Ενας Λεβέντης προ των πυλών της Βουλής

Ενας Λεβέντης προ των πυλών της Βουλής

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, την Ενωση Κεντρώων, να πετυχαίνει την πολυπόθητη είσοδο στη Βουλή, σπάζοντας το φράγμα του 3% - Η πίτσα που κάποτε έστελναν στον πρόεδρο για να του κάνουν ειρωνική πλακίτσα πλέον σερβίρεται κρύα στους τότε χλευαστές του

Ενας Λεβέντης προ των πυλών της Βουλής
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η πρωτοεμφανιζόμενη συχνότητα του Καναλιού 67, μηδενικής σχεδόν τηλεθέασης στα σπάργανά του, άρχισε από στόμα σε στόμα να αποκτά φανατικούς μεταμεσονύχτιους τηλεθεατές, πολλοί εκ των οποίων μαζεύονταν σε παρέες σε σπίτια, παράγγελναν πίτσες και μπίρες και επιδίδονταν σε συνεδρίες σπαρακτικού γέλιου διασκεδάζοντας την ανία τους από την comme il faut επικρατούσα τηλεοπτική πραγματικότητα. 

Πρωταγωνιστής της μεταμεσονύκτιας εκείνης εκπομπής ήταν η συμπαθής φυσιογνωμία του Βασίλη Λεβέντη, πρόεδρου του νεότευκτου τότε κόμματος Ενωση Κεντρώων και συγχρόνως ιδιοκτήτη του Καναλιού 67, μια συχνότητα που ουσιαστικά αποκτήθηκε για να γίνει δίαυλος δημοσιοποίησης των πολιτικών ιδεών του. Η παθιασμένη ρητορική, η λυσσαλέα επίθεση εναντίον των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., οι εκρήξεις θυμού εναντίον όσων τηλεθεατών καλούσαν στη διάρκεια της εκπομπής και τον «κούρδιζαν» επί τούτου κάνοντάς τον να γίνεται κατακόκκινος, να χτυπάει με δύναμη το χέρι στο τραπέζι και να ωρύεται ρουφώντας συγχρόνως μονοκοπανιά τον φραπέ που μόνιμα είχε μπροστά του έκαναν τον Βασίλη Λεβέντη διάσημο στην επικράτεια.

Εναν καλτ τηλεοπτικό ήρωα που εξαιτίας του πολιτικού του πάθους και της αίσθησης δικαίου που ένιωθε να τον πνίγει μέσα σε μια θάλασσα κυβερνητικών ατασθαλιών, εξόφθαλμης διαφθοράς και πελατειακών διορισμών αποφάσισε να υψώσει ανάστημα και να ξετινάξει το προσωπικό του κομπόδεμα ιδρύοντας δικό του κόμμα - και δικό του κανάλι.


 Ενας εραστής της πολιτικής, με αρθρωμένο λόγο και σωστά ελληνικά, με μετριοπαθείς ιδεολογικές απόψεις, ο οποίος αν και χρησιμοποιούσε την κοινή λογική στη ρητορική του, αντιμετωπίστηκε από τους τότε χειριστές των ηνίων της εξουσίας ως ένας γραφικός τύπος της γειτονιάς, ένας ακόμα «πρόεδρος» του μικρού πλην τρελού ελληνικού μας χωριού, που γεννάει κατά χιλιάδες μικρούς Ναπολέοντες που ξέρουν πώς να οδηγήσουν τη χώρα στη νίκη, στη λαμπρή έξοδο με το φως το αληθινό. 

Κλείσιμο
Ο Βασίλης Λεβέντης πέραν της όποιας αφέλειας μπορεί να του καταλογίσει κανείς ως προς τον χειρισμό της εικόνας του, με τους φραπέδες και τα θορυβώδη ρουφήγματα, τις εκφράσεις θριάμβου όταν τηλεθεατές του έλεγαν «πες τα προεδράρα!», τις γενναίες δόσεις σάλιου που κατά λάθος εκτόξευε στα θρυλικά του «κρανιάσματα» και τις μακρόσυρτες σιωπές που ακολουθούσαν μέχρι να συνέλθει το νευρικό του σύστημα, δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσει ότι σωστά διέβλεψε την κατηφόρα -με ιλιγγιώδη μάλιστα ταχύτητα- στην οποία έμπαινε η χώρα και τα χίλια μύρια δεινά που υφίσταται σήμερα ο λαός της.

Οχι φυσικά επειδή είχε το χάρισμα του μάντη Τειρεσία ή έτριβε τη μαγική σφαίρα του μέλλοντος κρυμμένος σε κάποια σκοτεινή γωνία. Ούτε επειδή ανήκε σε κάποια σέκτα πεφωτισμένων που έπλεκαν τα σκοτεινά νήματα του παγκόσμιου status quo.

Απλώς επειδή χρησιμοποίησε την κοινή λογική, μόνος σε μια πολιτική αρένα ανήμερων θεριών μεταμφιεσμένων σε κουστουμάτους πολιτικάντηδες που κατασπάραζαν δημόσιες περιουσίες.

Ο Βασίλης Λεβέντης, ένας ρομαντικός ιδεολόγος, ένας αποδεδειγμένα έντιμος τύπος και ένας ορκισμένος κεντρώος ήταν εκείνος που μέσα στην ανεμοζάλη της υπερκαταναλωτικής μανίας των 90s, την αλόγιστη σπατάλη και την ασυδοσία είχε τη διαύγεια ως τρίτος παρατηρητής να διαβλέψει το σφοδρό τρακάρισμα με τη σημερινή πραγματικότητα, ήτοι την υπερχρέωση και εντέλει τη χρεοκοπία της χώρας. 

 Ο γραφικός τού τότε φαντάζει τέρας λογικής σήμερα, αφού βέβαια χρειάστηκε να προηγηθούν δεξιά μνημόνια, θριαμβευτικά «Οχι» που έγιναν τα όπλα του «Ναι», καπάκι αριστερά μνημόνια, μέτρα ψηφισμένα από την αντιπολίτευση, κυβερνητικές συνιστώσες που δεν ψηφίζουν αλλά στηρίζουν και δεκάδες άλλα σουρεαλιστικά και πρωτόγνωρα που κάνουν μια ολόκληρη χώρα να μυρίζει καμένο εγκέφαλο. 

Ο οργασμός στο πολιτικό του 
γραφείο και η σύζυγος-βράχος


Με τούτα και μ’ κείνα, ο Βασίλης Λεβέντης σήμερα δικαιώνεται ως ένας άλλος προφήτης που κάποτε λοιδορήθηκε για τις «τρέλες» του σε σημείο προσβολής και εντέλει απομόνωσης. Το βίντεο με τις «Προφητείες» στο Διαδίκτυο -με αποσπάσματα δηλώσεών του από τη δεκαετία του ’90 για τα δεινά που θα επιφέρουν στη χώρα οι πολιτικές που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- έχει γίνει viral και έχει ήδη ξεπεράσει τις 213.000 προβολές. Και ο πρόεδρος που στις εκλογές του Ιανουαρίου το κόμμα του πήρε το 2% και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται να οδεύει προς τη Βουλή σπάζοντας το φράγμα του 3% έχει πλέον βαρύ καθημερινό πρόγραμμα. Ο χρόνος του μοιράζεται μεταξύ πρωινών συσκέψεων με στενούς συνεργάτες στα γραφεία του κόμματος, ραντεβού με υποψήφιους πολιτευτές, συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, μαγνητοσκοπήσεις εκπομπών που προβάλλονται στο Διαδίκτυο, αλλά και εξορμήσεις σε Αθήνα και επαρχία για καφέ και πολιτική συζήτηση με τον λαό. Καθημερινά, γύρω στις 11 το πρωί, ο Βασίλης Λεβέντης καταφτάνει στο γραφείο του στο Μεταξουργείο με το ταπεινό γκρι Toyota που οδηγεί ο ίδιος. Στο πλευρό του η σύζυγός του Νατάσα Μεντεσίδου, η οποία πέραν όλων των άλλων εκτελεί και χρέη γραμματέως.

 Χαμογελαστή και ευδιάθετη, αποφεύγει να εκτεθεί στον φωτογραφικό φακό -«τα φώτα δικαιωματικά πέφτουν στον Βασίλη γιατί το αξίζει» λέει-, ενημερώνοντάς τον ταυτόχρονα για τα ραντεβού της ημέρας - που δεν τα λες και λίγα. 

Η κυρία Μεντεσίδου στηρίζει με πάθος τον αγώνα του συζύγου της και βρίσκεται αγόγγυστα στο πλευρό του, ακολουθώντας τον σε όλες τις πολιτικές εξορμήσεις του στην Ελλάδα, ακόμη και εκφωνώντας τα πολιτικά συνθήματα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του.



Ο κ. Βασίλης Λεβέντης με τον συντάκτη του «ΘΕΜΑτος».Η φωτογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου πίσω του

 «Κάποτε ακούγοντάς με να εκφωνώ συνθήματα, μου έκαναν πρόταση από την ΕΡΤ να εργαστώ εκεί λόγω της φωνής μου», λέει χαμογελώντας. Για χάρη άλλωστε του συζύγου της έβαλε λουκέτο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στον οίκο μόδας που η ίδια συντηρούσε στο Κολωνάκι, με νυφικές δημιουργίες που έφεραν την υπογραφή της.

 «Σχεδίαζε τα καλύτερα νυφικά της Αθήνας και είχε σπουδαία πελατεία και επώνυμες κυρίες», λέει ο κ. Λεβέντης καμαρώνοντας για τη σύζυγό του, με την οποία φέτος αισίως συμπληρώνουν 38 χρόνια γάμου. Η γνωριμία τους έγινε σε μια κοινωνική εκδήλωση και κατέληξε σύντομα στα σκαλιά της εκκλησίας.

 Εκείνος πολίτικος μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου -με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο- και εκείνη προερχόμενη από εύπορη οικογένεια της Καβάλας με σπουδές μοντελίστ.

Καρπός του έρωτά τους είναι ο γιος τους Μάριος, ο οποίος ήδη τους έχει χαρίσει δύο εγγονάκια. Ο μικρότερος, ο Βασιλάκης, τριών ετών, είναι ήδη φαν του παππού του και κάθε φορά που τον βλέπει στην τηλεόραση χειροκροτάει δυνατά φωνάζοντας το όνομά του. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του το ζεύγος Λεβέντη τον αφιερώνει στα εγγόνια του και σε εξόδους με καλούς φίλους.

 Το πάθος του βέβαια παραμένει το διάβασμα ιστορικών κυρίως βιβλίων -κάθε βράδυ αφιερώνει 2 με 3 ώρες στην ανάγνωσή τους-, ενώ η σύζυγός του έχει μεγάλη αδυναμία στα λουλούδια αλλά και στα παλαιά έπιπλα που ξετρυπώνει κατά καιρούς στο Μοναστηράκι αναλαμβάνοντας η ίδια τη συντήρηση και αναπαλαίωσή τους.
 
Ο συνωστισμός υποψηφίων 
και ο θρίαμβος στο Facebook 


Στο μικρό γραφείο του 5ου ορόφου της παλαιάς πολυκατοικίας της οδού Καρόλου 58 στο Μεταξουργείο τον περιμένουν στενοί του συνεργάτες αλλά και υποψήφιοι πολιτευτές. Μετά το 2% που απέσπασε το κόμμα στις εκλογές έχουν πληθύνει θεαματικά οι ενδιαφερόμενοι απ’ όλη τη χώρα που θα ήθελαν να συμπεριληφθούν στις λίστες της Ενωσης Κεντρώων.

 «Εχουμε συνωστισμό υποψηφίων πλέον», μας λέει ο πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι βουλευτές που θα εκλεγούν -εφόσον το κόμμα μπει στη Βουλή- θα υπογράψουν πριν από τις εκλογές συμφωνητικό για εξάμηνη θητεία.

Συνεργάτες του κ. Λεβέντη τον περιγράφουν ως άνθρωπο απλό και καθημερινό, παθιασμένο με την πολιτική, ο οποίος δεν έχει αλλάξει καθόλου τις ιδέες και τα πιστεύω του από την πρώτη στιγμή που βγήκε στο γυαλί στο μικρό αυτοσχέδιο studio που είχε στηθεί σε ένα μικρό δωμάτιο των πρώτων γραφείων του κόμματος στην Πειραιώς 86, την έδρα του Καναλιού 67.



Ο υπεύθυνος Διαδικτύου και social media της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Δανέλας τον ενημερώνει για τα διθυραμβικά σχόλια ψηφοφόρων και φίλων του κόμματος κάτω από κάθε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα και το Facebook.


Ο υπεύθυνος Διαδικτύου και social media της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Δανέλας τον ενημερώνει για τα διθυραμβικά σχόλια ψηφοφόρων και φίλων του κόμματος κάτω από κάθε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα και το Facebook. Το βίντεο «Προφητείες» σημειώνει ρεκόρ προβολών. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη στην επίμαχη εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου το 1994, ο οποίος επιχείρησε να τον προσβάλει on air σερβίροντάς του μια πίτσα. Για εκείνο το γεγονός, όπως λέει ο κ. Λεβέντης, δεν κρατάει πλέον κακία στον κ. Παναγιωτόπουλο.

«Μέσα από την επιχειρούμενη προσπάθεια να με μειώσει κατάφερε το αντίθετο: να με μάθει περισσότερος κόσμος», λέει σήμερα.

Για την ιστορία, ήταν σε εκείνη την εκπομπή που είχε «προφητεύσει» πως λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοζαν τα δύο τότε μεγάλα κόμματα η χώρα θα πήγαινε σούμπιτη στη χρεοκοπία - όπερ και εγένετο.

 Σήμερα ο αγώνας της Ενωσης Κεντρώων δίνεται κυρίως μέσα από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Βασίλη Λεβέντη και την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, με τα οποία απευθύνεται κυρίως στη νεολαία.

Μέχρι πρότινος, εκτός από τις τηλεοπτικές εκπομπές του προέδρου, η εφημερίδα «Αντιδιαπλοκή» ήταν το μοναδικό μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο. Πρόκειται για το επίσημο εκδοτικό όργανο του κόμματος, το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος διανέμει χέρι-χέρι στις συχνές εξορμήσεις του στην επαρχία. 

 Οι συσκέψεις με στενούς συνεργάτες και τα ραντεβού με υποψήφιους πολιτευτές διαρκούν έως αργά το απόγευμα, οπότε είναι προγραμματισμένη εμφάνιση σε καθημερινή δημοσιογραφική εκπομπή του ΣΚΑΪ. Αν κάποτε στα μεγάλα κανάλια δεν υπήρχε καρέκλα στα πάνελ για τον Βασίλη Λεβέντη, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα ΜΜΕ διαθέτουν χρόνο και χώρο στην Ενωση Κεντρώων. 

Οχι μόνο επειδή επιβάλλεται πλέον για ένα κόμμα που άγγιξε το 2%, αλλά ίσως επειδή το χρωστούν στον πολιτικό Βασίλη Λεβέντη για την απαξιωτική στάση που κράτησαν απέναντί του τα πέτρινα για τον ίδιο χρόνια. Και ο ίδιος δεν αφήνει την ευκαιρία αναξιοποίητη.

 Πριν από την καθημερινή εξόρμηση στον λαό, αφού 2 με 3 φορές την εβδομάδα απουσιάζει στην επαρχία, θα διαθέσει λίγο από τον χρόνο του για να μαγνητοσκοπήσει κάποιο τηλεοπτικό μήνυμα που προβάλλεται με μορφή διαγγέλματος στους φίλους και ψηφοφόρους του κόμματός του. Στο μικρό στούντιο που έχει διαμορφώσει στην Καλλιθέα μαγνητοσκοπούνται κατά καιρούς και εκπομπές που προβάλλονται στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΧΤΡΑ (κάθε Σάββατο 00.30-02.30 το πρωί), όπου ο ίδιος σήμερα κατέχει ποσοστό 2,5% των μετοχών. 

Στις τηλεοπτικές εκπομπές του τού αρέσει να έχει δίπλα του εκτός από συνεργάτες και ψηφοφόρους του, νέα συνήθως παιδιά, από τα οποία ζητάει να συμμετάσχουν στην πολιτική συζήτηση. Ενίοτε, μόλις η κάμερα κλείσει και τα φώτα σβήσουν όλοι μαζί πηγαίνουν σε κοντινή ταβέρνα για να συνεχίσουν, πιο χαλαρά πλέον, την πολιτική κουβέντα. Και η φράση για όσους τον γνωρίζουν «Ο Λεβέντης είναι λεβεντιά» πλέον ακούγεται πολύ συχνά - αυτή τη φορά χωρίς την παραμικρή διάθεση εμπαιγμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης