Στο στόχαστρο οι κάτω των 65 ετών και οι χαμηλές συντάξεις

Στο στόχαστρο οι κάτω των 65 ετών και οι χαμηλές συντάξεις

Νεκτάριος, Γιαννίτσης, Τσακλόγλου υπέρ της μείωσης των συντάξεων – Υφυπουργός Εργασίας: «Αν μειωθούν οι συντάξεις θα αυξηθεί το ποσοστό φτώχειας»

Στο στόχαστρο οι κάτω των 65 ετών και οι χαμηλές συντάξεις
Τη μείωση των κύριων συντάξεων για 750.000 συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, με 7,7 δισ. ευρώ ετησίως υπέδειξε ο τέως διοικητής του ΙΚΑ
κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος ως μέτρο μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

«Είναι αναπόφευκτες οι περικοπές», 
Κλείσιμο
τόνισε ο κ. Νεκτάριος κατά την ομιλία τους στην ημερίδα του ελληνοαμερικάνικου εμπορικού επιμελητηρίου για τη βιωσιμότητα και την επάρκεια παροχών στην κοινωνική ασφάλιση, εκτιμώντας ότι από το 2010 έως το 2050 οι συντάξεις
θα μειωθούν συνολικά κατά 500 δισ. ευρώ.

«Τα ποσοστά αναπλήρωσης, υποστήριξε, δε μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του συντάξιμου μισθού. Είμαστε η μόνη χώρα που είχε αναπλήρωση 100%».

Επανέλαβε την πρόταση που είχε υποβάλει και στην επιτροπή σοφών για θέσπιση συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 ενώ πρότεινε μείωση των εισφορών για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες στο 10% επί του ετήσιου εισοδήματος από 20% σήμερα.

«Η μείωση μπορεί να γίνει σταδιακά στην 5ετία που θα έχει επιστρέψει η οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς . Αν δεν γυρίσει η οικονομία , οι συντάξεις θα κατέβουν στα επίπεδα της Βουλγαρίας» συμπλήρωσε.

Υπέρ των μειώσεων των συντάξεων (άλλος πιο ανοιχτά άλλος πιο διακριτικά) τάχθηκαν όλοι οι παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης που μίλησαν στην ημερίδα.

Ο καθηγητής οικονομικών κ. Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος συμμετείχε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τόνισε ότι είναι αναπόφευκτες οι περικοπές όχι μόνο στις υψηλές αλλά και στις χαμηλότερες συντάξεις οι οποίες έως τώρα δεν έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες.

Ο κ. Τσακλόγλου θεωρεί υψηλή την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ καθώς η δαπάνη αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ ενώ διαφώνησε και με την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Για να μην προχωρήσουμε σε μείωση των συντάξεων, συμπλήρωσε, θα πρέπει η επόμενη γενιά που θα πληρώσει τις σημερινές συντάξεις, να είναι πολύ παραγωγική με υψηλούς μισθούς, για να αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων από εισφορές και βέβαια να έχει αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα».

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα, τόνισε ότι «η περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα αυξήσει το ποσοστό φτώχειας που ήδη έχει σκαρφαλώσει στο 35% από 27% το 2010», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «σε τρία χρόνια θα μπορούμε να σχεδιάσουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

«Έχει ήδη διαμορφωθεί επίπεδο συμφωνίας με τους δανειστές για το ασφαλιστικό» επισήμανε ο υφυπουργός, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης αποτελεί σημείο τριβής με τους θεσμούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, ο Πόουλ Τόμσεν, επέμενε να συνυπολογίζει στην συνταξιοδοτική δαπάνη που βρίσκεται στο 13% του ΑΕΠ από 14,5% το 2010 τα προνοιακά επιδόματα (συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ) ενώ στη Γερμανία στην συνταξιοδοτική δαπάνη δεν υπολογίζονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι επικουρικές καθώς και τα εφάπαξ.

Στην Ελλάδα το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων έχει κατέβει στα 658.3 ευρώ ενώ στη Γερμανία ανέρχεται σε 1416,6 ευρώ.

Αλλαγή στο σχέδιο των ενοποιήσεων των ταμείων, εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Νίκος Φράγκος, αναφέροντας ότι τα ταμεία πρόνοιας θα προσαρτηθούν στο ενιαίο επικουρικό ταμείο και όχι στο ΕΦΚΑ (φορέα των κύριων συντάξεων) κάτι που σημαίνει ότι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα υπαχθούν στο νέο σύστημα που προβλέπει ρήτρα βιωσιμότητας και νοητή κεφαλαιοποίηση των εισφορών που καταβάλλονται από το 2014.

Ο κ. Φράγκος αναφέρθηκε στο ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν παίξει τα αποθεματικά των ταμείων στην απομείωση του χρέους, αν δεν είχαν συρρικνωθεί στα 13 δισ. (2014) από 25 δισ. που ήταν το 2004, εξαιτίας του PSI, των δομημένων ομολόγων και της κακής διαχείρισης.

«Με την κατάλληλη διαχείριση , τα αποθεματικά μπορούσαν σήμερα να είχαν φτάσει τα 47,5 δισ. – είπε χαρακτηριστικά – και τα ταμεία να συμμετείχαν ως μέτοχοι σε μεγάλες επενδύσεις της προηγούμενης δεκαετίας όπως το αεροδρόμιο και η Αττική οδός.»

Ο τέως υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης προέβλεψε ότι ακόμα και αν ληφθούν μέτρα ,οι αλλαγές θα έχουν αργές επιδράσεις και το ασφαλιστικό θα συνεχίζει να αποτελεί γενεσιουργό αιτία του δημόσιου χρέους ενώ τόνισε ότι η μόνο η γήρανση του πληθυσμού απειλεί την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ακόμα και δε βρισκόμασταν σε ύφεση.

«Με 27% μείωση του ΑΕΠ, τόνισε, δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί το παλαιό εισόδημα των συνταξιούχων, έστω και αν προσφεύγουν στα δικαστήρια να δικαιωθούν» φέρνοντας ως παράδειγμα στρέβλωσης του συστήματος τους αγρότες οι δεν πλήρωναν φόρους για τις επιδοτήσεις ενώ την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός επιβαρυνόταν από τα ελλείμματα του ΟΓΑ.

Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης