Οι μισοφαγωμένες φέτες του ζαμπόν…

Οι μισοφαγωμένες φέτες του ζαμπόν…

Όταν ο πατέρας του διάσημου συγγραφέα κόμικς Ζοάν Σφαρ πεθαίνει, ο γιος, που δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του, πιάνει την πένα και γράφει ένα βιβλίο πολύ προσωπικό, συγκινητικό, δηκτικό και τρυφερό συνάμα

Οι μισοφαγωμένες φέτες του ζαμπόν…
Η μητέρα του πέθανε όταν εκείνος ήταν μόλις 3 ετών. Προφανώς, και δεν μπορούσε να γράψει για εκείνη. Το όνομα της, Lilou. Ήταν μια τραγουδίστρια της pop μουσικής. 
Ίσως, ο 47χρονος Joann Sfar – γεννημένος τον Αύγουστο του 1971 στη Νίκαια της Γαλλίας- να το κρατήσει μέσα του. Σαν υπόσχεση. Για το επόμενο θάνατο. Τον θάνατο του άλλου γονιού. Και την κράτησε την υπόσχεση του. Τον αποχαιρέτισε, εκ των υστέρων, με ένα βιβλίο.  

Η Lilou ξεχάστηκε. Την σκέπασε η λησμονιά. Αντίθετα, ο André Sfar, ένας δικηγόρος που έγινε γνωστός χάρη στην δραστηριότητα τους για τη δίωξη των νεοναζί θα μείνει ως φιγούρα έστω και ενός βιβλίου γραμμένου από στενό συγγενικό πρόσωπο. Τον γιό του. 

Πάντως, ο Sfar υιός γράφει και για το θάνατο της μητέρας του (σελίδα 39) . «Το μόνο που θυμάμαι είναι η γεύση του ζαμπόν»… Ήταν η μοναδική μέρα που άφησαν τον μικρό Joann να φάει χοιρινό ζαμπόν.  
Κλείσιμο

Ο Joann  - σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και είναι  ένας από τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς κόμικς, με γνωστότερο έργο του τη σειρά "Le Chat du rabbin", ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μυθιστόρημα – μεγάλωσε με τον πατέρα του αλλά και τον παππού της μητέρας, στρατιωτικό ιατρό ουκρανικής καταγωγής που έσωσε την σωματική ακεραιότητα  του μυθιστοριογράφου André Malraux που ήταν επικεφαλής της μονάδας του παππού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για αυτή την πράξη του κέρδισε την Γαλλική υπηκοότητα. Για τον παππού Αρτούρ  - «που ήξερε μόνο από Τορά και ιππασία»- ο Sfar γράφει στη σελίδα 22. 

Το βιβλίο του Joann Sfar  "Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σου;" που κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά σε μετάφραση της έμπειρης Ρούλας Γεωργακοπούλου από τις εκδόσεις Πόλις ήταν στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο Prix de Flore και υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο της εφημερίδας "Le Monde".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης