Η Τουρκία απαγόρευσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την είσοδο στη χώρα

Η Τουρκία απαγόρευσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την είσοδο στη χώρα

«Παράνομη η κράτηση» απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ - Έφτασε στη Σμύρνη με πλοίο από τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο - Η αναμονή στο λιμάνι έφτασε τις επτά ώρες 

tzitzikostas-m
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πολιτική των ακραίων προκλήσεων από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που βρίσκεται στη Σμύρνη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM.

Είναι η πρώτη φορά που ο Απόστολος Τζιτζικώστας ταξιδεύει στην Τουρκία υπό την ευρωπαϊκή του ιδιότητα.

Έφτασε στις 10:00 στο λιμάνι της Σμύρνης με πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει ως προεδρεύων στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Τότε οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποβιβαστεί, χωρίς ωστόσο να του δίνουν μια σαφή απάντηση. 

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει την καταδίκη του για το συμβάν, κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση.

Σημειώνεται ότι ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία επικοινώνησε με το τουρκικό ΥΠΕΞ για να ζητήσει εξηγήσεις, όμως δεν δόθηκε απάντηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, νωρίς το απόγευμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, για το θέμα που δημιουργήθηκε απρόκλητα στη Σμύρνη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους αρμόδιους της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, καθώς επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον κ. Καλαφάτη, όπου υπογράμμισε πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερώσει τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, βρισκόταν  τουλάχιστον επτά ώρες εγκλωβισμένος στο λιμάνι ενώ θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. 

Τη στήριξή του στον περιφερειάρχη εξέφρασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών 

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωμεσογειακή Επιτροπή

Η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου.

Αποτελείται από 80 μέλη και 2 παρατηρητές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου. Σαράντα μέλη της Συνέλευσης ορίζονται από τους μεσογειακούς εταίρους και σαράντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγμένοι υπάλληλοι περιφερειακών ή τοπικών αρχών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Eva: Σε τρείς φάσεις οι καταιγίδες - Ξεκίνησαν από το βόρειο Ιόνιο - Πότε θα χτυπηθούν Αττική και Θεσσαλονίκη


Ιταλία: Τον σκότωσε με βέλος επειδή έκανε φασαρία γιορτάζοντας τη γέννηση του παιδιού του


Δέσποινα Βανδή για Βασίλη Μπισμπίκη: Εγώ ερωτεύτηκα και θεώρησα τίμιο να χωρίσω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης