«Μύλος» με το έγγραφο του ΟΗΕ για το Κυπριακό

«Μύλος» με το έγγραφο του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Διαβάστε το κείμενο με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Έρογλου – Επιστολή διαμαρτυρίας του νέου προέδρου στον ΓΓ του ΟΗΕ για τους χειρισμούς του ειδικού απεσταλμένου του οργανισμού

«Μύλος» με το έγγραφο του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Αληθής αποδείχθηκε η αποκάλυψη του επικεφαλής του τουρκοκυπριακού κόμματος "Ενωμένη Κύπρος" Ιζέτ Ιστζιάν ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν στον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου κείμενο στο οποίο περιγράφονταν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Έρογλου την περίοδο 2008-2012. Ο κ. Ιστζιάν μίλησε για το έγγραφο αυτό σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε την Πέμπτη το πρωί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού

Την ύπαρξη του κειμένου και την αποστολή του στην ελληνοκυπριακή πλευρά παραδέχθηκε λίγες ώρες αργότερα και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων αλλά και την έντονη αντίδραση των κυπριακών κομμάτων.

Που συνέκλιναν Χριστόφιας-Έρογλου
Κλείσιμο

Τα βασικά σημεία του εγγράφου αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η οποία αναφέρει ότι κατέχει το έγγραφο και δημοσιεύει την πρώτη σελίδα του με την ένδειξη εμπιστευτικό.

Το έγγραφο καταγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Χριστόφια και παρουσιάζει τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια και πτυχές του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το έγγραφο, βασικά σημεία του οποίου αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στη σημερινή της έκδοση, σύγκλιση προκύπτει στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, παρά τις διαφωνίες στα «πρακτικά» ζητήματα.

Διαβάστε το επίμαχο κείμενο του ΟΗΕ


Στις συγκλίσεις περιλαμβάνεται και η δέσμευση Χριστόφια για τις τέσσερις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. ελευθερία διακίνησης, προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ελληνοκυπριακή πλευρά «συμφωνεί καταρχήν για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους» εκφράζοντας, όμως, την ανάγκη να διαβουλευτεί για το θέμα αυτό πρώτα με την Ελλάδα.

Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ, ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό το θέμα θα διευθετηθεί από την Ένωση. Τα πιο πάνω, όπως αναφέρεται, θα είναι υπό την αίρεση συμφωνίας για το θέμα των Τούρκων υπηκόων (εποίκων), που κατοικούν στο βορρά πριν τη λύση. Σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στην άλλη συνιστώσα πολιτεία/ομόσπονδη μονάδα υπό τον όρο συμφωνημένων περιορισμών.

Οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων (συμμετοχή στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές). Οι κάτοχοι «εσωτερικής ιθαγένειας» θα ασκούν όλα τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά θα ψηφίζουν για τη Γερουσία με βάση την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Περαιτέρω στο έγγραφο, σύμφωνα με τον «Φ», αναφέρεται ότι οι οποιοιδήποτε περιορισμοί στην κατοικία δεν θα παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, φαίνεται να διαφωνούν στο κεφάλαιο για το εδαφικό αφού γίνεται αναφορά μόνο σε σχέση με την ανάγκη να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές και στοιχεία παραπέμποντας στην για περαιτέρω συζήτηση στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.

Διαφωνίες υπάρχουν, τέλος, και στο θέμα των εγγυήσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά τον τερματισμό των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας και αποχώρηση των στρατευμάτων και την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά τη συνέχισή τους, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα προστατεύουν τόσο το ομόσπονδο όσο και το συνιστών κράτος.

Έξαλλος ο Αναστασιάδης με τον ειδικό απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Έξω φρενών είναι σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τους χειρισμούς του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Αναστασιάδης, μάλιστα, φέρεται να έχει στείλει σχετική επιστολή στον Μπαν Κι Μουν καταγγέλλοντας τις ενέργειες του κ. Ντάουνερ.

Αυτό που έχει προκαλέσει την οργή του κ. Αναστασιάδη είναι το γεγονός ότι η καθυστέρηση της υποβολής τον άφησε έκθετο στα μάτια των προέδρων των υπολοίπων κομμάτων που διαμαρτύρονται ότι δεν ενημερώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης