ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Joe Cocker: Αποχαιρετώντας τον βραχνό τροβαδούρο της αγάπης

Joe Cocker: Αποχαιρετώντας τον βραχνό τροβαδούρο της αγάπης

Μια ήρεμη δύναμη, μια βραχνή αλησμόνητη φωνή, ένας Βρετανός που ακουγόταν σαν μαύρος του αμερικανικού Νότου: ο Joe Cocker δεν είναι πια εδώ

Joe Cocker: Αποχαιρετώντας τον βραχνό τροβαδούρο της αγάπης
Το Unchain my Heart, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Cocker έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα λίγα τραγούδια που είναι αρκετά αρρενωπά, αρκετά... ζόρικα για να τα ακούει ένας άνδρας που έχει καψουρευτεί χωρίς να νιώθει φλώρος.

Ο Βρετανός τραγουδιστής, αγαπημένος των απανταχού ροκ και μπλουζ φανατικών, έφυγε στις 23 Δεκεμβρίου από τη ζωή, αφήνοντας μια τεράστια μουσική κληρονομιά.

Κλείσιμο




Ο Cocker ήταν ένας πραγματικός Βρετανός της εργατικής τάξης. Γεννημένος στο πολύπαθο Sheffield, ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου. Ονειρευόταν την μουσική από τότε που θυμόταν τον εαυτό του να κατρακυλάει στα πέτρινα σοκάκια της πόλης. Στα 12 του ο μεγαλύτερος αδερφός του που ήδη ασχολούνταν με την μουσική τον προσκαλεί επί σκηνής σε μια συναυλία. Ένας θρύλος θα γεννηθεί εκεί σε ένα πάλκο ενός τοπικού pub. Το πρώτο του group θα γεννηθεί το 1960, και θα λέγονται The Cavaliers. Λίγους μήνες μετά, το γκρουπ θα διαλυθεί αλλά ο Cocker θα φτιάξει ένα νέο, με ονόμα Vance Arnold and the Avengers. Ο Cocker ήταν λάτρης του Elvis, του Ray Charles και τοων Chuck Berry και Muddy Waters.



Είναι ενδιαφέροντα που έχει κοινά με τους Rolling Stones, και η μπάντα του Cocker θα γίνει cover band για την θρυλική συναυλία των Stones το 1963 στο Sheffield City Hall. Θα είναι η πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας του. To 1964, o Cocker θα υπογράψει πια ως σόλο τραγουδιστής το πρώτο του συμβόλαιο με τη θρυλική Decca. Κάνει το άνοιγμα του στην Αμερική, με συναυλίες και περιοδείες και εντρυφεί στα μυστικά των blues, σε δεκάδες πόλεις όπως το Denver παίζοντας με θρυλικούς μουσικούς. Το 1969, ο Cocker θα παίξει στο Woodstock. Θα παίξει τα "Delta Lady", "Something's Comin' On", "Let's Go Get Stoned", "I Shall Be Released", και "With a Little Help from My Friends" και αργότερα θα πει για εκείνη την εμπειρία του πως «ήταν σαν έκλειψη ηλίου, μια μαγική μέρα, μοναδική εμπειρία».





Μετά το Woodstock και το cover των Beatles «With a little help from my friends», ο Cocker θα εντυπωσιάσει τον McCartney και τον Harrison που θα του δώσουν τραγούδια για τον δεύτερο του δίσκο.  Θα συνεχίσει τις περιοδείες σε Αμερική, Καναδά και Ευρώπη ενώ παράλληλα η σχέση του με το αλκόολ θα γίνεται όλο και πιο προβληματική. Η δεκαετία του '70 θα στιγματιστεί από τον εθισμό του.





Η δεκαετία του '80 όμως θα είναι η χρυσή του περίοδος. Το 1982 θα ηχογραφήσει το "Up Where We Belong" με την Jennifer Warnes, soundtrack για την ρομαντική ταινία Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν με τον Ρίτσαρντ Γκιρ. Το τραγούδι ήταν τεράστια παγκόσμια επιτυχία, κέρδισε Όσκαρ και επανέφερε τον Cocker στο προσκήνιο.







Θα συνεχίσει με hits όπως «You are so beautiful» και το θρυλικό πια «You can Leave your hat on» που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «9μιση εβδομάδες» και χάρισε την μουσική υπόκρουσε σε μια από τις πιο αισθησιακές σκηνές στριπτίζ στην ιστορία του σινεμά.


 



Το άλμπουμ του 1987, «Unchain my Heart» θα ακολουθήσουν περιοδείες -ακόμα και στον Λευκό Οίκο τραγούδησε για τον George W. Bush. Το 2002 θα τραγουδήσει το "With A Little Help From My Friends" μαζί με τον Phil Collins στα drums, και τον κιθαρίστα των Queen Brian May για τα Χρυσά Ιωβηλαία της Ελισάβετ.

Παρ' ότι ο Cocker παρέμεινε ένας σταρ χαμηλού προφίλ, οι συνάδελφοι του θεωρούσαν οτι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μουσική ιδιοφυίας. Ο Billy Joel, φίλος και συνεργάτης του, δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε συναυλία του πως «επειδή ο Joe δεν είναι πολύ καλά τώρα, προτείνω να τον βάλουνε στο Rock and Roll Hall of Fame για να πάρει τα πάνω του».
Στην κηδεία του στο Κολοράντο, παρευρεύθηκαν και οι Paul McCartney και Ringo Starr μεταξύ δεκάδων φίλων του από την μεγάλη του μουσική οικογένεια. Ο Cocker ήταν ο μεγαλύτερος blues/soul Βρετανός τραγουδιστής.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης