Ντομπρόβσκις: Έρχεται στην Αθήνα και ζητά εξηγήσεις για την Σαββαΐδου

Ντομπρόβσκις: Έρχεται στην Αθήνα και ζητά εξηγήσεις για την Σαββαΐδου

«Διευκρινίσεις» από τις ελληνικές αρχές για την απομάκρυνση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκανε γνωστό η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, Ανίκα Μπρέινχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»

Ντομπρόβσκις: Έρχεται στην Αθήνα και ζητά εξηγήσεις για την Σαββαΐδου
Ηχηρή υπενθύμιση στην ελληνική κυβέρνηση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις δεσμεύσεις της στους Θεσμούς για την ανεξαρτησία οργανισμών-«κλειδιά», αναφερόμενη στο θέμα της καρατόμησης της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπρέιντχαρτ, επανέλαβε, έπειτα από ερώτηση του ανταποκριτή του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις Βρυξέλλες, τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού απέναντι στους Θεσμούς, αποφεύγοντας όμως να πάρει σαφή θέση.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου, Ανίκα Μπρέιντχαρτ δήλωσε: «Η Επιτροπή καταγράφει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και είσπραξης είναι μία από τις κύριες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι στο κέντρο της θεσμικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί, ως μέρος αυτού του προγράμματος, να "ενδυναμώσει τη θεσμική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία των οργανισμών-κλειδιά, όπως η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ΕΛΣΤΑΤ"».


Κλείσιμο


«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης. Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση αυτή. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα επισκεφτεί την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και το ζήτημα ενδέχεται να εξεταστεί».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις επισκέπτεται την Ελλάδα ενώ το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει όλα τα αναπτυξιακά και δημοσιονομικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας.

Σχετικά με το ζήτημα των αδειών στα κανάλια, η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δεν πήρε θέση, τονίζοντας πως το ζήτημα αυτό εξετάζεται από τους αρμόδιους Θεσμούς.

«Φρένο» των δανειστών στο σχέδιο για τη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Την ίδια ώρα, αλλαγές στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη δημιουργία της Ελληνικής Αρχής Δημοσίων Εσόδων -η οποία θα διαδεχθεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων- ώστε να αποκλειστούν τα «παράθυρα» πολιτικής παρέμβασης από την εκάστοτε κυβέρνηση, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι ζήτησαν εξηγήσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αποπομπή Σαββαΐδου, οι ελεγκτές απέφυγαν να εκφράσουν άποψη, μέχρι να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ωστόσο, φέρονται να επέμειναν ιδιαίτερα να κατατεθεί άμεσα η διάταξη, με την οποία προστατεύονται από μηνύσεις και ποινικές διώξεις οι υπάλληλοι της ΓΓΔΕ (και του επικεφαλής της συμπεριλαμβανόμενου), για να αποφευχθούν κωλυσιεργίες, αλλά και σκηνικά τύπου Αριδαίας, όπου παρολίγον να καταλήξουν στη φυλακή οι εφοριακοί, επειδή τους έκανε μήνυση ο ελεγχόμενος που τους προπηλάκισε, γιατί τον έλεγξαν!

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης