Τα νέα στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψη Λιακουνάκου για τις μίζες των 2 εκατ.ευρώ

Τα νέα στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψη Λιακουνάκου για τις μίζες των 2 εκατ.ευρώ

Τα έγγραφα από το εξωτερικό για την offshore - Η εμπλοκή Άκη και Σμπώκου και οι καταθέσεις πρώην στελέχους της Ericsson - «Δεν δωροδόκησα» λέει ο επιχειρηματίας

Τα νέα στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψη Λιακουνάκου για τις μίζες των 2 εκατ.ευρώ
Πρόσωπο με πρόσωπο με την ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη, η οποία εξέδωσε και το ένταλμα για τη σύλληψή του, θα έρθει την ερχόμενη Παρασκευή ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, που σήμερα οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων αλλά ζήτησε και έλαβε τριήμερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Ποια ήταν όμως τα νέα στοιχεία που οδήγησαν τις ανακριτικές αρχές να εκδώσουν ένταλμα για τη σύλληψη του άλλοτε κραταιού επιχειρηματία, που κάποιοι τον έχουν χαρακτηρίσει και τον «εθνικό προμηθευτή όπλων»;

Σύμφωνα με πληρηφορίες, στα χέρια της ανακρίτριας έφτασαν στοιχεία από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν στείλει οι ελληνικές δικαστικές αρχές στο εξωτερικό. Πρόκειται για στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Ελλάδα, μέσω Eurojustice και αφορούν στην off shore εταιρεία «Ιντεράξιον», η οποία φαίνεται να συνδέεται με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με δυο μαρτυρικές καταθέσεις του πρώην στελέχους της Ericsson, Λις Ολοφ Νένζελ, που φέρεται ως διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας, αποδείχθηκαν αρκετά για να οδηγήσουν στην έκδοση του εντάλματος και στη σύλληψη του επιχειρηματία, το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του στη Φιλοθέη.

Κλείσιμο



Ειδικότερα, από τις έρευνες και από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, προέκυψε πως από την Ericcson που προμήθευσε στη χώρα μας με τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ έφτασαν στην εταιρεία «Ιντεράξιον» συμφερόντων Λιακουνάκου, περισσότερα από δυο εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια τα χρήματα διοχετεύονται προς δυο εταιρίες την «Χαϊγουντ» και την «Ρέα».



Διαχειριστής της πρώτης εταιρείας της «Χαϊγουντ» εμφανίζεται ο Γιωργος Καμάρης. Για το λόγο αυτό ο κ. Καμαρής κλήθηκε από την ανακρίτρια να καταθέσει και φέρεται να αποκάλυψε ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο πρώην Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, επί Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιαννης Σμπωκος. Αμφότεροι έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματα κατά την προμήθεια των Tor- m1. Σε ό,τι αφορά στη εταιρεία «Ρέα» ο χρηματιστής και κατηγορούμενος στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου , Πετρος Χριστοδουλιδης, εκλήθη από την ανακρίτρια και ξεκαθάρισε πως εκείνος είχε εντολή απο τον Γ. Καμάρη.



Καταλυτικό ρόλο για την έκδοση του εντάλματος έπαιξαν όμως και οι καταθέσεις στην κ. Μπράτη του πρώην στελέχους της Ericsson , Λις Ολοφ Νένζελ, o οποίος φέρεται ως διαχειριστής των μαύρων ταμείων της εταιρίας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο εμφανίστηκε οικειοθελώς στην ανακρίτρια και φέρεται να έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών απ' τους οποίους «έφυγαν» εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της Ιντεραξιον στην τράπεζα HSBC στο Μονακό .

«Δεν δωροδόκησα»


Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας αρνείται ότι δωροδόκησε πολιτικούς και αξιωματούχος και σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:

α) Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.

γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄ επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.
δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.


Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) , ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών».

Erieye: Το ιπτάμενο ραντάρ των 530 εκατ.ευρώ


Το πρόγραμμα του ιπτάμενου ραντάρ Erieye ενεργοποιήθηκε το 1999 με την εκταμίευση της προκαταβολής από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ericsson. Το παράδοξο του προγράμματος είναι πως ενώ πρόκειται για ιπτάμενο ραντάρ, ένα σύστημα ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύπλοκο που ουδέποτε στο παρελθόν ήταν ενταγμένο στο ελληνικό οπλοστάσιο, επελέγη μια λύση που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ζημιογόνα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επέλεξε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός μη πιστοποιημένου συστήματος από την αρχή, αποτελούμενο από ραντάρ της σουηδικής  Ericsson και αεροσκάφος της βραζιλιάνικης Embraer.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Αμυνας το 1999 επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου με τις Ericsson και Embraer και κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 530 εκατ. ευρώ. 











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης