Τραπεζικός «εφιάλτης» στις αγορές- «Βουτιά» 8% για Deutsche Bank

Τραπεζικός «εφιάλτης» στις αγορές- «Βουτιά» 8% για Deutsche Bank

Απώλειες άνω του 3% για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές - «Έσπασε το φράγμα» των 10 ευρώ η Deutsche Bank 

Τραπεζικός «εφιάλτης» στις αγορές- «Βουτιά» 8% για Deutsche Bank
«Βαριές» απώλειες καταγράφουν στο ξεκίνημα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank. Το sell off στη μετοχή του γερμανικού κολοσσού προκλήθηκε από την είδηση ότι 10 hedge funds μείωσαν την έκθεσή τους στην DB, γεγονός που προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή της.

Αμέσως μετά την είδηση, η διοίκηση της τραπεζας εξέδωσε ανακοίνωση ότι η κεφαλαιακή της θέση παραμένει ισχυρή. Οι ανησυχίες για την τράπεζα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, όταν οι αμερικανικές Αρχές επέδωσαν πρόστιμο 14 δισ. δολ. στην τράπεζα για το σκάνδαλο των ενυπόθηκων τίτλων, ποσό αστρονομικό για το οποίο η DB δεν έχει αρκετές προβλέψεις.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα, η Deutsche Bank καταγράφει «βουτιά» 8%, έχοντας «σπάσει» το «φράγμα» των 10 ευρώ, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Κλείσιμο
«Η τράπεζα σίγουρα επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα και την πτώση. Το γεγονός ότι είναι η Νο1 τράπεζα με το μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο παγκοσμίως, αυτό αρκεί» σχολιάζει ο James Woods, στρατηγικός αναλυτής της Rivkin Securities στο Σίδνεϊ.

«Πρόκειται για θέμα εμπιστοσύνης. Αυτό συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Το σκεπτικό ότι μπορεί η Deutsche Bank να μην τα πάει και τόσο καλά, οπότε γιατί να αφήσω τα κεφάλαιά μου εκεί;» εξηγεί ο Chris Wheeler, αναλυτής στην Atlantic Equities LLP.

Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Commerzbank να κινείται επίσης με πτώση 5% καθώς ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας και θα αναβάλλει τη διανομή μερίσματος ώστε να ανταποκριθεί στο πρόστιμο 1,1 δισ. δολ. των αμερικανικών ρυθμιστικών Αρχών για το σκάνδαλο των ενυπόθηκων τίτλων.

Μέσα σε όλα αυτά και καθώς οι φόβοι συνολικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ξαναφουντώνουν ήρθε και η δήλωση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη ότι θα ήταν σοφό να υπάρξει προετοιμασία για κρατική βοήθεια στις ιταλικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, τα CDS της τράπεζας έχουν εκτοξευτεί κατά 21 μονάδες βάσης.

Οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές, καθώς επηρεάζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο με πτώση 4% στις τράπεζες, οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, το γεν και τα ομόλογα. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 2 μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου, άλλο ένα παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο.

Ο FTSe 100 υποχωρεί κατά 1,5% στις 6.815 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν απώλειες 3%-4%. Απώλειες 2% για τον DAX στις 10.207 μονάδες, πτώση 2,13% στις 4.349 μονάδες για τον γαλλικό CAC με τις γαλλικές τράπεζες να υποχωρούν άνω του 4%. Πτώση 2,7% για το χρηματιστήριο της Μαδρίτης στις 8.553 μονάδες, με απώλειες σχεδόν 5% για τις τράπεζες, ενώ ο ιταλικόςς FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,5% στις 15.937 μονάδες, με τραπεζικές απώλειες στο -4%-5%.

Ο Euro Stoxx 600 Banks υποχωρεί πάνω από 3% ενώ ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 υποχωρεί κατά 1,67% στις 337 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 11%.

Δείτε πώς το CNN Money παρουσιάζει το πρόβλημα της Deutsche Bank



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης