Γιούνκερ: Λάθος το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Γιούνκερ: Λάθος το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα δήλωσε πως θα την επισκεφθεί και πάλι του χρόνου όταν θα έχει λυθεί το κυπριακό 

Γιούνκερ: Λάθος το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσφωνώντας πριν λίγο την Κυπριακή Βουλή επανέλαβε ότι αγαπά τη Κύπρο από τα βάθη της καρδιάς του.

Σημείωσε ότι η σημερινή είναι μια στιγμή ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού. 

Όπως είπε, όταν ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ  δεν συμφωνούσαν όλες οι χώρες, αλλά ο ίδιος υποστήριζε με πάθος την ένταξη.

Κλείσιμο
Αναφέρθηκε ακόμα στη δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για επίλυση του Κυπριακού. Όπως είπε, δεν χρειάζεται να πείσει κανέναν για τα οφέλη της λύσης του Κυπριακού, γιατί θα αποβεί θετική για όλους τους πολίτες. Σημείωσε πως είναι απαραίτητοι οι συμβιβασμοί και οι παραχωρήσεις για να προωθηθεί η δύσκολη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού που προσφέρει πλαίσιο ασφάλειας.

Η χρήση απειλών από ένα κράτος μέλος κατά άλλου κράτους μέλους δεν μπορεί αν συμβαίνει στην ΕΕ. Η Γερμανία, σημείωσε, εισέβαλε δύο φορές στο Λουξεμβούργο και πολλούς συγγενείς του δεν του γνώρισε καθώς χάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πατέρας του, όπως είπε, πολέμησε για την απελευθέρωση της χώρας.  Αυτά όμως δεν εμπόδισαν την δημιουργία της ΕΕ. Το ίδιο και στη Κύπρο, το παρελθόν δεν πρέπει να εμποδίσει το μέλλον.  Είναι καθήκον της γενιάς μας, είπε ο κ. Γιούνκερ, η επίλυση του Κυπριακού και δεν πρέπει να αφεθεί στις επόμενες γενιές. «Πρέπει να το κάνετε εσείς» τόνισε «και εμείς θα σας βοηθήσουμε».

Η λέξη συμβιβασμός, είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρέπει να θεωρείται αρνητική γιατί στην ΕΕ είναι μια λέξη κλειδί για την καθημερινότητα.
 
Αναφερόμενος στη Τουρκία είπε ότι η συμβολή της είναι απαραίτητη και ουσιαστική. «Πρέπει αν υπενθυμίζουμε στη Τουρκία» τόνισε «τις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας» και για αυτό έχει μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει.
 
Τόνισε πως η  ΕΕ δεν θα μπει σε ανταγωνισμό με τον ΟΗΕ για την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Θέλω να έρθω στη Κύπρο» είπε «μετά την επανένωση και θέλω να είμαι εδώ του χρόνου. Η ΕΕ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της επίλυσης και θα είμαστε δίπλα σας».
 
Λάθος το κούρεμα

Κατά τον κ. Γιούνκερ η Κύπρος τα τελευταία 2 χρόνια κατέβαλλε πολλές 
προσπάθειες και η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται συνεχώς. Αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup του 2013 για κούρεμα καταθέσεων λέγοντας πως ήταν λάθος. Ωστόσο η Κύπρος κατάφερε να αντεπεξέλθει. Αναφέρθηκε επίσης στο «πρόγραμμα Γιούνκερ» και στην αξιοποίηση του η οποία θα βοηθήσει τη Κύπρο.

Η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι η αφετηρία μιας νέας φάσης καθώς το νησί μπορεί να παίξει τον ρόλο του ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή. Κάλεσε την Κυπριακή Βουλή να εμπιστευθεί τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί για να προχωρήσουν στην επίλυση του Κυπριακού παρά τους πολιτικούς ανταγωνισμούς.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης