Ρόδος: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Απολακκιά - Εκκενώθηκε το χωριό

Ρόδος: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Απολακκιά - Εκκενώθηκε το χωριό

Άνεμοι έως και επτά μποφόρ πνέουν στην περιοχή - Επιχειρούν τέσσερα Καναντέρ και τέσσερα ελικόπτερα, καθώς και μεγάλος αριθμός επίγειων δυνάμεων - Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο χωριό Κατταβιά

Ρόδος: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Απολακκιά - Εκκενώθηκε το χωριό

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Ρόδου, για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στο Φράγμα της Απολακκιάς και μαίνεται ανεξέλεγκτη.


Πιο συγκεκριμένα η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα της Απολακκιάς και κατευθύνεται προς την περιοχή Σιάννα.

Ήδη οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται επί ποδός, για να αντιμετωπίσουν τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί. Στο σημείο βρίσκονται επανδρωμένα οχήματα της ΠΥΡ, εθελοντικές ομάδες, οχήματα του Δήμου  Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Κλείσιμο

Συγκεκριμένα επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο,10 ΟΤΑ, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. 

Μιλώντας στη Ροδιακή ο αντιδήμαχος Γιώργος Πόκκιας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η μερική εκκένωση της Απολακκιάς, κυρίως για λόγους ασφαλείας και οι πολίτες μεταφέρονται στην Κατταβιά. Στην ουσία στο χωριό θα παραμείνουν μόνο οι άνδρες κάτοικοι που βοηθούν εθελοντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 





















 
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ομάδες εθελοντών και κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων κατάσβεσης ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι έως και επτά μποφόρ, με συνέπεια να δυσκολεύει το έργο πυροσβεστών. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχουν απογειωθεί από τη Σάμο δύο αεροπλάνα τύπου Κάναντερ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.





Ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής που βρίσκεται επίσης στο σημείο, σε δηλώσεις του στη Ροδιακή, τόνισε ότι η φωτιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη απ' όσα ο ίδιος αντιλαμβάνεται, χωρίς ωστόσο να είναι ειδικός, και θα πρέπει να υπάρξει άμεση και έγκαιρη υποστήριξη στις ήδη υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο, για να μπορέσει να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Περιορίστηκε στα δύο χιλιόμετρα απόσταση το μέτωπο στην Ίστριο

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την Ίστριο, στην οποία νωρίτερα είχε γίνει προληπτική εκκένωση. Πυροσβεστικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν προς την πλευρά του οικισμού με αποτέλεσμα η φωτιά να σταματήσει δύο χιλιόμετρα περίπου μακριά από το χωριό και πλέον να καίει μόνο χαμηλή βλάστηση, ενώ η ατμόσφαιρα έχει "μαλακώσει" και δεν είναι αποπνικτική όπως πριν.

Δραματική έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου

Δραματική έκκληση προς όλες τις δυνάμεις της Ρόδου, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στο νησί, απευθύνει ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος. Οι περιοχές που πλήττονται είναι οι Απολακιά, Αρνίθα, Ίστριο και Μονόλιθο.

Ο αντιπεριφερειάρχης καλεί τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου που είναι ικανά να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και τους πιστοποιημένους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται με επικεφαλή την Π.Υ. Ρόδου για την κατάσβεσή της. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ν.Αι. στο τηλ. 2241360575.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης