«Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» - Στους δρόμους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί

«Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» - Στους δρόμους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί

Μαζί φαρμακοποιοί και άλλοι επαγγελματίες - «Εφαρμογή των μέτρων σημαίνει δήμευση του εισοδήματός μας» το μήνυμά τους - Παράταση στην αποχή, ως τις 22 Ιανουαρίου, αποφάσισαν οι δικηγόροι

«Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» - Στους δρόμους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί
Με μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας άνευ προηγουμένου εξέφρασαν σήμερα οι δικηγόροι την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. 

Κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας διατρανώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποτελεί ταφόπλακα για την επαγγελματική και οικονομική τους πορεία. Μαζί τους, στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο για το ζήτημα, ήταν και οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί. 

Αφού ξεκίνησαν από τα γραφεία του Δικηγορικού Συμβουλίου Αθηνών στην οδό Σταδίου, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου όπου φώναζαν συνθήματα κατά του υπουργού λέγοντας: «Αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Εργασίας», «Πάμε τώρα σε αποχή, δεν έχουμε άλλη αντοχή», «Έλα πίσω στη δικηγορία, να σου πούμε πώς γράφεται η ιστορία», «Κάτσε καλά Κατρούγκαλε», «Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» και «Εσύ ξεχνάς το εργολαβικό, εμείς δεν ξεχνάμε το ασφαλιστικό».

Κλείσιμο
Στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των δικηγόρων υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επισκέφθηκε την αντιπρόεδρο της Βουλής , Τασία Χριστοδουλοπούλου και της εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του επιστημονικού κλάδου. 

Της επέδωσαν μάλιστα και σχετικό ψήφισμα, ζητώντας την στήριξή της για να μην ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο. 
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου από την πλευρά της υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο. 

Να επισημανθεί ότι μόνο οι δικηγόροι της Αθήνας είναι περίπου 21.500 και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε την Τετάρτης όλους τους Αθηναίους δικηγόρους να είναι παρόντες στο σημερινό πανδικηγορικό-πανεπιστημονικό συλλαλητήριο.

Ήδη οι δικηγόροι από την περασμένη Τρίτη βρίσκονται σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα τους μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. 



Η τριήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων λήγει σήμερα, αλλά μετά την σημερινή πορεία, θα συνέλθουν και πάλι για να αποφασίσουν για την τύχη της αποχής, δηλαδή εάν θα μετατραπεί  ή όχι σε αόριστης διάρκειας πανελλαδικής εμβέλειας.




Πάντως, η πρόταση τόσο της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι  η 3μέρη πανελλαδική αποχή μετά την λήξη της να μετατραπεί   σε αόριστης διάρκειας.

Παράλληλα, σε κοινή συνάντηση που είχαν όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας πριν από λίγες μέρες (11.1.2016) στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ομόφωνα απέρριψαν, «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο», το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα ζήτησαν  από την Κυβέρνηση να το αποσύρει  και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.





Οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι «η  τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Με το επίμαχο νομοσχέδιο, τονίζουν οι φορείς, επιχειρείται εισφοροδοτική επιδρομή, που   «οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας».



Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η «κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις» και προσθέτουν ότι «οι προτάσεις της Κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».

Στη επίμαχη συνάντηση των φορέων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κκτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς. 
         
Πάντως, την ερχόμενη  Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΤΕΕ (11 π.μ) οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.

Την ίδια ώρα στάση εργασίας από τις 12:00-15:00 θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον προαστιακό. 



Το  ψήφισμα  της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που κατατέθηκε στη Βουλή

 
Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα που επέδωσε η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και των άλλων επιστημονικών φορέων στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Παράλληλα, οι δικηγόροι  καλούν την Κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.
 
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος  της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:

«ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 14.1.2016
ΨΗΦΙΣΜΑ
 
Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα.

Αντιτιθέμεθα με τη συνολική λογική του σχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.
Οι δικηγόροι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπούμενη νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)., συνιστά εν τοις πράγμασιν δήμευση του εισοδήματος.  
Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών.

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόταση για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και πλήρη τεκμηρίωση, στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν παντελώς.  
Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο, και να συζητήσει καλόπιστα, στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων, το ασφαλιστικό από μηδενική βάση».
 
Στη συγκέντρωση και πορεία πήραν μέρος αντιπροσωπεία των Δικαστικών Επιμελητών ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι άλλων επιστημονικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκας, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ.ά.».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης