Ξένα ΜΜΕ: Συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Ευρώπης

Ξένα ΜΜΕ: Συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Ευρώπης

Focus: Ο Βαρουφάκης εξαπάτησε το Eurogroup - Deutsche Welle: Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών συντάχθηκε με τη γερμανική θέση – Guardian: Αδιέξοδο – Spiegel: Σκληρή προσγείωση για τους λαϊκιστές

Ξένα ΜΜΕ: Συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Ευρώπης
Από πολύ συγκρατημένο μέχρι και εχθρικό ήταν το κλίμα χτες στο Eurogroup, γράφει ο γερμανικός Τύπος με τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν ωστόσο ότι ίσως να υπάρχει ελπίδα για εξεύρεση λύσης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα την ερχόμενη Δευτέρα. Για συγκρουσιακό κλίμα στο Eurogroup κάνει λόγο και ο αμερικανικός, βρετανικός και γαλλικός Τύπος επισημαίνοντας πως υπήρξε αδιέξοδο στο Εurogroup σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. Ο Γ. Βαρουφάκης προσήλθε και αποχώρησε από τη σύσκεψη λιγομίλητος, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα "Guardian" προσθέτοντας πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, η Ελλάδα ίσως κινδυνεύσει να ξεμείνει από ρευστό.

Ο Γ. Βαρουφάκης ήταν γενικόλογος στις θέσεις του, επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος και προσθέτει ότι έδωσε έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που έφερε το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει εναλλακτικές κοστολογημένες προτάσεις. Εκείνο που παραξένεψε μέχρι και ενόχλησε τους ομολόγους του κ. Βαρουφάκη ήταν ότι δεν έδωσε γραπτώς τις θέσεις του, αλλά ότι τις εξέθεσε μόνο προφορικά. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών επέμεναν ότι υπάρχουν συμφωνίες που θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι τέλους. Χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς - Γιεργκ Σέλινγκ υπογράμμισε ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να ακυρώσει υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε στις γνωστές «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, δηλαδή διαπραγμάτευση εντός του συμφωνημένου πλαισίου λέγοντας ότι «κάθε χώρα είναι εντελώς ελεύθερη να κάνει αυτό που θέλει, αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα ή θα το φέρουμε μέχρι τέλους σε πέρας ή δεν θα υπάρχει πρόγραμμα»


Deutsche Welle

"Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών συντάχθηκε με τη γερμανική θέση, που είναι η τήρηση των συμφωνιών ως απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της βοήθειας", γράφει στην ιστοσελίδα της η DW. "Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει καλά χαρτιά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Διότι καταρχήν χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση ήδη από τον επόμενο μήνα για να μην χρεοκοπήσει, με απαγορευτικό το ενδεχόμενο δανεισμού από τις αγορές, ενώ οι αναφορές που έγιναν από την Ελλάδα για δανεισμό από χώρες εκτός ευρωζώνης δεν φαίνεται να βρήκαν την ανταπόκριση των χωρών αυτών. Η Ελλάδα χρειάζεται και χρήματα και χρόνο. Και τα δύο δεν τα έχει”, σχολιάζει.
Κλείσιμο


Focus

"Mία εβδομάδα μετά τις εκλογές, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάντα δύσκολη", αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού "Focus" που επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση με τον πρωτοσέλιδο τίτλο, "Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξαπάτησε το Eurogroup".

"Η χώρα μετά τις πρόσφατες εκλογές ακύρωσε τη λιτότητα", συνεχίζει το άρθρο, και πιέζει για την ελάφρυνση του χρέους υπογραμμίζοντας ότι «η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης είναι σε κίνδυνο - όπως ακριβώς και οι γερμανικές ενισχύσεις» φανερώνοντας την ενόχληση της Γερμανίας για την πολιτική αντίστασης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται και τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας και μέλος της CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ που αναφέρει ότι «οι Ελληνες φέρονται σαν χούλιγκαν», υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνες δεν έχουν κάποιο σχέδιο για να καταλήξει: "Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης πρέπει να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις επί τάπητος κατά την επόμενη συνεδρίαση της ευρωομάδας τη Δευτέρα. Θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν σιγά σιγά ότι έχουν την ευθύνη γι΄αυτή την κατάσταση".

Spiegel

"Σκληρή προσγείωση (στην πραγματικότητα) για τους λαϊκιστές» είναι ο τίτλος σχολίου στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel", που αναφέρεται στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα. «(…) Μπορεί ο Βαρουφάκης να κατέχει τη θεωρία (των παιγνίων) στην πράξη όμως αυτό φαίνεται ελάχιστα. Η διευρυμένη ευρωπαϊκή του περιοδεία μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκ του αποτελέσματος ένα μάθημα για το πώς δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς». Όπως σημειώνει ο σχολιαστής, η απειλή Βαρουφάκη περί του τέλους της ευρωζώνης δεν φάνηκε να συγκινεί κανέναν συνομιλητή του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο φόβος περί κατάρρευσης της υπόλοιπης ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.


Guardian

Η βρετανική εφημερίδα μιλά για "αδιέξοδο" στη συζήτηση για το χρέος και αναφέρει πως αν και σε αυτή τη συνάντηση δεν αναμενόταν οριστική συμφωνία όλοι περίμεναν πως θα μπει ένα πλαίσιο για τη συνέχιση των συζητήσεων. Η εφημερίδα αναφέρεται στις διαρροές που υπάρχουν για τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Βαρουφάκη για να μην υποχωρήσει. Χαρακτηρίζει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, λιγομίλητο, και κατά την είσοδό του και κατά την έξοδό του ενώ τέλος αναφέρει πως αν δεν βρεθεί λύση στο τέλος του μήνα, η Ελλάδα ίσως κινδυνεύσει να μείνει χωρίς ρευστό.

Bloomberg

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην ευρωζώνη». Το επίμαχο δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αναφέρει ότι ο Γ. Βαουρφάκης δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επιδιώξεις της Ελλάδας . Το Bloomberg επισημαίνει επίσης ότι Ελλάδα και Γερμανία έλαβαν συγκρουσιακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις και για το λόγο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Σε άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της ευρωζώνης κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης ενώ οι οι συζητήσεις συνεχίζοντας σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, υποστηρίζουν τέσσερις αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

CNN

Το CNN γράφει πως η "συμφωνία είναι πολύ μακριά ακόμα μετά τις συζητήσεις», ενώ στο κείμενο αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η λιτότητα είναι εκείνη που έχει εξαθλιώσει το λαό και έχει καταστήσει αδύνατο να πληρωθούν τα χρέη. Μιλά για τη «συμφωνία - γέφυρα» που προτείνει η ελληνική πλευρά και φιλοξενεί δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη.

Wall Street Journal

Mετά από έξι ώρες συνομιλιών, δεν υπήρξε καμία κοινή δήλωση, ωστόσο υπάρχει ελπίδα για σχέδιο την Δευτέρα. "Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιχείρησαν να βρουν μία σαφή γραμμή» για το πώς θα ασχοληθούν με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για "ανάμικτα μηνύματα» από τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα. Η Wall Street Journal διευκρινίζει επίσης πως, σε μία ασυνήθιστη εξέλιξη για συναθροίσεις τους, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία κοινή δήλωση παρά τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι.

New York Times

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» με την Ελλάδα να προσπαθεί να αναθεωρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης.

CNBC

"Η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μείνει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ", όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα».Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει την αναμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "οι συζητήσεις ήταν πολύ καλές"». Tην ίδια ώρα καταγράφονται αναλύσεις οικονομολόγων , σύμφωνα με τις οποίες οι συνομιλίες της Δευτέρας θα είναι για γερά νεύρα.

ABC

Το αυστραλιανό δίκτυο μετέδωσε πως η Ελλάδας δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με το Eurogroup αλλά υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι αυτό θα επιτευχθεί την Δευτέρα. Το ABC επισημαίνει πως η ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να δεχθεί το κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης και σχολιάζει ότι, οι απειλές της Αθήνας ότι θα επιδιώξει την οικονομική ενίσχυση της Ρωσίας και της Κίνας περιπλέκει την κατάσταση καθώς η Ε.Ε εκτός από το οικονομικός πρόβλημα, έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της Ουκρανίας. Η αβεβαιότητα για το ελληνικό χρός έχει μάλλον αρνητικές επιπτώσεις στα χρηματιστήρια, επισημαίνει το σχετικό άρθρο.

Γαλλικό Πρακτορείο

Στη μη επίτευξη συμφωνίας αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει συνέχεια με στόχο να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή και ωφέλιμη συμφωνία. το Γαλλικό πορακτοπρείο έχει επίσγς φωτογραφία από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε χτες το Σύνταγμα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Le Figaro

Απεικονίζοντας χαμογελαστούς την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει πως από το χθεσινό Εurogroup, υπήρξε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα. 

«Ο Βαρουφάκης στον λάκκο με τα λιοντάρια» είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας, η οποία αναφέρει πως «ο μαχητικός φαλακρός υπουργός που έχει γοητεύσει τα πλήθη στην Αθήνα, έφθασε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις».

«Τα μεγάλα όμως θηρία του Eurogroup δεν προτίθενται να μαλακώσουν από τα επιχειρήματά του, ούτε να του διαθέσουν περισσότερο χρόνο. Για την ώρα, όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ακαμψία», εκτιμά.

Les Echos 

Με τίτλο «Η Ευρωζώνη παίζει το χαρτί της αποφασιστικότητας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης» η οικονομική «Λεζ Εκό» φιλοξενεί άρθρο για τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας: «Ήταν η πρώτη αναμέτρηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο συμβιβασμός αναμένεται μάλλον στο Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου» υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες Αν Μπόερ.

Ήταν ένα «βάπτισμα πυρός» για τον Έλληνα υπουργό. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν απομακρυσμένες από το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης» εκτιμά η συντάκτης και προσθέτει: « Ο πολιτικός στόχος των ομολόγων του ήταν να του υπενθυμίσουν ότι όποιες και εάν είναι οι αλλαγές κυβέρνησης, οι Συνθήκες και οι δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστές».

«Η προσπάθεια αναμένεται επίπονη» εκτιμά η συντάκτης. Όλοι οι υπουργοί ήταν σύμφωνοι ότι το χρέος είναι χρέος και δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί. Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «η Γαλλία επιθυμεί ένα διάλογο ανοικτό και με κατανόηση, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι χθες όπως σήμερα ανήκει στην ΕΕ».

Για τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί «υπάρχουν περιθώρια κινήσεων, αλλά θα είναι δύσκολο να σώσει κάθε πλευρά τα προσχήματα». «Πέρα από τη σημειολογία, όπως η αλλαγή του ονόματος για την τρόικα, παραμένει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας μιας χώρα που υποφέρει» καταλήγει η συντάκτης.

Le Monde  

«Eλλάδα: διαπίστωση της αποτυχίας στην Ευρωομάδα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde με τ συντάκτη Σεσίλ Ντικουρτιέ να σχολιάζει πως «παρ' όλο που υπήρξε πρόοδος σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, το χθεσινό Eurogroup ήταν αποτυχία».

«Οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα ζητούσε "τεχνική επέκταση" του προγράμματος διάσωσης ή ότι θα υπήρχε μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση και ότι στις 16 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να ανακοινωθεί επίσημα μια επέκταση του σχεδίου με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ενδεχομένως ελληνική δέσμευση, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Τίποτα από αυτά δεν έγινε», αναφέρει.

Σημειώνοντας ότι «είναι αμοιβαίο συμφέρον η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη» η Ντικουρτιέ αναγνωρίζει ότι σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε συμβιβασμός και κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να πεισθεί ο κ. Βαρουφάκης. Υπήρχε όμως η πεποίθηση ότι τουλάχιστον θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για ένα «πρόγραμμα εργασίας» των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, απαιτούνται ακόμα έντονες πολιτικές διεργασίες για να βρεθεί κοινός τόπος. Από τη μία, η ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί εύκολα να παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με την ευρωζώνη εκτός πλαισίου μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πρέπει να δεχθούν ότι και η Αθήνα έχει κόκκινες γραμμές, όπως ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλα μέτρα λιτότητας και ότι απορρίπτει την τρόικα.

Το σημαντικό είναι να συνεχισθούν οι προσπάθειες από όλους, από τη στιγμή που αποφεύχθηκε η σύγκρουση του Βαρουφάκη με τους ομολόγους του, καταλήγει το δημοσίευμα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης