Απίστευτες εικόνες από τη Λέσβο: «Σκοτωμός» μεταναστών για ένα πιάτο φαγητό!

Απίστευτες εικόνες από τη Λέσβο: «Σκοτωμός» μεταναστών για ένα πιάτο φαγητό!

«Θα θρηνήσουμε θύματα» λέει στο protothema.gr o λιμενικός που τραυματίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης των λαθρομεταναστών

Απίστευτες εικόνες από τη Λέσβο: «Σκοτωμός» μεταναστών για ένα πιάτο φαγητό!
«Πόλεμος» μεταξύ των μεταναστών ξέσπασε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά την ώρα που επρόκειτο να τους δοθεί το μεσημεριανό τους φαγητό.



Κλείσιμο
Περίπου 2.500 χιλιάδες μετανάστες, που φιλοξενούνται στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ, περίμεναν το αυτοκίνητο του catering που θα τους έφερνε το φαγητό τους. Στον καταυλισμό υπήρχε έντονη ανησυχία μετά την είδηση ότι στη Σάμο είχε σταματήσει η σίτιση των μεταναστών από την εταιρεία που την είχε αναλάβει αφού παρέμενε επί μήνες απλήρωτη.



Έτσι, με το που εμφανίστηκε το βαν του catering, μικροί, μεγάλοι, γυναίκες και παιδιά, όρμησαν επάνω στο αυτοκίνητο για να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.

Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται… Κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν στην οροφή του βαν και κάποιοι άλλοι κατέβασαν τον οδηγό για να μην πάρει το αυτοκίνητο και φύγει.



Δείτε το βίντεο του lesvosnews 



«Θα θρηνήσουμε θύματα»

«Θα θρηνήσουμε θύματα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο εδώ και καιρό. Σήμερα ήμουν εγώ, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Είναι χιλιάδες οι μετανάστες πια στο νησί, πώς να τους ελέγξουμε; Φεύγουν 100, 200 άτομα ημερησίως και την ίδια ώρα έρχονται πάνω από 500», λέει στο protothema.gr ο λιμενικός που τραυματίστηκε από πέτρες που εκτόξευσαν πάνω του μετά την ολονύχτια εξέγερση, οι παράνομοι μετανάστες που καταφθάνουν, από τα παράλια της Τουρκίας, στη Μυτιλήνη.

Η αφόρητη ζέστη μέσα στο καταμεσήμερο καίει ακόμη περισσότερο το πρόσωπο του άνδρα που πρέπει για άλλη μια φορά να πάει στα κέντρα φύλαξης των μεταναστών για να μεταφέρει αυτή τη φορά έναν ασθενή στο νοσοκομείο του νησιού. Μόνο η δυσοσμία τον ενοχλεί αλλά σκέφτεται ότι το επόμενο δρομολόγιο θα είναι στο λιμάνι και αυτό κάπως τον ευχαριστεί. Ο λιμενικός που τραυματίστηκε στη δεξιά πλευρά του θώρακα και στο χέρι από πέτρες που εκτοξεύτηκαν πάνω του κατά την προχθεσινή ολονύκτια εξέγερση των μεταναστών στη Μυτιλήνη, θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε άνδρας από το Σώμα. Δηλαδή εκείνος που τους πηγαίνει κάθε μέρα το φαγητό ή εκείνος που τους μεταφέρει στο νοσοκομείο. 

Η εξέγερση των παράνομων μεταναστών της Μυτιλήνης δεν έγινε άξαφνα και αναίτια. Γι΄αυτούς η φιλοξενία που τους παρέχεται στο νησί, σημαίνει εγκλωβισμός και απομόνωση. Η περίθαλψη, το φαγητό και μία σκηνή που διαθέτουν οι περισσότεροι, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες. Γιατί να μην έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν ακόμα και την ίδια μέρα προς Αθήνα; Έτσι εξηγείται το πανό που κρατούσαν το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν ξεσπάσουν την οργή τους προς τους άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας. 

«Απελευθέρωση εδώ και τώρα», είχαν γράψει στην αγγλική γλώσσα δείχνοντάς το στους εναπομείναντες τουρίστες του νησιού.

Οι κάτοικοι, οργισμένοι κι αυτοί. Ακυρώνονται οι κρατήσεις από τους τουρίστες λόγω της πολιτικής αστάθειας και μένουν οι μετανάστες. Πριν από λίγο καιρό έρχονταν στο νησί λίγοι και ήταν όλοι τους ευγενικοί. Σήμερα όμως είναι χιλιάδες και δεν χάνονται όπως άλλοτε μέσα στο πλήθος. Το βράδυ της Κυριακής η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Ήταν σαν να «σιγόβραζε» από καιρό και προχθές να ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. 

«Όπου να΄ναι θα΄ρθει και η θύελλα. Θα το δείτε. Φοβάμαι μήπως θρηνήσουμε κόσμο. Ας το καταλάβει αυτό η ελληνική πολιτεία», λέει ο τραυματισμένος λιμενικός.    

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής όταν οι περίπου 4.000 μετανάστες που βρίσκονται στο νησί συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό δρόμο της Λέσβου κλείνοντας τη μία λωρίδα με κύριο αίτημα την άμεση πιστοποίηση των στοιχείων τους, προκειμένου να τους δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Αργά το βράδυ έκλεισαν και τις δυο λωρίδες με αποτέλεσμα τα οχήματα που κατευθύνονταν από και προς το λιμάνι να έχουν εγκλωβιστεί στον κεντρικό δρόμο. Ήταν λίγο πριν ξεκινήσει μονομερώς ο πετροπόλεμος.

«Δεν τους προλαβαίνουμε ακόμα κι αν ασχολούμασταν όλη μέρα μόνο με τα έγγραφά τους», καταγγέλλει στο protothema.gr o πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου, κ. Φώτης Γαρουφαλιάς για να προσθέσει: «Τόσο οι άνδρες του Λιμενικού όσο και της Αστυνομίας εργαζόμαστε πυρετωδώς προκειμένου να καλύψουμε όλες τις έκτακτες ανάγκες  που υπάρχουν στο νησί. Έχει αυξηθεί η δουλειά λόγω της πληθώρας άφιξης των μεταναστών. Ήδη εξυπηρετούνται περίπου 400 μετανάστες ημερησίως και από τα δυο σώματα, ενώ οι αφίξεις των παράνομων μεταναστών αυξάνονται δραματικά. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη πια. Είναι θέμα της πολιτείας πια».
   
Δυστυχώς το βράδυ της Κυριακής, η κατάσταση χειροτέρεψε και οι μετανάστες πετούσαν πέτρες αδιακρίτως προς όλες τις Αρχές που βρίσκονταν στο σημείο. Ο άτυχος λιμενικός που συμμετείχε στην επιχείρηση ελέγχου τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο. «Ας μην θρηνήσουμε θύματα. Και 500 άτομα αν ήμασταν στο σημείο, τι νομίζετε ότι θα κάναμε απέναντι σε χιλιάδες μετανάστες;», λέει ο λιμενικός στο protothema. 

Εκατοντάδες οι μετανάστες ημερησίως μόνο στη Μυτιλήνη 

Να αναφέρουμε ότι από αυτούς, περίπου 400 άτομα ταξιδεύουν καθημερινά προς την Αθήνα ενώ την ίδια ώρα από τα παράλια της Τουρκίας καταφθάνουν από 350 έως και 700 άτομα ημερησίως μόνο στη Μυτιλήνη.

Το Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου που έχει παραχωρηθεί στους μετανάστες μπορεί να φιλοξενήσει μετά βίας 600 άτομα και αυτά σε σκηνές. Κι όμως σε εκείνο το σημείο βρίσκονται 2.500 μετανάστες, 800 άτομα έχουν εγκατασταθεί στο Κέντρο Μόρια ενώ οι υπόλοιποι κοιμούνται στους δρόμους.

Και όλα αυτά εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Οι άνδρες του λιμενικού σώματος φτάνουν τους 200 εργαζόμενους (50 άτομα μετέβησαν πρόσφατα από την Αθήνα) οι οποίοι σε συνεργασία με την αστυνομία μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, προσκομίζουν στους μετανάστες σε καθημερινή βάση, τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης