Κρίσιμη ημέρα για τις τράπεζες: Ανακοινώνονται οι όροι για τα stress test

Κρίσιμη ημέρα για τις τράπεζες: Ανακοινώνονται οι όροι για τα stress test

Eιδικά για τις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα και θα έχουν ολοκληρωθεί ως τον Μάιο

Κρίσιμη ημέρα για τις τράπεζες: Ανακοινώνονται οι όροι για τα stress test
Σήμερα το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) πρόκειται να ανακοινώσει τους όρους βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα stress test στις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες.  Οι ανακοινώσεις θα αφορούν παραδοχές στο βασικό και στο δυσμενές οικονομικό σενάριο που θα ληφθούν υπόψη για να «στρεσαριστούν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Η δοκιμασία αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες  δηλαδή Αlpha, Eθνική, Εurobank και Πειραιώς. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν πρέπει στα stress test να υποχωρήσει  κάτω από τα ελάχιστα όρια που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.  Σε μια τέτοια περίπτωση  η τράπεζα που δεν ανταπεξήλθε στο  stress test  θα πρέπει να καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ενίσχυση των κεφαλαίων της ώστε να αυξηθούν τουλάχιστον έως  το ελάχιστο όριο του  δείκτη  που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος-
ΕΚΤ.

Κλείσιμο
Τα αποτελέσματα των  stress test είναι ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς επηρεάζουν και σε κάποιο βαθμό μπορούν να καθορίσουν την επόμενη ημέρα της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα stress test διενεργούνται ταυτόχρονα σε όλες τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούνται νωρίτερα και θα έχουν ολοκληρωθεί ως τον Μάιο.  Δηλαδή τα test  για τις ελληνικές τράπεζες θα έχουν τελειώσει, σχεδόν πριν ξεκινήσουν   για τις  υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο  λόγος είναι ότι η ΕΚΤ επέλεξε να γίνουν νωρίτερα προκειμένου τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα αναδειχθούν να είναι κάτω από  την ομπρέλα του προγράμματος που λήγει τον Αύγουστο, ώστε να καλυφθούν  άμεσα από τα διαθέσιμα κεφάλαια. Τα  stress test της ΕΒΑ έχουν και πολιτικό βάρος καθώς αν το τραπεζικό σύστημα δεν  ανταποκριθεί με επιτυχία, το σενάριο της καθαρής εξόδου στις αγορές ναυαγεί καθώς δεν υπάρχει περίπτωση οι επενδυτές να δανείσουν μια χώρα  της οποίας το τραπεζικό σύστημα νοσεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ διατυπώνει στις εκθέσεις του σταθερά τη θέση πως οι ελληνικές τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10 δις. ευρώ. Η ΕΚΤ με σθεναρό τρόπο απορρίπτει τη θέση του ΔΝΤ για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Τα stress test  της ΕΒΑ, ανάλογα με τα αποτελέσματα τους  θα ενισχύσουν τη θέση της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ.
  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης