα θα συμβιώσουν οι δύο τους. Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης έχει προειδοποιήσει ότι δεν στέργει τις ακραίες φωνές και ότι εφόσον δεν πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις θα τεθούν εκτός κόμματος. 

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο είναι σαφές ότι αύριο οι γαλάζιοι ψηφοφόροι δεν εκλέγουν μόνο έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκης ή Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά επιλέγουν ποιά είναι η ΝΔ που επιθυμούν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης