PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη

Βρέθηκε μνημειώδης μυκηναϊκός τάφος του 14ου αιώνα πΧ στον Ορχομενό

Βρέθηκε μνημειώδης μυκηναϊκός τάφος του 14ου αιώνα πΧ στον Ορχομενό

Στο δάπεδο του θαλάμου βρέθηκε ένας άνδρας, 40-50 ετών, τον οποίο συνόδευαν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα. Εντοπίστηκαν επικασσιτερωμένα αγγεία, εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα

Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήρθε στο φως στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό. 


Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια». 

Το εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πενταετούς προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών/Πανεπιστήμιο του Cambridge.Η κατασκευή, που είναι μνημειώδης και μαρτυρά την ιδιαίτερη φροντίδα που καταβλήθηκε για τη δημιουργία της, αποτελείται από έναν νεκρικό θάλαμο, στον οποίο οδηγεί λαξευτός δρόμος, μήκους 20 μ., ο οποίος απολήγει σε εντυπωσιακή αίθουσα επιφάνειας 42 τμ. 

«Τις τέσσερις πλευρές της αίθουσας περιτρέχει λαξευτό θρανίο (πεζούλι) καλυμμένο με πηλοκονίαμα. Το αρχικό ύψος της οροφής, η οποία είχε σχήμα δίρριχτης στέγης, υπολογίζεται στα 3.5 μ. Ωστόσο, η αρχική στέγη άρχισε να καταρρέει ήδη από την αρχαιότητα, ίσως μάλιστα ακόμη και στη μυκηναϊκή εποχή, δίνοντας στο εσωτερικό του θαλάμου σπηλαιώδη όψη, συνολικού ύψους 6.5 μ.

Το υπουργείο Πολιτισμού  σημειώνει σε ανακοίνωση του ότι «η κατάρρευση της οροφής διατάραξε σε κάποιο βαθμό τη θέση του νεκρού και των αντικειμένων του, παράλληλα όμως κάλυψε και προστάτεψε το ταφικό στρώμα από μεταγενέστερες επεμβάσεις. Στο δάπεδο του θαλάμου βρέθηκε ένας άνδρας, 40-50 χρονών, τον οποίο συνόδευαν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα. Εντοπίστηκαν πάνω από δέκα επικασσιτερωμένα αγγεία, ζεύγος στομίδων (τμήματα από χαλινάρια αλόγων), εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κοσμήματα από διάφορα υλικά, κτένια, ένας σφραγιδόλιθος και ένα σφραγιστικό δαχτυλίδι».Σύμφωνα με το υπουργείο, «η κατασκευή του τάφου χρονολογείται περίπου στα μέσα του 14ου αι. π.Χ. και η αξία του έγκειται στο ότι απέδωσε ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα ταφικά σύνολα της ανακτορικής περιόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεμονωμένες ταφές με σημαντικά ευρήματα σώζονται εξαιρετικά σπάνια σε μνημειακούς μυκηναϊκούς θαλαμωτούς τάφους, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως για πολλαπλές ταφές και για πολλές γενιές, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται ή να υφαρπάζονται τα κτερίσματά τους. Συνεπώς, το σημαντικό στην περίπτωση του τάφου του Προσηλίου είναι ότι όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν συσχετίζονται με τον μοναδικό νεκρό που ενταφιάστηκε εκεί».


Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Προσηλίου διεξήχθη κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τη διεύθυνση της ανασκαφής και του διεπιστημονικού πενταετούς προγράμματος στο Προσήλιο ασκούν η δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ο δρ. Γιάννης Γαλανάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τους υπεύθυνους πλαισιώνουν -από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας- η αρχαιολόγος Κ. Καλλιγά, ενώ η ομάδα της Βρετανικής Σχολής συμπληρώνεται από τον γεωαρχαιολόγο Π. Καρκάνα, διευθυντή του εργαστηρίου Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και την Ιω. Μουτάφη, υπεύθυνη της οστεοαρχαιολογικής μελέτης.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

σσσ12/09/201717:19

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΡΕΤΙΚΑ!!!! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

Απάντηση
νηρέας13/09/201708:48

Οδύσσεια ...Νεκυία .

Απάντηση
"φασιστας", η μετεξελιξη του "μαλακας"12/09/201712:22

ο νεο-νεοελληνικος τροπος προσφωνησης....σε αρθρο για αρχαιολογικη ανακαλυψη οι νεοεληνες αυτοαποκαλουνται φασιστες...θα το συνιθισουμε στο τελος...π.χ. το "παμε ρε μαλακα για κανα καφε", θα γινει σιγα σιγα -"παμε ρε φασιστα για κανα καφε"..."παμε ρε αντιφα"..-"τσακιστε τον φασισμο ναουμ ουγκ ουγκ"..υ.γ. οι "αντιφα" ειναι 2,5 φορες ποιο ουγκ απο αυτους που αποκαλουν "φα", αλλα τι ψαχνεις τωρα στη γελαδα του 2017...λεμε και καμια "φασιστεια" να περναει η ωρα

Απάντηση
νηρέας11/09/201721:21

Μνημειώδες μυκηναϊκός τάφος -- Πολιτισμός της Ελλάδος δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Μέχρι την εμφάνιση της( κλασικής ) τέχνης .Από την νεολιθική ,πρωτοχαλκή , μεσοχαλκή εποχή που παρουσιάζετε με διαύγεια και πληρότητα . Στην Μυκηναϊκή . Μινωική εποχή .Από της ελάσσονες τέχνες στην αχαϊκή περίοδο πόσα δεν οφείλει η τέχνη της μεταγενέστερης Ελλάδος .

Απάντηση
Αρχαίος Ρομά11/09/201716:04

Συγγενής μου ήταν. Κατω τα χέρια από τα ντωρα

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία