Οι Ευρωπαίοι «αναμετρώνται» για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Οι Ευρωπαίοι «αναμετρώνται» για τον πρόεδρο της Κομισιόν

«Μάχη» της Γερμανίδας Μέρκελ με τον Βρετανό Κάμερον που μοιάζει απομονωμένος - Γιατί οι 28 ηγέτες συνεδριάζουν στην πόλη Υπρ όπου σημειώθηκαν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις του Α' Παγκοσμίου - Τι περιμένει να αποκομίσει η Αθήνα στους τομείς ανάπτυξης και μείωσης ελλειμμάτων

Οι Ευρωπαίοι «αναμετρώνται» για τον πρόεδρο της Κομισιόν
Στην πόλη Υπρ του Βελγίου θα βρεθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσουν όχι απλώς για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και μια σειρά εξαιρετικών κρίσιμων ζητημάτων για τα επόμενα πέντε χρόνια της Ε.Ε.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι δεν επέλεξε τυχαία αυτήν την πόλη της Δυτικής Φλάνδρας για την τελετή των εκατό χρόνων από την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου. Στην Υπρ, έλαβαν χώρα οι πιο αιματηρές συγκρούσεις κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου περίπου 500.000 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ο δεκανέας…Αδόλφος Χίτλερ, σε μερικά μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιμοποιήθηκε σε μάχη δηλητηριώδες αέριο, «το αέριο μουστάρδας» ή «υπερίτης».
 
Σε αυτήν την πόλη - σύμβολο των ευρωπαϊκών συγκρούσεων του περασμένου αιώνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουν τα επιτεύγματά της απέναντι στον κίνδυνο της επιστροφής του τυφλού εθνικισμού. «Δεν βρισκόμαστε σε ιδανικό σημείο» -τόνισε ο ίδιος ο Χέρμαν φαν Ρομπέι «αλλά η Ευρώπη παραμένει ένα μοντέλο ειρήνης, αλληλεγγύης και προόδου».
 
Κλείσιμο
Η ατζέντα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ε.Ε μέχρι το 2019, όπως την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών για τη μείωση της ανεργίας, την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε, τη μετανάστευση καθώς και τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Κάμερον εναντίον όλων για τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντείβιντ Κάμερον περισσότερο απομονωμένος από ποτέ δεν φαίνεται να δείχνει καμία πρόθεση συμβιβασμού. Με μοναδικό σύμμαχο στην σταυροφορία του κατά του Γιουνκέρ τον πρωθυπουργό της Ουγγαρία Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος αντιτίθεται στον πολιτικό από το Λουξεμβούργο όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για «προσωπικούς» λόγους, ο Ντείβιντ Κάμερον θα καλέσει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προτείνουν με ειδική πλειοψηφία τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν την Παρασκευή 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες συμμαχίες για μια μειοψηφία αρνησικυρίας, 92 ψήφων.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος αντιμετωπίζει το προσωπικό του Βατερλό είναι αντίθετος τόσο με τη διαδικασία των «κυρίων υποψηφίων» όσο και με την πιθανότητα το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή να βρεθούν με περισσότερες εξουσίες και εν όψει των εκλογών του 2015 στη Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί να μπλοκάρει τη διαδικασία με κάθε τρόπο. «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον το όλο ζήτημα αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος όταν οι Βρετανοί θα κληθούν να αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας ή μη στην Ε.Ε» δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιάννης Εμμανουηλίδης, πολιτικός αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επέλεξε μια εσφαλμένη προσέγγιση στα ευρωπαϊκά ζητήματα. «Ο κ. Κάμερον υπέθετε πως θα μπορούσε να διαπραγματευτεί της σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Θεώρησε πως με την πιθανότητα αλλαγής των Συνθηκών θα μπορούσε να ζητήσει μια σειρά από ανταλλάγματα. Αλλά οι ηγέτες της Ε.Ε βρήκαν άλλους τρόπους, όπως τις διακυβερνητικές συμφωνίες» υπογραμμίζει ο κ. Εμμανουηλίδης.
 
Την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου εξακολουθεί να υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο εκπρόσωπός του Τζάουμε Ντουχ Γκιλότ επανέλαβε πως η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να υποστηρίξει τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ως τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τζιάνι Πιτέλα που εκτελεί χρέη Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να προβάλει τη σαφή θέση του Οργάνου.
 
Ανάπτυξη και σταθερότητα - Μικρό το όφελος για την Ελλάδα
 Από την εποχή της εκλογής του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, μέχρι τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στο μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία αρκετοί αναλυτές ήλπιζαν πως οι Σοσιαλιστές θα οδηγούσαν σε μια ταχεία αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. Η συνάντηση εννέα σοσιαλδημοκρατών πολιτικών στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο και η ρητορική του Ματέο Ρέντζι για την ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών έχει επαναφέρει εν μέρει αυτή τη συζήτηση. Παρόλο που το Παρίσι και η Ρώμη επιφανειακά συμφωνούν για την ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών οι διαφορές ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης είναι τεράστιες.
 
Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως η χώρα του θα σεβαστεί τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης ζητώντας απλώς μια περισσότερο ευέλικτη ερμηνεία των όρων κυρίως στις χώρες που έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, όπως η Ιταλία. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει συμφωνήσει καταρχήν στην απαίτηση της Ρώμης, ενώ εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις της για τις προσπάθειες της Γαλλίας να χαλαρώσει τους όρους του Συμφώνου. Ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αδυνατεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις υπό το φόβο της περαιτέρω ενίσχυσης των ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων ζητεί περισσότερα κεφάλαια, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Οι προσπάθειες του Ματέο Ρέντζι φαίνεται πως θα έχουν αποτέλεσμα και η Ιταλία θα λάβει αυτά που ζητεί» υποστηρίζει ο κ. Εμμανουηλίδης. «Η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στο Bundestag κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Περισσότερη ευελιξία αλλά πιστοί στις συμφωνίες».
 
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει μια ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά μπορεί μελλοντικά μόνο να ελπίζει σε μια μεγαλύτερη ευελιξία των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχοντας εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Μετανάστευση και Frontex
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία την 1η Ιουλίου, έχει υπογραμμίσει πολλές φορές πως το πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να απασχολήσει συνολικά της Ε.Ε και έχει δεσμευτεί να το θέσει ως μια από τις προτεραιότητες του αξιοποιώντας τα άρθρα 79 και 80 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε για «μια μακρόπνοη και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική». Ο 39χρονος Ιταλός πολιτικός έχει ζητήσει ενίσχυση του ρόλου της Frontex στα ευρωπαϊκά σύνορα καθώς και να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα της παροχής ασύλου. Στο πλευρό της Ιταλίας, βρίσκεται και η Γαλλία η οποία πρότεινε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χάρμαν φαν Ρομπέι αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, τη σταδιακή δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριακών φυλάκων καθώς και την περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε και τις τρίτες χώρες, ενώ υπάρχει και η πρόταση για τη θέση Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης. Οι προτάσεις της Ιταλίας και άλλων χωρών του Νότου που πλήττονται περισσότερο από τη μετανάστευση προσκρούουν και πάλι στις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών του Βορρά που δεν επιθυμούν να δοθούν περισσότερα χρήματα για αυτόν τον σκοπό.
 
Ενέργεια

Ένα από τα βασικά ζητήματα για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι αυτό της ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε από τη Ρωσία στο πλαίσιο της λεγόμενης ενεργειακής ένωσης, κάτι που ζητεί κυρίως η Πολωνία. Οι «28» αναμένεται να συζητήσουν για τη συλλογική διαπραγματευτική ισχύ της Ε.Ε όταν συνδιαλέγεται με τρίτες χώρες στον τομέα της ενέργειας, την προώθηση των πράσινων πηγών ενέργειας καθώς και την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης