Στο Μπακού ο Σταθάκης, έρχονται.... ξανά οι Αζεροι για ΔΕΣΦΑ

Στο Μπακού ο Σταθάκης, έρχονται.... ξανά οι Αζεροι για ΔΕΣΦΑ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκηρύξει εκ νέου τον διαγωνισμό, μετά την ακύρωση του προηγούμενου

Στο Μπακού ο Σταθάκης, έρχονται.... ξανά οι Αζεροι για ΔΕΣΦΑ
Έφυγαν για να ξανά έρθουν  οι Αζεροι στην Ελλάδα, οι οποιοι διεκδικούν παλι τον ΔΕΣΦΑ, παρά την περιπετειώδη αποχώρηση. Ως γνωστόν, η SOCAR μετά από πολυετείς συζητήσεις παραιτήθηκε  πριν δυο μήνες από τη διεκδίκηση του Διαχειριστή, παρά ταύτα φαίνεται ότι θα  ξαναγυρίσει.  Και διόλου τυχαίο αφού η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξαναπροκηρύξει το διαγωνισμό, με νέο αντίτιμο, πιθανότατα μικρότερο, καθώς ο προηγούμενος ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο αζέρικο πρακτορείο APA ο πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, Δημήτρης Τσούνγκας, «ένας νέος διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ θα ανακοινωθεί και, εξ όσων γνωρίζω, η SOCAR έχει επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει. Υπάρχει μια φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο πλευρών και δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Ο διαγωνισμός δεν έχει εξαγγελθεί επίσημα, περίπου 5-6 εταιρείες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος».


Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης
, θα μεταβεί αύριο στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν όπου θα  λάβει μέρος στην 3η Διυπουργική Συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, σχετικά με τα επικαιροποιημένα στοιχεία και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα εμπλεκόμενα έργα.


Θα έχει σειρά συναντήσεων με τους Μάρο Σέφκοβιτς Αντιπρόεδρο της ΕΕ και Επίτροπο Ενέργειας, Ίαν Μπράντσοου, διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΡ, Νικολάι Παβλόφ, Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Γκόρντον Μπιρέλ, Πρόεδρο της Περιφέρειας Γεωργίας, Τουρκίας και Αζαρμπαιτζάν της BP, και τον Τζο Μέρφι,  Αντιπρόεδρο της BP για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.


Οι συζητήσεις θα κινηθούν γύρω από το σχεδιασμό και την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Ο σχεδιασμός των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline), EastMed (East Mediterranean Pipeline) και IGB ( Gas Interconnector Greece-Bulgaria ) αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τους έχει εντάξει στο Πακέτο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Projects of Common Interest) για την δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης