Αποφασίζει σήμερα ο Άρειος Πάγος για την τύχη των «8»

Αποφασίζει σήμερα ο Άρειος Πάγος για την τύχη των «8»

Φουντώνουν τα πολιτικοδικαστικά σενάρια που είναι στο τραπέζι για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 ή οι 6  ή οι 4 ή οι 2 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία - Τον τελικό λόγο πάντως έχει η Κυβέρνηση 

Αποφασίζει σήμερα ο Άρειος Πάγος για την τύχη των «8»
Λίγες ώρες απομένουν από την ετυμηγορία των αρεοπαγιτών, η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, επί έδρας και θα καθορίσει οριστικά την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που, μια ημέρα μετά το
αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Όλα τα  φώτα της δημοσιότητας των διεθνών και όχι μόνο μέσων ενημερότητας είναι σήμερα στραμμένα στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή αυξάνονται και φουντώνουν τα πολιτικοδικαστικά σενάρια που είναι στο τραπέζι για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 ή οι 6  ή οι 4 ή οι 2 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία.

Τα σενάρια 

Τα σενάρια αυτά καλύπτουν όλες τις εκδοχές, χωρίς να αφήνουν απ' έξω ακόμη και αυτή την αναστολή έκδοσης οριστικών αποφάσεων.

Έτσι, το πρώτο σενάριο θέλει ο Άρειος Πάγος να μην εκδώσει σήμερα οριστικές αποφάσεις, αλλά να αναβάλει μέχρι οι τουρκικές αρχές να στείλουν τα αναγκαία εκείνα στοιχεία προς συμπλήρωση των δικογραφιών (φακέλων). Στοιχεία από τα οποία θα μπορέσουν οι αρεοπαγίτες να σχηματίσουν πλήρη και σαφή εικόνα των λόγων που εκζητούνται, ενώ παράλληλα να θεμελιώνονται οι κατηγορίες που τους αποδίδονται και για τις οποίες θα δικαστούν.

Ωστόσο, μέχρι να επανέλθουν οι αρεοπαγίτες επί του επίμαχου θέματος και να αποφανθούν οριστικά για το αν θα εκδοθούν ή όχι οι 8 στρατιωτικοί θα κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Το δεύτερο σενάριο που έχει καθαρά πολιτικές διαστάσεις είναι η έκδοση των 8 να λάβει τη μορφή της σαλαμοποίησης, έτσι ώστε με μια μεσοβέζικη λύση, από την μια πλευρά να ικανοποιηθεί εν μέρει ο κ. Ερντοργάν αφού θα εκδοθούν κάποιοι από τους 8 και από την άλλη   να απελευθερωθούν εν μέρει τα χέρια της Κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια το σενάριο αυτό θέλει να μην εκδοθούν οι 2 από τους 8 που έχουν το βαθμό του ταγματάρχη, αλλά να εκδοθούν οι 6 που έχουν χαμηλότερους βαθμούς ή το αντίστροφο. Δηλαδή, να μην εκδοθούν οι 6 και να εκδοθούν οι 2 ταγματάρχες.

Το δεύτερο αυτό σενάριο, αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς τον συνδυασμό του βαθμού και τις ειδικότητας των 8 στρατιωτικών που έχουν. Και αυτό γιατί από τους 8 οι 6 είναι πιλότοι ελικοπτέρων ανεξάρτητα από τον βαθμό που κατέχουν και οι δύο είναι μηχανικοί. Από την πλευρά τους οι δύο μηχανικοί είναι υπαξιωματικοί.

Έτσι, δεν συνδυάζεται και δεν συμπορεύεται ο βαθμός με την ειδικότητα που κατέχουν, ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί η σαλαμοποίηση της έκδοσης ορισμένων μόνων στρατιωτικών.

Το τρίτο σενάριο είναι ότι σήμερα δεν θα εκδοθούν οι αποφάσεις για όλους, αλλά μόνο για τους 4 και για τους υπόλοιπους η απόφαση θα εκδοθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι στην πρώτη σύνθεση του Ποινικού Τμήματος συζητήθηκαν οι υποθέσεις δύο Τούρκων, στη δεύτερη σύνθεση άλλων δύο και στην τρίτη σύνθεση, τεσσάρων.

Πάντως, ανεξάρτητα αν κάποιο από τα σενάρια αυτά υλοποιηθεί, σε περίπτωση που οι αρεοπαγίτες αποφασίσουν την έκδοση κάποιον στρατιωτικών στην Τουρκία, τον τελικό λόγο τον έχει η Κυβέρνηση μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή. Αυτός, θα αποφασίσει εάν θα συναινέσει ή όχι στην έκδοσή τους στη γείτονα χώρα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης