Η θυσία των υπερασπιστών της Κρήτης στέλνει μήνυμα ενότητας και αγώνα

Η θυσία των υπερασπιστών της Κρήτης στέλνει μήνυμα ενότητας και αγώνα

Τιμώμενο πρόσωπο στην κεντρική εκδήλωση για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο Νίκος Κοπάσης, 100 ετών σήμερα, ο οποίος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πολέμησε κατά τη γερμανική εισβολή στην περιοχή Εσταυρωμένου Ρεθύμνου

Η θυσία των υπερασπιστών της Κρήτης στέλνει μήνυμα ενότητας και αγώνα
Με προβολή για πρώτη φορά στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πέραν του Τάγματος», των Νεοζηλανδών σκηνοθετών Μάϊκλ Χάβας και Τζούλιαν Αραχάντα, που περιλαμβάνει μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης και τη συμμετοχή των Μαορί σε αυτήν, καθώς και την απονομή τιμητικών πλακετών στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ συνεχίστηκαν απόψε στα Χανιά οι επετειακές εκδηλώσεις για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
 
Η προβολή έγινε κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης και όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης Μάϊκλ Χάβας «με το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ήθελα να γνωστοποιήσω στη χώρα μου το "δέσιμο" Κρητικών και Νεοζηλανδών και τη θετική σκέψη των Κρητικών για τους συμπατριώτες μου».
 
Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στο Νίκο Κοπάση, 100 ετών σήμερα, ο οποίος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πολέμησε κατά τη γερμανική εισβολή στην περιοχή Εσταυρωμένου Ρεθύμνου. Μάλιστα, ο κ. Κοπάσης αποτελεί κάθε χρόνο και επίσημο καλεσμένο της γερμανικής κυβέρνησης στην τελετή μνήμης στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, καθώς κατά την εισβολή των Γερμανών στο νησί προσέφερε τσιγάρα σε 42 τραυματίες αιχμάλωτους στρατιωτικούς και γέμισε τα παγούρια τους με νερό.
 
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «η θυσία των υπερασπιστών της Κρήτης μάς στέλνει το μήνυμα της ενότητας και του αγώνα». Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμα συναυλία με την Μπάντα της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού, που απέδωσε 6 τραγούδια. 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η Αντιπεριφέρεια Χανίων σε συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων, αρχίζουν την προσπάθεια για συγκέντρωση οπτικοακουστικού υλικού που σχετίζεται με τη Μάχη της Κρήτης και την περίοδο που ακολούθησε, ώστε να δημιουργηθεί παραγωγή με τίτλο μνήμες. Νωρίτερα, στο συμμαχικό νεκροταφείο Σούδας, πραγματοποιήθηκε από την Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα τελετή μνήμης.
Κλείσιμο

Τιμή στους νεκρούς συμμάχους της Μάχης της Κρήτης

Τη μνήμη των στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης τίμησαν εκπρόσωποι της Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας και της Ελλάδας σε τελετή που έγινε το Σάββατο απόγευμα.

Η τελετή, που έγινε στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στον Βλητέ στη Σούδα όπου έχουν ταφεί 1527 στρατιώτες, περιλάμβανε σύντομες ομιλίες, ανάκρουση των εθνικών ύμνων των συμμαχικών δυνάμεων και κατάθεση στεφάνων.
Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή όπου ο μοναδικός βετεράνος της Μάχης της Κρήτης που παραβρέθηκε στην τελετή ο κ. Νίκος Κόπασης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.


Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ - Χανιώτικα Νέα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης