Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν

«Η αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης αποτελεί κύριο παράγοντα για την ελληνική οικονομία», είπε μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το κύριο ζήτημα για την Ελλάδα είναι να ξεκαθαριστεί η πολιτική κατάσταση

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν
Στις μεταρρυθμίσεις και στην πρόοδο που η Ελλάδα έχει σημειώσει όλο αυτό το διάστημα, αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπειτα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδίδουν καρπούς και οι στόχοι 
που έχουν επιτευχθεί «είναι ενθαρρυντικοί για όλους», για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος και η χώρα να μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας.

Έτσι, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παράσχουν στην χώρα μας προληπτική πιστωτική γραμμή η οποία, όμως, θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της δύσκολα χρόνια, τα χρόνια αυτά είναι επιτυχημένα, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν μεγάλες προόδους. Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά και όσον αφορά στους δημοσιονομικούς δείκτες σε καλύτερη θέση από αυτή που θεωρούσαν δυνατή οι περισσότεροι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι η πορεία της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων υπήρξε σωστή, ήταν ένας κουραστικός δρόμος για τον ελληνικό λαό, αλλά αξίζει», είπε και πρόσθεσε πως η χώρα υπέβαλε χθες αίτημα, ώστε το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο θα έληγε στην παρούσα μορφή στις 31 Δεκεμβρίου, να επιμηκυνθεί κατά δύο μήνες. 

Κλείσιμο
«Ως Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα φέρουμε το θέμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η Βουλή θα συζητήσει επ΄αυτού και θα συμφωνήσει για τη δίμηνη επιμήκυνση, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη του τρέχοντος προγράμματος και όλων των συνεπαγόμενων μέτρων», πρόσθεσε και σημείωσε ότι έπειτα και από τις συζητήσεις στο Eurogroup είναι έτοιμοι για μια επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, να διαθέσουν -όπως είπε- μια προληπτική γραμμή, που είναι «ένα βήμα για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε είπε πως έχει μια φιλική σχέση με τον κ. Βενιζέλο με τον οποίο, όπως ανέφερε, υπήρξαν επί σειρά ετών υπουργοί Οικονομικών και έδωσαν «πολλές μάχες σε δύσκολους καιρούς της ευρωκρίσης», ακόμα κι αν ευκαιριακά χρειάστηκε να επιλύσουν «δύσκολα ζητήματα».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είπε πως κύριος παράγοντας για την ελληνική οικονομία αποτελεί η αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη, ενώ όπως υπογράμμισε, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

«Η ελληνική οικονομία χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά κυρίως χάρη στις προσπάθειες της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται τώρα σε μια τελείως διαφορετική θέση τώρα. Έχει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα», είπε και πρόσθεσε ότι στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας υπάρχει το μεγάλο θέμα του καθαρού πολιτικού ορίζοντα. 

«Γι΄αυτό, όπως γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας, 18 μήνες, μέχρι το τέλος της βουλευτικής θητείας, προκειμένου να φροντίσουμε να απογειωθεί η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στην πιστωτική γραμμή, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Βενιζέλος είπε πως το Εurogroup ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα την ολοκλήρωση την αξιολόγησης και τη συνέχεια, τη μετάβαση, σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς, το οποίο,  όπως ανέφερε, αποτελεί ένα «θώρακα προστασίας» της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.



Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον κ. Γκάμπριελ, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Σταϊνμάγερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, καθώς και θέματα ευρωπαϊκής και τρέχουσας διεθνούς πολιτικής.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης