Βγαίνουμε Αθήνα: Ο Μίμης Πλέσσας συστήνεται ως ζωγράφος

Βγαίνουμε Αθήνα: Ο Μίμης Πλέσσας συστήνεται ως ζωγράφος

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Βγαίνουμε Αθήνα:  Ο Μίμης Πλέσσας συστήνεται ως ζωγράφος

Θέατρο
«Τα γεγονότα»

Το έργο του συγγραφέα Ντέηβιντ Γκρέηγκ προέκυψε μετά από πρόσκληση να μεταβεί στη Νορβηγία προκειμένου να γράψει ένα έργο για τα τραγικά γεγονότα της 22ας Ιουλίου του 2011, όταν ο 'Αντερς Μπρέιβικ σκότωσε 79 άτομα, τα περισσότερα νεαρά παιδιά. Κατά την παραμονή του στο Όσλο, ο διάσημος σκωτσέζος συγγραφέας βρέθηκε τυχαία στην παράσταση μιας χορωδίας -εικόνα ακριβώς αντίθετη από αυτή που τον στοίχειωνε τόσες μέρες. «Μπροστά του, ανοίγονταν δυο δρόμοι, δυο επιλογές στην ανθρώπινη ζωή: η συνεργασία ή η διάλυση, η δημιουργία ή η σφαγή, η αρμονία ή το χάος». Τελικά, το έργο που έγραψε, «Τα Γεγονότα», είναι μια εξερεύνηση αυτής της επιλογής, το χάσμα ανάμεσα σε κάποιον που θέλει να αφήσει το σημάδι του στον κόσμο με έναν τρομερά βίαιο τρόπο και κάποιον που θέλει να καταλάβει, να νιώσει, να θεραπεύσει.Μετάφραση, σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου, ηθοποιοί Θεοδώρα Τζήμου και Πάνος Βλάχος.Ιπποκράτους 7. Τηλ.2103600832.Ωρα 21.15. Διάρκεια 90 λεπτά Οι τέσσερις πρώτες παραστάσεις θα λειτουργήσουν υπό τη μορφή «ανοιχτής πρόβας» και θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

«Behind the Beautiful Forevers» σε σκηνοθεσία Ρούφους Νόρις
Σε ζωντανή αναμετάδοση από το Olivier Theatre του Λονδίνου, το θεατρικό έργο του Ντέηβιντ Χερ, για την παγκόσμια ύφεση που καταστρέφει ζωές .Με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο της βραβευμένης με Πούλιτζερ Katherine Boo και σε σκηνοθεσία του Ρούφους Νόρις, το έργο τοποθετείται σε μια παραγκούπολη της Βομβάης, όπου οι άνθρωποι επιβιωνουν σε άθλιες συνθήκες. Και τα όνειρά τους είναι γεμάτα από εύθραυστα σχέδια όπως να ανακυκλώσουν αρκετά σκουπίδια για να αποκτήσουν χρήματα ώστε να φτιάξουν ένα κανονικό σπίτι. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:Βασ.Σοφίας και Κόκκαλη.Τηλ. 210 7282333. Ώρα 21.00. Εισιτήρια 14 ευρώ, 7 ευρώ.

« Bloom»
Κλείσιμο
Οι περιπέτειες δύο κοριτσιών που κάνουν …μπλουμ στα βαθιά νερά της ενήλικης γυναικείας ζωής.Από την ομάδα Cheek Bones, με την Εύη Δόβελου και Αγγέλικα Σταυροπούλου,σε σκηνοθεσία Γιάννη Σαρακατσάνη.BIOS:Πειραιώς 84,Γκάζι.Τηλ. 210-3425335. Ώρα 20:30 .Διάρκεια 60λεπτά, χωρίς διάλειμμα.Εισιτήρια 10 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
«Βέζεντοκ και Ματίλντε»

Μουσικοθεατρικό αναλόγιο βασισμένο στον κύκλο τραγουδιών «Wesendonck Lieder» και στο μεγάλο έρωτα του Ρίχαρντ Βάγκνερ για την Ματίλντε Βέζεντονκ..Με τους Μάγδα Μαυρογιάννη-κείμενο, αφήγηση , Τζούλια Σουγλάκου σοπράνο και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα .Ίδρυμα Β.Μ. Θεοχαράκη: Βασ.Σοφίας 9 και Μέρλιν 1.Τηλ 210 3611206.Ώρα 20.30.Εισιτήρια 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ειρήνη Ηλιοπούλου «Mare Minelaris»

Ακουαρέλες με μικροσκοπικά νησάκια, βράχους και πετρώματα στο διαρκώς μεταβαλόμενο θαλασσινό τοπίο συγκροτούν ένα σύνολο που αναδύει αίσθημα μοναξιάς και γαλήνης. Στην ατομική έκθεση της Ειρήνης Ηλιοπούλου. Αίθουσα Τέχνης Αθηνών: Γλύκωνος 4, Δεξαμενή,Κολωνάκι. Τηλ. 210 7213938 Ώρα 19.30

Micha Cattaui «Ουλές και αιφνίδιοι φόβοι»
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση του πρωτότυπου συνδυασμού εννοιών με νέα υλικά και τεχνικές, ο ελληνοαιγυπτιακής καταγωγής Micha Cattaui, περνά από την αναζήτηση της σημασίας της ελληνικής σημαίας και της ελληνικής ταυτότητας στην ευρύτερη σημασία του καταναλωτισμού, της γραμμής παραγωγής προϊόντων και τους κινδύνους του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής. Με έργα γλυπτικής τα οποία κατασκευάζονται και στην συνέχεια ακτινογραφούνται. Όπως κοτόπουλα συσκευασμένα προς μαζική κατανάλωση που παραπέμπουν στον τρόπο εκτροφής τους και υπογραμμίζουν τις βλαβερές, συνήθως καρκινογόνες ουσίες τις οποίες περιέχουν. Ή τη Νίκη της Σαμοθράκης με τα ένδοξα φτερά της να μετατρέπονται σε συγκριτικά ατροφικές φτερούγες από κοτόπουλο και στο στέρνο της να φαίνονται ουλές από μαστεκτομή. Γκαλερί Σκουφά:Σκουφά 4, Κολωνάκι.Τηλ.210 3643025. Ώρα 19.30.

Γιάννης Κονταράτος

Μια σειρά έργων μεγάλων διαστάσεων με καμπυλόμορφους σχηματισμούς οι οποίοι παραπέμπουν σε πάσχοντα ανθρώπινα μέλη ή σώματα. Συνθέσεις λιτές, με εμμονή στη συμμετρία, συνδυάζονται με περιγραφικές λεπτομέρειες και χάρη στην υπαινικτικότητά τους, νοηματοδοτούν τις μορφές .Αν και ανοιχτά σε ποικίλες αναγνώσεις και ερμηνείες τα έργα κάνουν αναφορά και στις σημερινές δύσκολες εξωτερικές συνθήκες για τον καλλιτέχνη, σαν κατά ένα τρόπο να θέλει να μετρήσει τη δυνατότητα αντίστασης και αντοχής του εικαστικού του ιδιώματος στο παρόν. Γκαλερί Μέδουσα:Ξενοκράτους 7 Κολωνάκι.Τηλ. 210 7244552. Ώρα 20.00.

Ο Μίμης Πλέσσας συστήνεται ως ζωγράφος

Ζωγραφική δουλειά μιας εικοσαετίας, εμπνευσμένη από την Καλλιτεχνούπολη, την περιοχή που τον φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια και η οποία κατάφερε να μην ισοπεδωθεί από τους εμπρησμούς, παρουσιάζει ο μουσικός Μίμης Πλέσσας. Ο καθηγητής Χρύσανθος Α. Χρήστου σημειώνει για τη ζωγραφική δουλειά του Μίμη Πλέσσα, αλλά και για την έκθεση που φέρει τόν τίτλο «Απεικόνιση» : «Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στα έργα του νέου αυτού καλλιτέχνη, που μετά τις ακουστικές αξίες που έχει καλλιεργήσει περνά τώρα και στις οπτικές, είναι μέσα από τη θεματογραφία του, η λιτότητα και η εσωτερικότητα της εκφραστικής του γλώσσας. Διαπιστώνεται άλλωστε εύκολα ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται να εντυπωσιάσει και να καταπλήξει τον θεατή, όσο να του διηγηθεί όσο μπορεί σαφέστερα τις αναζητήσεις και τις εμπειρίες του σε μια νέα τώρα γι' αυτόν περιοχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας».Η έκθεση ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα πλαισιώνεται και με ζωγραφική δουλειά της κόρης του, Ελεάνας,που προσθέτει τη δική της… Απεικόνιση.Γκαλερί Έρση:Κλεομένους 4, Κολωνάκι.Τηλέφωνο. 210 7220231.Ώρα 20.00

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Aφιέρωμα στον Ακίρα Κουροσάβα

«Ο αυτοκράτορας του ιαπωνικού κινηματογράφου» τιτλοφορείται το αφιέρωμα στον Ακίρα Κουροσάβα , με τέσσερις ταινίες του έως τις 18 Μαρτίου: «Ρασομόν»(1950), «Ραν»(1985) και το κύκνειο άσμα του «Madadayo ο πρώτος δάσκαλος»(1993) .Ξεκινά σήμερα με την «Σιωπηλή μονομαχία »(1949). Studio New Star Art Cinema: Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής.Τηλ.2108640054. Ώρα 17.30

Φεστιβάλ ταινιών τρόμου
Το 2o Horrorant Film Festival «Fright Nights» επιστρέφει για έξι μέρες , έως τις 18 Μαρτίου στην Αθήνα, με έξι προβολές ταινιών τρόμου, καθημερινά.Ταινία έναρξης απόψε «The Babadook» της Τζένιφερ Κεντ από την Αυστραλία κι από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες τρόμου του 2014, με αναφορές σε κλασικές ταινίες όπως η «Αποστροφή» του Ρόμαν Πολάνσκι και η «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και με μια από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες της προηγούμενης χρονιάς, από την Έσι Ντέιβις. Κινηματογράφος Αθήναιον:Βασ.Σοφίας 124, Αμπελόκηποι.Τηλ211-211-2222, 210 7782122. Ώρα Εισιτήρια 10 ευρώ, 6 ευρώ, 50 ευρώ πάσο.

Ντοκιμαντέρ
«Beetle queen conquers Tokyo»

Από το σύγχρονο Τόκιο και το επικερδές εμπόριο κατοικίδιων σκαθαριών μέχρι την πρώτη επιχείρηση πώλησης καλλίφωνων τριζονιών του 18ου αιώνα, και από τα εντομολάγνα χαϊκού μέχρι τις ιστορίες για τον πρώτο αυτοκράτορα που βάφτισε την Ιαπωνία «Το Νησί με τις Δρακόμυγες», η Jessica Oreck ταξιδεύει στο χρόνο για να ξεδιαλύνει το μυστήριο της αιώνιας παθιασμένης σχέσης της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου με τους κατοίκους της χλόης. Ό,τι προκύπτει από τη συναρπαστική της αναζήτηση είναι ένας λαβυρινθώδης στοχασμός πάνω στη φύση, την έννοια της ομορφιάς, τη φιλοσοφία και την ιαπωνική κουλτούρα, που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε αν η ενστικτώδης αποστροφή μας απέναντι στα κάθε λογής ζουζούνια δεν είναι απλά προϊόν της δυτικής ανατροφής μας.exile room:Αθηνάς 12, Μοναστηράκι. Τηλ.210 322 3395.Ωρα 21.00 Διάρκεια 90 λεπτά.Eίσοδος ελεύθερη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τιμητική εκδήλωση του δημάρχου Αθηναίων για τη βράβευση του Μάκη Τσίτα με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 για το βιβλίο του «Μάρτυς μου ο Θεός» (εκδ.Κίχλη).Ομιλητές της εκδήλωσης δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, οι κριτκοί λογοτεχνίας Ανθούλα Δανιήλ, Λαμπρινή Κουζέλη, Μαρία Στασινοπούλου, και ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας. Συντονίζει ο ποιητής, δοκιμιογράφος Αναστάσης Βιστωνίτης. Αμφιθέατρο Αθήνα 9,84 «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι.Τηλ.210 3475518, 210 3453548. Ώρα 19.00.Είσοδς ελεύθερη.

Focus Φιλοσοφία

Στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στη σύγχρονη γαλλική φαινομενολογία με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών, όπως απόψε, με τους Renaud Barbaras, Didier Franck, Dominique Pradelle και Παύλο Κόντο, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Focus Φιλοσοφίας» του Γαλλικού Ινστιτούτου: Σίνα 31. Τηλ.210 3398600. Ώρα 18.30 Είσοδος ελεύθερη.

«Ο ρόλος της ποίησης σήμερα»

Συζήτηση με τους Γιάννη Κορίδη, Νίκο Κυριαζή, Γιώργο Πολ. Παπαδάκη, Τίτο Πατρίκιο και Pino Mariano, με την ευκαιρία της έκδοσης των ποιητικών συλλογών του τελευταίου υπό τον τίτλο τίτλο «Γραικία» και «Της ελπίδας» του Νίκου Κυριαζή. Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο: Πατησίων 47 (έναντι Πολυτεχνείου). Ωρα 19:00 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης