ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Τους ενώνει η Ευρώπη, τους χωρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Τους ενώνει η Ευρώπη, τους χωρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνούν στη θέση «ναι στο ευρώ, όχι σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος», αλλά διαφωνούν για την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Τους ενώνει η Ευρώπη, τους χωρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Μάλλον καλά πήγε για αναγνωριστική η πρώτη επαφή των αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο των κινήσεων που γίνονται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς ή την εξεύρεση συμμαχιών για τα ταλαιπωρημένα κόμματα αυτού του χώρου.

Και οι δύο πλευρές υπήρξαν συγκρατημένες και προσπαθούν από κοινού ουσιαστικά να διατηρήσουν κάποια κεκτημένα από την πρώτη αυτή επαφή: Για το ΠΑΣΟΚ μετρά ότι απέκτησε ξανά, έπειτα από ένα καιρό άγονης ή και ψυχρής σχέσης, δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Μετρά επίσης το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ αποδέχεται την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς και δεν κατευθύνεται μονοδιάστατα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για δύο στοιχεία που αποτρέπουν την απομόνωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται στη δυσχερή θέση να απολογείται στον κεντροαριστερό κόσμο για την κυβερνητική του σύμπλευση με την ΝΔ.

Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει με αυτό τον τρόπο ότι δεν είναι «δεδομένη» για κανένα και ότι «θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της», παρά την ήττα στις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα εμφανίζεται και ως «εγγυητής» ή «συγκολλητικός παράγοντας» ανάμεσα στην ριζοσπαστική αριστερά, που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και την παραδοσιακή σοσιαλδημοκραρτία του ΠΑΣΟΚ, για την περίπτωση που το μετεκλογικό σκηνικό είναι τόσο προβληματικό ώστε να μην αποκλείονται συγκλίσεις των ετερόκλητων αυτών χώρων. Το πρόβλημα είναι να ισορροπήσει τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και να μην δώσει την εντύπωση ότι πατά σε δύο βάρκες.

Κλείσιμο
Επί της ουσίας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τη θέση «ναι στο ευρώ, όχι σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος», αλλά διαφωνούν για την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται. Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζει ως αναγκαίο κακό εκείνη με τη ΝΔ, ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει τη σύγκλιση με την αξιωματική αντιπολίτευση και αποκλείει τη συμπόρευση με τη ΝΔ. Τους ενώνει δηλαδή η Ευρώπη, αλλά τους χωρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνάντηση πήγαν από το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας, ο εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Επικοινωνίας Δημήτρης Καρύδης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κυριάκος Πιερρακάκης. Από τη ΔΗΜΑΡ ο Γραμματέας της ΚΕ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας, Στέφανος Μανίκας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίζουν τις επαφές και μάλιστα αντάλλαξαν προσκλήσεις για τα συνέδριά τους που κανονικά θα γίνουν το φθινόπωρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης