Παρίσι: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαπέν - Βαρουφάκη

Παρίσι: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαπέν - Βαρουφάκη

«Να συζητήσουμε για το χρέος, όχι να το διαγράψουμε» το μήνυμα που έστειλε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του - «Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε ο κ. Σαπέν - Παρών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Παρίσι: Ολοκληρώθηκε  η συνάντηση Σαπέν - Βαρουφάκη
H Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Εάν μία κυβέρνηση λέει "θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ", αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +.

O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο Γάλλος υπουργός.
Κλείσιμο






Αλλαγή προγράμματος


Ο κ. Βαρουφάκης, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις επαφές με τους εθρωπαίους ομολόγους άλλαξε κατά μία μέρα το πρόγραμμά του και έφυγε χθες για την γαλλική πρωτεύουσα όπου σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Ετσι το πρόγραμμά τους διαμορφώνεται ως εξής:

- Σήμερα Κυριακή συνάντηση στο Παρίσι με τον κ. Σαπάν.

- τη Δευτέρα στις 11 το πρωί (ώρα Βρετανίας) θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα θα έχει επαφές και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Σίτι.

- την Τρίτη (όπως ίσχυε) θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου ο ίδιος στις 11:30 (ώρα Ιταλίας) θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Πάολο Πάντοαν, ενώ την ίδια μέρα θα βρίσκεται εκεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι.

Στο ενδιάμεσο οι κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης περιλαμβάνουν και μια δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg. Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αλλά να λάβει χρόνο, ώστε να καταθέσει το δικό του μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί στην Αθήνα την τρόικα και να ολοκληρώσει το μνημονιακό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ διευκρίνισε ότι αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το «σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».

Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί» από το ελληνικό κράτος «πρέπει να τηρηθούν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης