Ομπάμα: Όχι, δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν λύση

Ομπάμα: Όχι, δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν λύση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «πήρε» τη δήλωση-μήνυμα προς την Τρόικα που επιθυμούσε - Όπου υπάρχει εργασία υπάρχει και ανάπτυξη σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας

Επτά παράνομες χωματερές στα Χανιά
Ομπάμα: Όχι, δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν λύση
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Σαμαράς προσέρχεται στη συνάντηση με βασικό στόχο «την ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημαντικότητας της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και αιχμές τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας.

Η ελληνική αποστολή προσδοκά σε ένα  δυνατό μήνυμα πολιτικής στήριξης από  τον αμερικανό Πρόεδρο που να λειτουργήσει ως ισχυρό σήμα αφενός προς την Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής  της μονόπλευρης λιτότητας και  αφετέρου για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από διεθνή κεφάλαια.

Κλείσιμο
Στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται κυρίως τα γεωστρατηγικά θέματα με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας και της  ενέργειας, καθώς και η περιφερειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και  της Μέσης Ανατολής.

Ειδικά τα θέματα της ενέργειας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα καθώς ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας για τον αγωγό TAP, ενώ θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Ομπάμα τα πρώτα στοιχεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες που έχουν ξεκινήσει στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ευελπιστώντας στο επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών. Παράλληλα θα υπογραμμίσει τη στρατηγική σημασία του νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή μας με πρωταγωνιστικό ρόλο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Η επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αποτελεί σημαντικό έρεισμα για την κατανόηση των δυτικών συμφερόντων, ενώ από πλευράς της Αμερικής, δεν κρύβεται το ενδιαφέρον για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τον Πρόεδρο των ΗΠΑ πλαισιώνουν  τα πιο σημαντικά στελέχη του  επιτελείου του, όπως ο επιτελάρχης  κ. Ντένις ΜακΝτόναφ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κυρία Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας κυρία Καρολάιν Άτκινσον, η οποία, κατά το παρελθόν έχει εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει βαθιά γνώση των διαδικασιών υπό τις οποίες συμφωνήθηκε το 2010 το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς επίσης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιου, ο οποίος πριν από είκοσι ημέρες είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα και είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για στροφή της οικονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης. Στη συνάντηση παρεβρίσκονται, επίσης, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, Γουίλιαμ Μπέρνς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, κ.κ. Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.



Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Την Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, παράγοντες της Ομογένειας, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Γκι-μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Επίσης, θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης