Δείτε ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο από πιθανό Grexit

Δείτε ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο από πιθανό Grexit

Οι ιδιώτες επενδυτές σήμερα διακρατούν μόλις το 17% του ελληνικού χρέους

Δείτε ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο από πιθανό Grexit
Και όμως οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν πρόκειται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους στην περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, σχολιάζει σε ειδική του ανάλυση το Bloomberg. 
 
Απαντώντας στην κρίσιμη ερώτηση «ποιος κατέχει σήμερα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» το πρακτορείο πρώτα από όλα υπογραμμίζει πως ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και μεγαλύτερος στα κράτη μέλη «στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει με ισχυρό τρόπο στην θέση του ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με την τρόικα των δανειστών όταν σχηματίσει κυβέρνηση και θα επαναδιαπραγματευτεί τα δάνεια».
 
Κλείσιμο
Οι ιδιώτες επενδυτές σήμερα διακρατούν μόλις το 17% του ελληνικού χρέους ενώ η δευτερογενής αγορά έχει γίνει ιδιαίτερα «ρηχή». Ως εκ τούτου ο αντίκτυπος για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα είναι περιορισμένος, σχολιάζει το πρακτορείο. 
 
Αντιθέτως, οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να γράψουν σημαντικές ζημιές αφού διακρατούν το υπόλοιπο 83% του χρέους: Το 62% οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το 10% το ΔΝΤ, το 8% η ΕΚΤ και ένα 3% η ΤτΕ. 
 
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ελλάδα στην πρώτη διάσωση, το Μάιο του 2010, έλαβε 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια απ' τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε μία ευρωπαϊκή δομή για να βοηθήσει χώρες με προβλήματα ρευστότητα. Σε αντίθεση, τα χρήματα απ' τη δεύτερη διάσωση ήλθε απ' τον EFSF, όπου συνεισφέρουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. 

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης