Άνοιξαν την πόρτα στα κοράκια των distress fund για τα «κόκκινα δάνεια»

Άνοιξαν την πόρτα στα κοράκια των distress fund για τα «κόκκινα δάνεια»

Μόνο για δύο μήνες προστατεύονται ακόμα τα στεγαστικά α΄ κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά - Η αρχή θα γίνει άμεσα με τα επιχειρηματικά - Συμφώνησαν και για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Άνοιξαν την πόρτα στα κοράκια των distress fund για τα «κόκκινα δάνεια»
Θέλοντας ίσως να δικαιώσει το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», με τη νέα συμφωνία που φέρνει για ψήφιση την Τρίτη στη βουλή
, η κυβέρνηση εισάγει  και στην Ελλάδα τον «θεσμό» της πώλησης των ενυπόθηκων δανείων, που θα περάσουν στα χέρια ξένων funds.
 
Με τη νέα συμφωνία, δημιουργείται ένας ολόκληρος νέος κλάδος στην ελληνική οικονομία, όπου ξένοι κεφαλαιούχοι θα εμπορεύονται τα καθυστερούμενα δάνεια (NPL’s Market).
 
Κλείσιμο
Με βάση τον εφαρμοστικό νόμο που αναμένεται να καταθέσει ως εξαιρετικά κατεπείγον σήμερα Σάββατο στη Βουλή (προκειμένου την Τετάρτη το Euroworking Group να εγκρίνει τη συμφωνία και να έρθει το 1 δισ. την Παρασκευή) η κυβέρνηση:
  
1. Επιτρέπει τη σύσταση και λειτουργία των distress funds στη χώρα μας

2. Επιτρέπει την πώληση όχι μόνον τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων που χρωστούν και δεν πληρώνουν πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ, όπως έλεγε όταν ξεκινούσε η διαπραγμάτευση στην Αθήνα την Τρίτη, αλλά όλα τα επιχειρηματικά δάνεια

3. Εξαιρούνται μόνον:

- Τα στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας

- Τα δάνεια μικρομεσαίων (ο νόμος θα καθορίζει ποιες ακριβώς, με βάση τους τζίρους και το προσωπικό που απασχολούν).

- Τα καταναλωτικά δάνεια.

4. Και αυτά που εξαιρούνται όμως, θα μπουν προς πώληση από τις 15 Φεβρουαρίου. Με βάση την συμφωνία, από τις 15/2/2016 θα τεθεί σε ισχύ άλλος νόμος, που θα συμφωνηθεί τον Ιανουάριο με το κουαρτέτο των δανειστών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Εκεί θα τεθούν κάποια κριτήρια, ώστε  να διασωθούν κάποια νοικοκυριά ή μικρομεσαίοι, ενώ οι υπόλοιποι θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

1. Από ψηφίσεως του νόμου δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο.

2. Από ψηφίσεως του νόμου, όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρίες – distress funds,  που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους.

3. Από 15/2/2016 θα μεταπωλούνται σε funds και στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας.
 
Την ίδια στιγμή, με βάση τη συμφωνία:
 
1. Συστήνεται έως το Πάσχα ή το καλοκαίρι το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεις που θα διαχειρίζεται κρατική περιουσία 50 δισ. στα επόμενα 30 χρόνια. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος χθες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων:

2. Στο νέο ταμείο θα περάσει ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το ΤΧΣ (δηλαδή ό,τι ανήκει στο δημόσιο από τις τράπεζες), ακίνητα, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα (έως και ο ορυκτός πλούτος).

3. Ο ΑΔΜΗΕ αποσπάται από την ΔΕΗ και το 49% θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες. Το 51% και το μάνατζμεντ θα ανήκει στο δημόσιο, αλλά διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει Ευρωπαίος κοινής επιλογής κυβέρνησης-δανειστών.

4. Καθιερώνεται υποχρέωση πληρωμής με κάρτες, για κάθε δαπάνη που δηλώνεται για έκπτωση φόρου με το Ε1 στην εφορία.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν όμως στην κυβέρνηση και για τη συμφωνία ότι με το νέο Μισθολόγιο, δεν θα μειωθεί κανένας μισθός στο δημόσιο.
 
Οι δανειστές ήθελαν να ανοίξει η «ψαλίδα» στους μισθούς του δημοσίου, με μείωση μισθού για τους «μη προσοντούχους» υπαλλήλους και αυξήσεις για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνες ή αξιολογούνται ως πιο «παραγωγικοί».  Η συμφωνία τελικά προβλέπει ότι δεν θα μειωθεί κανένας μισθός, ενώ θα αυξάνονται (ή θα αυξηθούν περισσότερο) οι μισθοί των «προσοντούχων».
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ο κύριος Τσακαλώτος, «τις μειώσεις μισθών τις διαπραγματευτήκαμε το καλοκαίρι. Αυτό προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ επί του οποίου ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η νέα συμφωνία προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων. Δεν υπάρχει μείωση για κανέναν. Δεν είναι  λοιπόν "το ίδιο και χειρότερο από εκείνο του Γιούνκερ" όπως έχει γραφτεί» τόνισε ο κύριος Τσακαλώτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης