Νέα προαπαιτούμενα, «σπασμένη» δόση και χρέος το 2018... όπως το 2012

Νέα προαπαιτούμενα, «σπασμένη» δόση και χρέος το 2018... όπως το 2012

Μυστήριο με τη «βελτίωση της νομοθεσίας» σε συντάξεις και δάνεια που αποδέχθηκε η κυβέρνηση - Μόνο υποσχέσεις ξανά για το χρέος με «υπογραφή» Σόιμπλε

Νέα προαπαιτούμενα, «σπασμένη» δόση και χρέος το 2018... όπως το 2012
Ένα «μείγμα» παλαιών και νέων προαπαιτούμενων των οποίων η εκπλήρωση συνδέεται με τις εκταμιεύσεις από τους θεσμούς, σπασμένη δόση  και νέες υποσχέσεις για λήψη αποφάσεων για το χρέος από το 2018, φέρνει η συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup. Συγκεκριμένα:
 
- Συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γεγονός που δίνει μια ανάσα στη χώρα, καθώς αποφεύγεται η χρεοκοπία  στις 20 Ιουλίου  που η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει για το χρέος περίπου 3,5 δισ. ευρώ τα οποία και δεν διαθέτει.
 
- Η Ελλάδα θα πάρει τον Ιούνιο 7,5 δισ. εφόσον το Euroworking Group επιβεβαιώσει την πλήρη υιοθέτηση των προαπαιτούμενων «και κυρίως της βελτίωσης της νομοθεσίας που ανοίγει την αγορά πώλησης δανείων και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup. Είναι άγνωστο που εστιάζεται  η «βελτίωση της νομοθεσίας»  αλλά προφανώς στο  Eurogroup ζητήθηκε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε αλλαγές στα όσα ψήφισε  για κόκκινα δάνεια, συνταξιοδοτικό (ΕΚΑΣ;) και τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
- Η Ευρώπη έθεσε την Κυβέρνηση σε καθεστώς στενής παρακολούθησης έως και σε κατάσταση επιτροπείας, καθώς συνεχώς θα ενεργεί βάσει υποχρεώσεων και θα αξιολογείται από την Τρόικα. Οπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup «Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρεών του δημοσίου και την κάλυψη επιπλέον εξυπηρέτησης του χρέους και θα δοθούν μετά το καλοκαίρι. Αυτές οι εκταμιεύσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχουν θετικές αξιολογήσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι εκταμιεύσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους θα συνδεθούν με τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της Υπηρεσίας Εσόδων και του ενεργειακού τομέα και θα εγκριθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από το EWG και από τη διοίκηση του ESM.»
Κλείσιμο
 
- Η Κυβέρνηση πήρε νέες υποσχέσεις για το χρέος αλλά οι κρίσιμες αποφάσεις μεταφέρονται για το 2018. Όπως ανέφερε ο Π. Τόμσεν μιλώντας μετά το Eurogroup «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος». Το Δ.Ν.Τ. ουσιαστικά παρέμεινε  εκτός  συμφωνίας και στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε διατυπώνεται η ελπίδα ότι κάποια στιγμή το Ταμείο θα καταθέσει το δικό του πλαίσιο συμφωνίας. Σημειολογικά έχει ενδιαφέρον  ότι η κ. Λαγκάρντ την ώρα του Eurogroup βρισκόταν  στο Καζακστάν και χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να δώσει την έγκριση της.
 
- Ο Β. Σόιμπλε, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε το αδιαμφισβήτητο αφεντικό του Eurogroup. Ό,τι έλεγε, έγινε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης