Τρόικα τέλος - Επίπονες διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group»

Τρόικα τέλος - Επίπονες διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group»

Ετσι θα ονομάζεται πλέον το νέο σχήμα διαπραγμάτευσης στο οποίο συμμετέχουν ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΕ και ΕSM - Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τεχνικοί σύμβουλοι του "BG", που θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους -"Ήρεμη ατμόσφαιρα" ζήτησε η Κομισιόν - Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μισέλ Σαπέν

Τρόικα τέλος - Επίπονες διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group»
Μετά την τρόικα και τους Θεσμούς ήρθε το Brussels Group (BG), αφού όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, έτσι θα ονομάζεται πλέον το νέο σχήμα διαπραγμάτευσης της ομάδας των τεχνικών κλιμακίων που θα διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 15:00 με τη συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM και την ελληνική κυβέρνηση και ολοκληρώθηκαν γύρω στις 11 το βράδυ. Όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά, η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει την Πέμπτη στην Αθήνα.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων. Ωστόσο, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.

Κλείσιμο
Την Πέμπτη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Οι διαβουλεύσεις την Τετάρτη διεξήχθησαν σε Βρυξέλλες και Παρίσι, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν την Πέμπτη στην Αθήνα όπου θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -θα βρεθούν εκεί για ενημέρωση. 

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες βρέθηκε αντιπροσωπεία συνεργατών του κ. Βαρουφάκη η οποία συναντήθηκε με ξένους τεχνοκράτες στο BG, εξέλιξη που θα σημάνει την αρχή για την τεχνική εξειδίκευση και τελική διαμόρφωση του πλήρους πακέτου δεσμεύσεων για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να εφαρμόσει κατά τις προσεχείς 100 ημέρες (μέχρι το τέλος δηλαδή της τετράμηνης «συμφωνίας γέφυρας» που λήγει τον Ιούνιο και πριν το τρίτο Μνημόνιο που προετοιμάζεται) προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος άμεσα για να χαλαρώσει η «θηλιά» στην ελληνική Οικονομία.

Συγκεκριμένα από την πλευρά των «θεσμών» στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ρίτσι Γκογιάλ και ο επικεφαλής του αντίστοιχου κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο Νίκος Θεοχαράκης και η Έλενα Παναρίτη.


«Ήρεμη ατμόσφαιρα» ζήτησε  η Κομισιόν

Η Κομισιόν, πάντως, ζήτησε να διεξαχθούν οι τεχνικές συζητήσεις σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων, τονίζοντας ότι συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Η κυρία Αντρέεβα είπε ακόμη πως αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου, σημειώνοντας πως θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Και μπορεί η εκπρόσωπος της Επιτροπής να μην θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Πάντως, για να αντεπεξέλθει στις πιέσεις των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναζητεί ξανά ερείσματα. Βρίσκεται ήδη στο Παρίσι όπου είχε επαφές και με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στην γαλλική πρωτεύουσα μετέβη εσπευσμένα, αναχωρώντας απρόοπτα την Τρίτη με τραίνο από τις Βρυξέλλες (μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο), παρότι είχε αρχικά γίνει γνωστό ότι θα παρέμενε για μία ημέρα ακόμα εκεί και μετά το συμβούλιο Ecofin, προκειμένου να επιβλέψει και να συντονίσει την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους τρεις θεσμούς.

Στο Παρίσι την Πέμπτη και στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο Τσίπρας 

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ενώ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη.

Επίσης, την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τους κ.κ. Μάρτιν Σουλτς, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μανώλη Γλέζο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης