Η συλλογή Ροκφέλερ βγαίνει στη «δημοπρασία του αιώνα» στη Νέα Υόρκη

Η συλλογή Ροκφέλερ βγαίνει στη «δημοπρασία του αιώνα» στη Νέα Υόρκη

Πάνω από 1.600 έργα τέχνης που περιλαμβάνουν Πικάσο, Μονέ, Γκογκέν -  Η αξία της συλλογής ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια δολλάρια

Η συλλογή Ροκφέλερ βγαίνει στη «δημοπρασία του αιώνα» στη Νέα Υόρκη
Έργα τεράστιας καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας περιλαμβάνει η μυθική συλλογή της Πέγκι και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ, που θα βγει στο «σφυρί« το Μάιο στη Νέα Υόρκη. 

Ο οίκος Christie's κάνει λόγο για τη «δημοπρασία του αιώνα», καθώς ανάμεσα στα 1.600 έργα τέχνης, έπιπλα και μπιμπελό στα οποία θα μπει πωλητήριο περιλαμβάνονται έργα του Πικάσο, του Μονέ και του Γκογκέν. 

Η συλλογή, αξίας 600 εκατ. δολαρίων, ενδέχεται να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του 2009, όταν πουλήθηκαν τα αριστουργήματα της συλλογής των Ιβ-Σεν Λοράν και Πιέρ Μπερζέ, έναντι 484 εκατομμυρίων δολαρίων. 
Κλείσιμο

«Μείζον γεγονός για την αγορά της τέχνης» 


«Η πώληση της συλλογής του ζεύγους Ροκφέλερ αποτελεί μείζον γεγονός για την αγορά της τέχνης. Σε όλη τους τη ζωή, οι Ροκφέλερ συγκέντρωσαν μια συλλογή-σημείο αναφοράς, ταυτόχρονα ιμπρεσιονιστική, μοντέρνα και κλασική», δήλωσε ο Φρανσουά ντε Ρικλές, πρόεδρος του Christie's Γαλλίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή που βγαίνει σε δημοπρασία. Ο κατάλογος αντανακλά το πάθος της οικογένειας Ροκφέλερ για την τέχνη. 

Το σύνολο των χρημάτων από τη δημοπρασία θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και σε μια ένωση υποστήριξης αμερικανών αγροτών.


Εμβληματικά έργα της παγκόσμιας τέχνης 


Ο κατάλογος της σπάνιας δημοπρασίας περιλαμβάνει εμβληματικά έργα του Ντελακρουά, του Μανέ, του Χόπερ αλλά το πιο σπουδαίο θα είναι ένας πίνακας του Πικάσο του 1905. Το «Fillette a la corbeille fleurie», με ένα γυμνό κορίτσι να κρατά ένα πανέρι με λουλούδια, χαρακτηριστικό της «μπλε περιόδου» του ισπανού ζωγράφου, εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας που κοσμούσε τη νεοϋορκέζικη κατοικία των Ροκφέλερ επί 50 χρόνια, θα εκτεθεί στο Παρίσι από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου, μαζί με δέκα ακόμη έργα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας περιοδείας, από το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο και τη Σανγκάη έως το Λονδίνο και το Λος Άντζελες.

Στο Παρίσι θα εκτεθούν επίσης στον Christie's πίνακες του Ζορζ Σερά (La Rade de Grandcamp - 1885, εκτιμάται από 20 έως 30 εκατομμύρια δολάρια), του Εντουάρ Μανέ (Lilas et rose - 1882, 7 έως 10 εκατ. δολάρια) και του Ευγένιου Ντελακρουά (Tigre jouant avec une tortue - 1862, 5 έως 7 εκατομμύρια).

Τι άλλο περιλαμβάνει η συλλογή 

Η συλλογή Ροκφέλερ περιλαμβάνει επίσης έργα του Ανρί Ματίς (Odalisque couchee aux magnolias του 1923), του Κλοντ Μονέ (Nympheas en fleur του 1914), ένα ορειχάλκινο έργο της αυτοκρατορικής Κίνας του 17ου αιώνα που εκτιμάται στα 600.000 δολάρια και ένα σερβίτσιο από πορσελάνη Σεβρών του 19ου αιώνα που μπορεί να φθάσει τα 250.000 δολάρια, ανάμεσα στα αναρίθμητα μπιμπελό που η τιμή τους αρχίζει από 200 δολάρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης