PROTOTHEMA

Πολιτική

Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό απουσίαζε μεγαλοπρεπώς

Θερμό επεισόδιο ρωσικού πολεμικού με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο

Θερμό επεισόδιο ρωσικού πολεμικού με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο

Σύμφωνα με τη Ρωσία το τουρκικό αλιευτικό πλοίο κινήθηκε κοντά σε ρωσικό πολεμικό ανοιχτά της Λήμνου - Το ρωσικό πολεμικό έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον του τουρκικού, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνθηκε - Τι λένε πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Συνεχίζεται το στρατιωτικό και διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία. Το πρώτο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικό F-16, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σημειώθηκε στο Αιγαίο πολύ κοντά στη Λήμνο. Το τραγελαφικό είναι ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν απαντούν αν πράγματι συνέβησαν όσα υποστηρίζουν οι Ρώσοι και δεν μπορούν να βεβαιώσουν αν ισχύει ο ισχυρισμός των Ρώσων ότι άνοιξαν πυρ εναντίον του τουρκικού πλοίου... Λες και το μείζον περιστατικό το οποίο αναδημοσιεύεται απ' όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έγινε στο Αιγαίο το οποίο υποτίθεται ότι ελέγχεται από ραντάρ, πολεμικά πλοία και παράκτιους σταθμούς παρακολούθησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (ώστε να έχει αποτυπωθεί αν πράγματι συνέβη το περιστατικό όπως το περιγράφει η ρωσική πλευρά και να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσο κοντά έφτασαν τα δύο πλοία) αλλά στον Ατλαντικό... 


Το επικίνδυνο περιστατικό -σύμφωνα με όσα μεταφέρουν ρωσικές πηγές- έγινε στις 09:07 το πρωί της Κυριακής, 22 χλμ ανοιχτά της Λήμνου. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον τουρκικού αλιευτικού το οποίο προσέγγιζε την ρωσική φρεγάτα Smetlivy διότι -κατά την άποψη της Μόσχας- υπήρχε κίνδυνος σύγκρουσης των δύο πλοίων. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικές πηγές, τουρκικό αλιευτικό προσέγγισε τη ρωσική φρεγάτα Smetlivy. Το ρωσικό πολεμικό πλοίο άρχισε να εκπέμπει σήματα προειδοποίησης, το τουρκικό αλιευτικό δεν ανταποκρίθηκε και το ρωσικό πολεμικό έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον του τουρκικού αλιευτικού, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνθηκε. Αυτά σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 

Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ρωσία κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκίας στη Μόσχα, να δώσει εξηγήσεις για το επεισόδιο στο Αιγαίο.


Τι λένε πηγές του Πολεμικού Ναυτικού
Αρμόδια στελέχη του ελληνικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο κινείται σε διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο, περιμένοντας να λάβει το πράσινο φως των τουρκικών αρχών για να διέλθει από τα στενά των Δαρδανελλίων ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής στη Ρωσία. 

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού λένε πως η μοναδική επικοινωνία που γνωρίζουν πως είχε το πλήρωμα της ρωσικής φρεγάτας με άλλα πλοία που κινούνται στην περιοχή ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΝ, το ρωσικό πλοίο χρησιμοποίησε το λεγόμενο «link 16» - πρόκειται για το κανάλι διεθούς ναυσιπλοϊας- για να επικοινωνήσει με τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο κινούνταν προς το Smetlivy ενημερώνοντας τους Τούρκους να μην πλησιάζουν εγγύτερα των δύο ναυτικών μιλίων το ρωσικό πολεμικό πλοίο. Ενώ πάντως τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι προειδοποιητικές βολές ερίφθησαν το πρωί της Κυριακής οπότε και τα δύο πλοία -σύμφωνα με την Μόσχα- βρέθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, από το ελληνικό Πεντάγωνο λένε ότι η μοναδική επικοινωνία του ρωσικού πλοίου μέσω του link 16 καταγράφηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Η Μόσχα προειδοποιεί: Οι απερισκεψίες θα έχουν συνέπειες 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται πως ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα έπειτα το συμβάν στο Αιγαίο και η Ρωσία του απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα» που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό κράτος.

Μάλιστα, η Ρωσία εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy».

«Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, «στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό. που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. "Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα».

Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».

«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο και σημειώνει πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο έπειτα από το συμβάν.

Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.


Αγκυρα: Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο
Την ίδια ώρα, η Τουρκία υποστηρίζει πως δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης, έπειτα και από το νέο θερμό επεισόδιο.

Λίγες ώρες μετά από το επικίνδυνο περιστατικό για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε την θέση της Άγκυρας ότι θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ επισήμανε ότι το περιστατικό θα τεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε ο ίδιος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το τουρκικό τηλεπτικό δίκτυο TRT Turk. 

O Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Ρώμη για να παραστεί στις συνομιλίες για την Λιβύη, δήλωσε ότι η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο και θα εκδώσει μια ανακοίνωση μόλις συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, κυρίως από τους αλιείς που ενεπλάκησαν σε αυτό.

«Έχουμε ενημερωθεί για την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς… Εμείς θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό αφού μιλήσουμε με τους αλιείς», είπε, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertuk.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

akyros24/01/201611:32

Ase tha to diavasw sto BBC eseis den kserete an einai fregata h antitorpiliko...

Απάντηση
Καπετάν Γιάννης14/12/201517:35

Στα δυο μίλια κάλεσαν το ψαράδικο? μόνο!!......... Που να δείτε και τους Αμερικανούς τι ταράκουλο εχουν με τις αποστάσεις ασφαλείας με τα πολεμικά τους πλοία. Give me 4 miles wide berth φωνάζουν στο VHF ch 16. Μέχρι και ελικόπτερο σηκώνουν αν δεν τους απαντήσεις στις κλήσεις τους. ......... Η κατάσταση μπάχαλο με τα πολεμικά πλοία ενα σωρό χωρών μέσα στο Αιγαίο. ..... Και εάν δεν υπακούσεις στις κλήσεις τους πέραν των άλλων ενεργειών ειδικά οι Αμερικανοί σε ρεπορτάρουν στο VTIS (Vessel traffic ιnformation system) εάν εισαι στην δυτική πλευρά του Αιγαίου, και αντε να ξεμπλέξεις μετά με τα λιμεναρχεία, και με την ίδια σου την εταιρεία εάν διαμαρτυρηθούν οι Αμερικανοί....... Εγω για το συμβάν πιστεύω οτι έγινε ως συνήθως γίνεται απο άλλες φορές. ..... Τα ψαράδικα (Ελληνικά - Τουρκικά) πλησιάζουν αγκυροβολημένα ή σταματημένα πλοία και στην ανοικτή θάλασσα ακόμα ειτε πολεμικά είτε εμπορικά. ..... Ανταλλάσουν ολόφρεσκα ψάρια με τσιγάρα η με αλκοολούχα ποτά, ή με μια ποσότητα καυσίμων, η και με πληρωμή. Αναλόγως. Και οι δύο πλευρές κερδισμένες ειναι. Και τώρα που τσίτωσαν τα πράγματα Τουρκίας Ρωσίας 'αρχισαν να εφαρμόζονται απο τα πολεμικά της Ρωσίας οι κανόνες ασφαλείας επακριβώς, και έτσι εκαναν αυτό που έκαναν..... Αλλη εκδοχή ειναι το αλιευτικό να ηταν στην διαδικασία ανάσυρσης της καλάδας απο την θάλασσα. Και αυτός που ηταν στην γέφυρα να πηγε πίσω να βοηθήσει τους αλλους και το αλιευτικό να πήγαινε με χαμηλή ταχύτητα μόνο του.

Απάντηση
σιγά τα ωά!!14/12/201514:23

Oλο για θερμά επεισόδια ακούω και ο αέρας εξακολουθεί να είναι παγωμένος!!! Λίγο δράση παραπάνω μπάς και ζεσταθούμε(!) πότε προβλέπεται να 'χουμε???

Απάντηση
τρελλοσ14/12/201500:38

αντε ρε παντε να πολεμήστε τους τζηχατηστεσ αντι να παριστάνετε τους μαγκεσ στα σαιτ τι ωραια που μηλατε πεστε μας με την οικονομια τι θα γηνη κάθε ημερα ο κοσμακξησ αιμα φτηνη δυσκολα μην πεινασησ μην αρωστησησ απαγορευεται

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία