Νέα λίστα φοροφυγάδων ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Νέα λίστα φοροφυγάδων ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

​Θα κατατεθεί με τον νέο προϋπολογισμό - Θα περιέχει τα στοιχεία από τα πεπραγμένα της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης κατά την τελευταία τριετία

Νέα λίστα φοροφυγάδων ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών
Νέες λίστες με μεγαλοφοροφυγάδες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων που πιάστηκαν κατά την τριετία 2014-1016 στα δίχτυα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων προβλέπεται από τον νόμο 4270/28-6-2014 και από την  σχετική απόφαση που (με τρία χρόνια καθυστέρησης) υπέγραψε στις 30 Οκτωβρίου 2017 ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι εντολές που έχουν λάβει όλες οι εφορίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα τελωνεία της χώρας είναι να συντάξουν αναλυτικές καταστάσεις και να τις αποστείλουν στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του υπουργείου, που συγκεντρώνει στοιχεία που αφορούν:

Κλείσιμο
- Φορολογουμένους που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης (άνω των 200.000 ευρώ) και οι οποίες διαπιστώθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους.
- Φορολογούμενους και επιχειρήσεις που πιάστηκαν να εκδίδουν εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ.
 
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιλάβει τις λίστες αυτές στη Βουλή κατά την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού προς ψήφιση, έως τις 21 Νοεμβρίου 2017.

 
Μεγάλη φοροδιαφυγή
 Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει και θα αποστείλει κάθε επιχειρησιακή μονάδα του υπουργείου θα περιλαμβάνουν:
 
1.Φορολογούμενους, για τους οποίους τα ποσά φόρων, τελών, πρόσθετων φόρων και προστίμων, που καταλογίστηκαν με πλήρη ή μερικό φορολογικό έλεγχο, κατέστησαν οριστικά λόγω μη άσκησης ένδικου μέσου και εφόσον αυτά τα ποσά αθροιστικά λαμβανόμενα υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.
2. Φορολογούμενους, οι οποίοι άσκησαν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της ΔΕΔ κατά των καταλογιστικών πράξεων, με τις οποίες τα καταλογισθέντα ποσά φόρων, τελών, πρόσθετων φόρων και προστίμων προέκυψαν μετά από εξωλογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων τους ή μετά την εφαρμογή έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης και το σύνολο των ποσών αυτών υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
3. Φορολογούμενους των οποίων ανεστάλη η λειτουργία των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων ή στους οποίους επιβλήθηκε ειδική χρηματική κύρωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 13Α του ν. 2523/1997 αντίστοιχα, καθώς και φορολογούμενους σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 και 6 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013, κατά το προηγούμενο της κατάθεσης του Προϋπολογισμού έτους.
 
 Για τους παραβάτες αυτές, πρέπει να αποσταλούν τα πλήρη στοιχεία:
- Επωνυμία επιχείρησης ή επώνυμο φορολογουμένου
- ΑΦΜ, Αντικείμενο εργασιών, Πατρώνυμο, Διεύθυνση, Αρμόδια ΔΟΥ
- Το είδος του φόρου που απέκρυψε (εισοδήματος, ΦΠΑ, λοιποί φόροι κλπ)
- Το είδος του προστίμου που του επεβλήθη (ΦΠΑ, ΚΒΣ, Εισοδήματος κλπ)
- Ποσά που καταλογίστηκαν και ποσά που βεβαιώθηκαν προς είσπραξη.
 
Αντίστοιχα και για τους εκδότες πλαστών και εικονικών ζητείται η Επωνυμία ή το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο, ο ΑΦΜ, η αξία των πλαστών και τα ποσά που καταλογίστηκαν.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εμπλοκής με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γιατί η επεξεργασία και δημοσίευση των στοιχείων αυτών προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία.
 
Σε κάθε περίπτωση, στις λίστες αυτές δεν θα περιληφθούν όσοι:
- πιάστηκαν για ποσά και παραβάσεις κάτω από τα όρια αυτά (146.735 ευρώ για μη απόδοση φόρων και 2.934 ευρώ για πλαστά-εικονικά).
- Όσοι ήταν απλοί λήπτες πλαστών και εικονικών.
- Όσοι ζήτησαν διοικητική επίλυση της διαφοράς δηλαδή συμβιβασμό.
 
Στις λίστες αυτές δεν θα φαίνεται πάντως, ποιοι τελικώς πλήρωσαν και πόσα και ποιοι όχι.

Πηγές της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν πάντως το απόγευμα, σχετικά με την απόφαση Τσακαλώτου, ότι οι λίστες που θα δημοσιοποιηθούν κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού δεν θα αναφέρουν ούτε τα ονόματα ούτε τα ΑΦΜ.
Θα δοθούν συγκεντρωτικά στοιχεία στις σχετικές κατηγορίες παραβάσεων που αναγράφονται στην Απόφαση.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης