Ιατροδικαστής για την τραγωδία στο Βόλο: «Συντριπτικά τα τραύματα των στρατιωτών»

Ιατροδικαστής για την τραγωδία στο Βόλο: «Συντριπτικά τα τραύματα των στρατιωτών»

Ποιοι ήταν οι τρεις οπλίτες που έπεσαν στο καθήκον - Με στρατιωτικές τιμές σήμερα το απόγευμα οι κηδείες τους - Δείτε τα πρώτα πλάνα μετά τη φονική έκρηξη

Ιατροδικαστής για την τραγωδία στο Βόλο: «Συντριπτικά τα τραύματα των στρατιωτών»
Ο 34χρονος Τάσος Μεζάλας από το Βόλο άφησε πίσω του γυναίκα και μωρό, «Παλικάρι και ψυχή», λένε οι φίλοι του για τον 33χρονο Γιώργο Ορφανίδη από τις Σέρρες, ενώ ο 19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλος από την Πάτρα θα απολυόταν σύντομα και ο λοχαγός του, του πρότεινε να μην πάρει μέρος στην άσκηση. Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι και στους τρεις στρατιώτες που έπεσαν στο καθήκον, όταν το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα στον Βόλο ανατινάχθηκε σωλήνας όλμου βυθίζοντας τις οικογένειες των τριών παλικαριών αλλά και ολόκληρη τη χώρα στο πένθος. Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν ο 30χρονος υπολοχαγός ο οποίος τραυματίστηκε στην πρωτοφανή τραγωδία αλλά και ο ανθυπολοχαγός που συμμετείχε στην άσκηση και κατάφερε να βγει σώος χωρίς μισή γρατζουνιά.

Οι σοροί και των τριών ανδρών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Λάρισας για τη διενέργεια ιατροδικαστικών εξετάσεων. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή και όπως είπε ο ιατροδικαστής και «οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα. Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος». Όσο για τον 30χρονο υπολοχαγό που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «είχε άγιο».

Με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες τους
Κλείσιμο

Οι λοχίες Γιώργος Ορφανίδης, 33 ετών, και Αναστάσιος Μεζαλάς, 34 ετών, θα κηδευτούν στις 16:30 στο Βόλο. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρόντος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χρήστου Μανωλά.

Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος θα κηδευτεί στις 16:00 στο Πετρωτό Αχαΐας. Στην κηδεία του θα παραβρεθεί ο Πρώτος Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η σορός του άτυχου νέου, που υπηρετούσε τη θητεία του και βρισκόταν λίγο πριν την απόλυση, μεταφέρθηκε με C-27 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας στον Άραξο και στη συνέχεια οδικώς  στο Πετρωτό.



Πώς συνέβη η τραγωδία

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια άσκησης ενός μηχανοκίνητου λόχου στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας. Κατά πληροφορίες, πριν τη μοιραία βολή που έκοψε το νήμα της ζωής των δύο Επαγγελματιών Οπλιτών και του 19χρονου οπλίτη θητείας είχαν προηγηθεί κι άλλες βολές.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του ΓΕΣ, περί τις 13:30, στο Πεδίο Ασκήσεων «Γλαφυρών», κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81
χιλ., «διερράγη» ο σωλήνας του όλμου.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Τηλεόραση, αναφέρουν ότι το βλήμα έσκασε μέσα στον σωλήνα του όλμου την ώρα της βολής. Από το ΓΕΣ δεν σχολίαζαν τις πληροφορίες αυτές παραπέμποντας στην αναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη.

Τα μοιραία πρόσωπα

Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος







Ο19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλος, ο δεκανέας που έχασε τη ζωή του, ήταν γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

Ο 19χρονος Φώτης είχε μεγάλη αγάπη για τα αυτοκίνητα και τη μουσική, του άρεσε να διασκεδάζει με τους φίλους του, να βγαίνει, να χαμογελάει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στο 19χρονο Φώτη, καθώς σύντομα θα έπαιρνε το απολυτήριο στράτευσής του και θα γυρνούσε πίσω, στην πόλη του, στους γονείς και τους φίλους του.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, ο λοχαγός του 19χρονου, του πρότεινε να μη λάβει μέρος στην άσκηση, ωστόσο ο νεαρός προτίμησε να κάνει τη βολή στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών και μετά να πάρει την άδεια απόλυσης...


Ο 34χρονος Αναστάσιος Μεζάλας







Όλοι στο Βόλο κάνουν λόγο για ένα «καταπληκτικό παιδί», που πάντα ήταν πρόθυμο και χαρούμενο. Με τη σύζυγό του, Μαρία, είχαν παντρευτεί πριν περίπου ένα χρόνο με πολιτικό γάμο, καθώς ο πατέρας της Μαρίας πέθανε αναπάντεχα.

Εκείνη ήταν έγκυος στο παιδί τους και έτσι αποφάσισαν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο, ενώ αυτό το διάστημα σχεδίαζαν να ενωθούν και με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Όσο προγραμμάτιζαν το γάμο τους, η μοίρα έκανε άλλα σχέδια για εκείνους. Η Μαρία, στα 25 της, έμεινε πίσω μόνη να φροντίζει το μωρό τους. Ορφανή από πατέρα και χήρα από σύζυγο, χτυπημένη διπλά από τη μοίρα.

Ο 33χρονος Γιώργος Ορφανίδης




Ο Γιώργος Ορφανίδης, παντρεμένος, ήταν ένα παιδί συγκροτημένο, που καταγόταν από τις Σέρρες και έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. Οι φίλοι του γέμισαν τον τοίχο του με μηνύματα που αποδεικνύουν το πόσο ξεχωριστός ήταν στη ζωή τους: «Παλικάρι και ψυχή από τις λίγες φίλε Κώστα για άσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και να περάσουμε σχεδόν κάθε εύκολη ή δύσκολη κατάσταση μαζί». «Φίλε συνάδελφε σε ευχαριστώ που είχα την τιμή να σε γνωρίσω. Καλό παράδεισο να έχεις....».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα να παραμένουν αδιευκρίνιστες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση των αιτίων της πρωτοφανούς τραγωδίας και κήρυξε τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.

«Αιφνιδιαστήκαμε, τα αίτια διερευνώνται», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και χαρακτήρισε το δυστύχημα «πρωτόγνωρο» - «Πέρα από την συντριβή οι ένοπλες δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Πενθούν και οι οικογένειές τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος

Την οδύνη και τη συντριβή του για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πεδίο Ασκήσεων των Γλαφυρών Βόλου εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Εκφράζω την οδύνη και την συντριβή μας για το ατύχημα που στοίχισε την ζωή των τριών τριών παλικαριών μας σε ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα του οποίου τα αίτια διερευνώνται. Πέρα από την συντριβή οι ένοπλές δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Πενθούν και οι οικογένειές τους. Δεν είναι μόνοι, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα και βεβαίως και εμείς. Διερευνώνται τα αίτια γιατί αιφνιδιαστήκαμε από αυτό που συνέβη και πιστεύω ότι η έκβαση της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.





























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης