Το παρασκήνιο της ρήξης Ζωής -Παππά για το προεδρείο της νέας ΕΡΤ

Το παρασκήνιο της ρήξης Ζωής -Παππά για το προεδρείο της νέας ΕΡΤ

Πως φθάσαμε στην αναβολή της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρώι - Που φέρεται να διαφωνεί η πρόεδρος της Βουλής

Το παρασκήνιο της ρήξης Ζωής -Παππά για το προεδρείο της νέας ΕΡΤ
Σε ισχυρό πονοκέφαλο εξελίσσεται η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου για το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό γιατί τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο βασικός υπερασπιστής των προγραμματικών δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η κυβέρνηση απομακρύνεται από αυτές προκειμένου να πετύχει την συμφωνία με τους πιστωτές.

Για την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει πληροφορίες που θέλουν να επικρατεί δυσφορία για την Πρόεδρο αν και ένοικοι πέριξ του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και στελέχη που εδρεύουν στο κοινοβούλιο εκφράζουν ανοικτά την δυσαρέσκεια τους τους για μια σειρά χειρισμών της. 

Ο μακρύς κατάλογος με τα «φάουλ» - όπως αναφέρουν – της προέδρου περιλαμβάνει την πρόσφατη εμπλοκή με τα αποθεματικά της Βουλής, την στάση της για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ, το επεισόδιο με τον αστυνομικό στο πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και παλαιότερα περιστατικά όπως οι χειρισμοί της στο θέμα της Χρυσής Αυγής η καταψήφιση της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου και εν γένει – όπως αναφέρουν – η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. 

Κλείσιμο
Οι ίδιοι επιμένουν πως κατά την συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας την περασμένη Τρίτη υπήρξε ήπια σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και της κα. Κωνσταντοπούλου και έντονοι διαγκωνισμοί μεταξύ  της Προέδρου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Φίλη. Ορισμένοι δε υποστηρίζουν πως η σχολαστικότητά της σε ζητήματα που έχουν προκύψει από τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε κάποια υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υποστηρικτές της Προέδρου εξηγούν πως η ίδια δεν λειτουργεί υπονομευτικά καθώς δεν ακολουθεί «τακτικές διαρροών» και πως όλες τις οι ενέργειες απορρέουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Νέα εστία σύγκρουσης η ΕΡΤ

Την ώρα πάντως που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσε να πείσει πως δεν υπάρχει εμπλοκή στις σχέσεις με την Βουλή διαψεύδοντας δημοσιεύματα που μιλούσαν για θερμό επεισόδιο μεταξύ Τσίπρα και Κωνσταντοπούλου στις αρχές της εβδομάδας, η κοινοβουλευτική εμπλοκή στον διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ δημιούργησε διαφορετικές εντυπώσεις. Τελικά, ο αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ Νίκος Παππάς αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καθώς υπήρχε ορατός κίνδυνος να καταψηφιστεί από αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ των οποίων και η κα. Κωνσταντοπούλου - η τοποθέτηση του κ. Λάμπη Ταγματάρχη στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Επισήμως, ο υπουργός επικαλέστηκε την κυβερνητική αποστολή στην Ριγα για την Σύνοδο Κορυφής ωστόσο το άγριο παρασκήνιο οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα. 

Τακτική «τρεναρίσματος»

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Πρόεδρο να συγκαλέσει άμεσα την επιτροπή Θεσμών προκειμένου να εγκριθεί και τυπικά το νέο Δ.Σ της ΕΡΤ ώστε την ερχόμενη Δευτέρα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να λειτουργήσει. Η ίδια ωστόσο ενημέρωσε τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό για την συνεδρίαση  τα ξημερώματα της Τετάρτης. Στην πράξη άφηνε μόλις 24 ώρες στον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να ερευνήσει τις διαθέσεις των βουλευτών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την κυβέρνηση ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις σε όσους βουλευτές δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον κ. Ταγματάρχη και ορισμένοι όπως ο κ. Θανάσης Πετράκος δέχθηκαν να αντικατασταθούν από άλλους πρόθυμους. Ωστόσο αρκετοί αρνήθηκαν αυξάνοντας τον κίνδυνο καταψήφισης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πληροφορία που θέλει την Πρόεδρο να αρνείται στον κ. Παππά μια συνεδρίαση – εξπρές (σ.σ. προκειμένου ο δεύτερος να προλάβει την πτήση της κυβερνητικής αποστολής για την Ρίγα) οδήγησαν τον υπουργό στην απόφαση της αναστολής της συνεδρίασης για την ερχόμενη εβδομάδα. 

Κόντρα σε όλους για ανοικτή Βουλή 

Παράλληλα με τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις η Πρόεδρος δεν διστάζει να βγει στο πεζοδρόμιο και να επιπλήξει τα όργανα της αστυνομίας σε περίπτωση που διαπιστώσει πως οι ενέργειές τους προσβάλλουν ή αλλοιώνουν την εικόνα που η ίδια θέλει να δώσει στο κοινοβούλιο.  «Η δική μου εντολή είναι η Βουλή να είναι ανοιχτή. Να μου δώσεις αναφορά και εξηγήσεις: Γιατί έχετε κλείσει την πρόσβαση της Βουλής»; «Δεν είναι αυτή εικόνα Βουλής σε μια Δημοκρατία». «Θα ήθελα να έχω εγγράφως μια πλήρη εικόνα» η συγκεκριμένη της φράση προς τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν τοποθετηθεί κάθετα στην Βασ. Σοφίας, αποκλείοντας την διέλευση των περίπου 2000 διαδηλωτών μπροστά από το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, είναι ενδεικτική.  Όταν μάλιστα ο αστυνομικός διευθυντής κάνει το λάθος να απαντήσει «το κέντρο επιχειρήσεων», στο ερώτημα «ποιος σας έδωσε την εντολή», άκουσε την πρόεδρο της Βουλής να του επισημαίνει: «Έχω δώσει εντολή η είσοδος της Βουλής να είναι πάντα ανοιχτή»!

Βεντέτα με την ΕΛΑΣ

Πάντως, ο υπουργος Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανουσης προτίμησε να μην σχολιάσει την παρέμβαση της προεδρου, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για την ΕΛΑΣ που με ανακοίνωση της κάλυψε πλήρως των άτυχο επικεφαλής. Απαντώντας δε στις ενστάσεις περί παρεμπόδισης δημοκρατικών δικαιωμάτων που εξέφρασε η κα. Κωνσταντοπουλου σημειώνει " η Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, εγγυάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και παράλληλα προστατεύει το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τάξη και ασφάλεια".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης