Βρούτσης κατά Αχτσιόγλου: Φέρνεις από την «πίσω πόρτα» τις ομαδικές απολύσεις

Βρούτσης κατά Αχτσιόγλου: Φέρνεις από την «πίσω πόρτα» τις ομαδικές απολύσεις

Ουσιαστικά διευκολύνεται η πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων καθώς καταργείται η προέγκρισή τους από την κυβέρνηση και το δικαίωμα του υπουργού να τις αποτρέψει

Βρούτσης κατά Αχτσιόγλου: Φέρνεις από την «πίσω πόρτα» τις ομαδικές απολύσεις
Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης αναφορικά με ένα θέμα «ταμπού» για την Αριστερά, αυτό της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ήδη από χθες το πρωί ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης
καταγγέλλει πως στις σελίδες 27 – 28 της νέας συμφωνίας ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πραγματοποίηση ανοικτών απολύσεων.

Μάλιστα με τρία απανωτά tweet του ο κ. Βρούτσης κάλεσε την υπουργό Εργασίας
Έφη Αχτσιόγλου
Κλείσιμο
να πάρει θέση παραθέτοντας το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο το οποίο μιλά για απλή κοινοποίηση των απολύσεων μεγίστης διάρκειας τριών μηνών κι όχι για ξεκάθαρη προστασία όπως η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει.







Αν και η υπουργός Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου τεχνητά δημιουργεί με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της ένα κλίμα «νίκης» στα εργασιακά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν αυξήθηκε το όριο απολύσεων, καμία αναφορά δεν υπάρχει στο γεγονός πως ουσιαστικά διευκολύνεται η πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων καθώς καταργείται η προέγκρισή τους από την κυβέρνηση και το δικαίωμα του υπουργού να τις αποτρέψει. Βάσει του αγγλικού κειμένου, η προέγκριση των απολύσεων αντικαθίσταται από μια διαδικασία απλής κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών.

Την απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνει μία τριμερής επιτροπή (με 4 εκπροσώπους της κυβέρνησης, 4 εκπροσώπους των εργαζομένων και 4 εκπροσώπους των εργοδοτών) που θα συνιστά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας με στόχο να ελέγξει μόνο τη νομιμότητα της απόφασης ( αν είναι σύμφωνη με το νόμο). Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η αποτροπή. Μόνο ο έλεγχος της νομιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, για να είναι νόμιμες οι απολύσεις πρέπει:
-Να έχει προηγηθεί διαβούλευση 30 ημερών με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων.
-Η εταιρεία να ανακοινώσει στον ΟΑΕΔ τη λίστα των απολυθέντων υπαλλήλων, προκειμένου να εγγραφούν για να επιδοτηθούν.
- Κατά τη διαβούλευση με το σωματείο, η εταιρεία πρέπει να υποβάλει ένα «κοινωνικό σχέδιο», το οποίο θα περιγράφει συνοδευτικά μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών των απολύσεων.

Έτσι, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης ,το κοινωνικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα ανακατανομής ή επανεκπαίδευση, κατάρτιση, παροχή συμβουλών, έξτρα αποζημίωση καθώς και η δέσμευση για πρόσληψη των απολυμένων κατά προτεραιότητα αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Όμως αυτή η Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποτρέψει πλήρως απολύσεις αλλά ουσιαστικά να τις ελέγχει, όπως καταγγέλλει ο κ. Βρούτσης.

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγορεί πως έχει συμφωνήσει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, εξαπολύει και ο Βασίλης Κικίλιας. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμφώνησαν στο 4ο μνημόνιο ανήμερα Πρωτομαγιάς για να "τιμήσουν" τους αγώνες των εργαζομένων. Όπως φαίνεται τους τίμησαν δεόντως» τονίζει, σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης