Λοιμωξιολόγοι: Χριστούγεννα με κλειστά μαγαζιά

Εισήγηση της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζει αυτή την ώρα - Προτείνουν να ανοίξουν μόνο κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία για κάποιες μέρες - Από την κυβέρνηση οι τελικές αποφάσεις και οι ανακοινώσεις

vivliart
Να μην ανοίξει το λιανεμπόριο προ των εορτών των Χριστουγέννων εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν αυτή την ώρα. Προτείνουν να ανοίξουν μόνο -και αυτό για κάποιες μέρες- τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία. Τις αποφάσεις ωστόσο θα λάβει η κυβέρνηση που θα κάνει σύντομα και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν τη λειτουργία της αγοράς με τον κίνδυνο του συνωστισμού να ελλοχεύει και προκρίνουν ως ασφαλές αυτή τη στιγμή να μην ανοίξουν τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

Έτσι, η επαναφορά του λιανεμπορίου μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, ωστόσο φαίνεται πως οι αποφάσεις για τα κομμωτήρια έχουν «κλειδώσει».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έως τη Δευτέρα τα κομμωτήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους πελάτες τους. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Όπως έλεγαν κύκλοι απ’ το υπ. Ανάπτυξης η προσπάθεια γίνεται για επαναλειτουργία ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο το γεγονός πως ακόμα οριστικοποιείται το τελικό πλάνο λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό την ερχόμενη Δευτέρα.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου που έλεγε ότι η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης του μετέφερε την εκτίμηση πως Σάββατο ή Κυριακή θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πώς θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα πάντως, «παράθυρο» για Χριστούγεννα χωρίς τα καθιερωμένα ψώνια είχε ανοίξει  σήμερα για πρώτη φορά η κυβέρνηση, καθώς «είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ο φόβος της εκδήλωσης καταναλωτικής υστερίας, με ουρές έξω από εμπορικά καταστήματα, όπως στο Harrods στο Ηνωμένο Βασίλειο, κρατά πίσω τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» εξήγησε ο κ. Πέτσας και επισήμανε πως «δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrods».

Ειδήσεις σήμερα:

Επικουρική ασφάλιση: Αυτό είναι το νέο σύστημα - Πώς θα λειτουργεί ο «ατομικός κουμπαράς» των νέων ασφαλισμένων

Νικολά Σαρκοζί: Για πρώτη φορά πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους κινδυνεύει με φυλάκιση

Ακάρ: Διάλογος άνευ όρων με την Ελλάδα γιατί είμαστε ισχυροί - Θα πεθάνουμε για τα δικαιώματά μας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης