Μέρκελ-Ντράγκι-Λαγκάρντ-Γιούνκερ-Ολάντ: «Εντατική δουλειά» για την Ελλάδα

Μέρκελ-Ντράγκι-Λαγκάρντ-Γιούνκερ-Ολάντ: «Εντατική δουλειά» για την Ελλάδα

Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσω Brussels Group - Πιέζει ο Λευκός Οίκος για συμφωνία - Πού μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί, πού παραμένουν «αγκάθια» - Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ - Σχολιάζουν δυσμενώς ότι δεν κλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Μέρκελ-Ντράγκι-Λαγκάρντ-Γιούνκερ-Ολάντ: «Εντατική δουλειά» για την Ελλάδα
Την κοινή συνισταμένη, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο-προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο εν συνεχεία θα προτείνουν στην Αθήνα, αναζητούν οι πιστωτές της Ελλάδας.

Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και, εν συνεχεία, με αστραπιαίες κινήσεις, έγινε γνωστό ότι οι τρεις τους θα είχαν συνομιλίες και με τους Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).

Πράγματι, η συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) τη νύχτα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε σχεδόν δύο ώρες αργότερα, στις 01:30 (ώρα Ελλάδος).

Κατά την αποχώρησή τους, Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι επισήμαναν την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Καθώς φαίνεται, η πενταμερής δεν δικαίωσε τελικά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί περί κοινής πρότασης των δανειστών προς την Ελλάδα, καθώς ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει εντατική δουλειά για την Ελλάδα. Παράλληλα, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για τις εξελίξεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις ελληνικές αρχές.

Ανακοινώσεις δεν έγιναν, κάτι ωστόσο που αναμένεται να συμβεί μέσω Brussels Group.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου -«take it or leave it»-, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να επέλθει τελική συμφωνία.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα οι δανειστές να υπερκεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να εξακολουθεί να εγείρει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό, τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συγγραφή του προσχεδίου συμφωνίας των εταίρων με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει εντείνει τις πιέσεις προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τονίζουν ότι στη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Οι κ.κ. Τσίπρας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Παππάς βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία, παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, στη «μίνι» σύνοδο κορυφής του Βερολίνου συζητήθηκε και έγγραφο, το οποίο περιέχει τα σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές -Αθήνας και δανειστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν δυσμενώς το γεγονός ότι η σύεκψη έγινε ερήμην του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν κλήθηκε σε αυτήν.

Γράφει ο δημοσιογράφος των FT:

Το ΔΝΤ κρατάει την σκληρή γραμμή, κυρίως, επειδή δεν επιθυμεί να αλλάξει τους κανόνες δανεισμού και κυρίως επειδή υπάρχει πίεση από άλλες χώρες οι οποίες λένε ότι η Αθήνα έχει ήδη δεχθεί πολύ ευνοϊκή μεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προωθεί πιο ευνοϊκούς όρους για την Αθήνα γιατί έχει στόχο το να μείνει ανέπαφη η Ευρωζώνη, βασικό στοιχείο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΚΤ επίσης θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα, ωστόσο, ανησυχεί μήπως δεχθεί πλήγμα η αξιοπιστία της από το γεγονός ότι ξεπερνάει συνεχώς τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο Σπίγκελ, εάν η Άνγκελα Μέρκελ αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τα χρήματα θα έλθουν από την Ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ.

Ποια «αγκάθια» παραμένουν

Οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά στο πως θα μπορούσε η Αθήνα να «μαζέψει» τα δημόσια οικονομικά της.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει την τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές που προέβλεπε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Αθήνα θέλει ένα νούμερο κοντά στο 1%, αλλά οι δανειστές, παρά το ότι εμφανίζονται δεκτικοί στο να μειώσουν το ποσοστό, δεν θέλουν να φτάσουν τόσο χαμηλά.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι ακόμη διχασμένοι σε ζητήματα κλειδιά, όπως οι απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές στο συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό πρόγραμμα της χώρας, μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.





 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης