ΚΕΠΕ: Μειώνεται ο «δείκτης φόβου» της ελληνικής οικονομίας

ΚΕΠΕ: Μειώνεται ο «δείκτης φόβου» της ελληνικής οικονομίας

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δείχνουν τα στοιχεία - Μηταράκης: Η επενδυτική αβεβαιότητα τελειώνει στην Ελλάδα

ΚΕΠΕ: Μειώνεται ο «δείκτης φόβου» της ελληνικής οικονομίας
Ως «σημαντική» χαρακτηρίζεται η υποχώρηση του «δείκτη φόβου», που δείχνει το βαθμό εμπιστοσύνης ή αβεβαιότητας των εγχώριων και ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και ο οποίος πλέον πλησιάζει στα προ κρίσης επίπεδα. 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας παρουσίασαν τα στοιχεία του Δείκτη Μεταβλητότητας για την Ελλάδα (KEPE GRIV), τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

«Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο και κατ' επέκταση με την ελληνική οικονομία, λαμβάνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Μηταράκης. 

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι πυκνώνουν οι ενδείξεις πως η ελληνική οικονομία ξεφεύγει από τον κύκλο της ύφεσης και τα καλύτερα είναι πλέον μπροστά μας. «Ήδη, είδαμε μία σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες, όπως οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το spread των δεκαετών ομολόγων αλλά και η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να συνηγορούν στο θετικό αυτό συμπέρασμα», σημείωσε.

Παράλληλα,ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι ο δείκτης φόβου που υπολογίζει το KEΠE, υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008. Η σημαντική μείωση του δείκτη αποτυπώνει τη θετική ψυχολογία των επενδυτών και το γεγονός ότι προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.
Κλείσιμο

«Αυτή η θετική ψυχολογία έχει επίπτωση στις νέες ιδιωτικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, ειδικά με την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού Νόμου. Συγκεκριμένα, το 2013 οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, σύμφωνα με το επίσημα στοιχεία, όχι μόνο αυξήθηκαν αλλά είναι πλέον στον μέσο όρο της επταετίας προ κρίσης», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι νέες επενδύσεις του 2014 όπως αυτή για την αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και τα μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται όπως τα έργα ΣΔΙΤ, τα έργα Fast Track, τα νέα έργα του αναπτυξιακού αλλά και η κατασκευή του αγωγού TAP αναμένεται να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας».

Η εξέλιξη αυτή, εξήγησε ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ, καθηγητής κ. Νικόλαος Φίλιππας, αντανακλά πλήρως τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, όπως αποτυπώνονται σε μια σειρά δεικτών, όπως είναι η πορεία του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, το spread των 10ετών ομολόγων και οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Κομισιόν. 

Οι επενδυτές προεξοφλούν θετικές εξελίξεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία ξεφεύγει από τον κύκλο ύφεσης και τα καλύτερα είναι πλέον μπροστά μας».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης