Ποιοι θα χάσουν τα 4 δισ. ευρώ που συμφωνήσαμε στο Eurogroup

Ποιοι θα χάσουν τα 4 δισ. ευρώ που συμφωνήσαμε στο Eurogroup

Τι χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι to 2019-2020 - Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για αντίμετρα και εργασιακά: Τι προβλέπεται - Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα για να ξεκαθαριστούν τα θολά σημεία

Ποιοι θα χάσουν τα 4 δισ. ευρώ που συμφωνήσαμε στο Eurogroup
Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ο τελικός λογαριασμός από το προσύμφωνο στο Eurogroup
της Μάλτας είναι εξαιρετικά βαρύς καθώς θα ληφθούν μέτρα 4 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και
συντάξεις για να υπάρξει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) τη διετία 2019-2020. 

Κλείσιμο
Το πακέτο θα οριστικοποιηθεί κατά την άφιξη της τρόικας
στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και ίσως να είναι αμέσως μετά το Πάσχα. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
παραδέχτηκε μετά το χθεσινό Εurogroup ότι θα υπάρξουν μέτρα «για τις συντάξεις 1% το 2019 και 1% για τη φορολογία το 2020». Παράλληλα θα νομοθετηθούν 1% αντίμετρα το 2019 και 1% το 2020 τα οποία όμως θα εφαρμοστούν μόνο αν επιτευχθεί αρχής γενομένης από το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.  
 
Τα μέτρα του 2019 θα πλήξουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Οι ειδικοί υπολογίζουν απώλειες ως 700 ευρώ το χρόνο ακόμη και για συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ «καθαρά» το μήνα. Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν «βρέξει-χιονίσει», δηλαδή ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη των στόχων.  
 
Το αφορολόγητο, από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, θα πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ, φέρνοντας ετήσιες απώλειες από 650 ευρώ για όσους βγάζουν από μόλις 500 ευρώ το μήνα και πάνω. Ειδικά όμως για τους χαμηλοσυνταξιούχους η συνδυαστική απώλεια και από τη μείωση των συντάξεων ενδέχεται να ξεπεράσει για κάποιες κατηγορίες ακόμη και τα 1.200 ευρώ ετησίως.
 
Η μείωση του αφορολόγητου δεν είναι σίγουρο πότε θα εφαρμοστεί.Η χθεσινή συμφωνία περιλαμβάνει δύο εκδοχές. Η πρώτη, αν η κυβέρνηση πετύχει το στόχο του 2018, προβλέπει ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020. Αν όμως χαθεί ο στόχος του 2018 (π.χ. το πλεόνασμα είναι 2,5% του ΑΕΠ αντί 3,5%) η μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστεί κι αυτή το 2019 όπως οι συντάξεις.       

Εργασιακά και αντίμετρα

Στα κέρδη της κυβέρνησης κατά τον υπουργό Οικονομικών περιλαμβάνονται τα εργασιακά όπου όπως ανέφερε «δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, δεν θα υπάρχει νομοθέτηση του lock out, αντιθέτως θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις να επιστρέφουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης».
 
Στα δημοσιονομικά, σύμφωνα πάλι με τον υπουργό, «το 2019 τα θετικά μέτρα θα αφορούν τον τομέα των δαπανών και θα είναι ένα συνολικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ». Θα περιλαμβάνει δράσεις για την παιδική φτώχεια και για τα ζητήματα στέγασης καθώς επίσης:
- «Ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης
- Ένα πακέτο το οποίο θα αφορά την μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους
- και τέλος ένα πακέτο επενδυτικό».

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων με αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης