Επίδαυρος 2016: Τι θα δούμε φέτος;

Επίδαυρος 2016: Τι θα δούμε φέτος;

Ξεκινάει την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον αριστοφανικό «Πλούτο» των Κιμούλη, Μπέζου, Φιλιππίδη. Δείτε όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι το αρχαίο αργολικό θέατρο

Επίδαυρος 2016: Τι θα δούμε φέτος;

Ξεκινάει την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον αριστοφανικό «Πλούτο» των Κιμούλη, Μπέζου, Φιλιππίδη. Δείτε όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι το αρχαίο αργολικό θέατρο


Αν δεν έχεις πάει στην Επίδαυρο, οφείλεις να το κάνεις έστω και μία φορά. Για σένα. Έστω κι αν η παράσταση που θα διαλέξεις να δεις αποδειχτεί κατώτερη των προσδοκιών σου, είναι το μνημείο, ο χώρος, η ενέργεια αυτού του μέρους που καθιστούν την επίσκεψη στην Επίδαυρο μία εμπειρία ζωής. Άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτό ότι αν θες να δεις μία παράσταση σε όλο της το μεγαλείο, τότε δεν έχεις παρά να τη δεις στην Επίδαυρο και όχι σε κάποιο άλλον σταθμό της περιοδείας της. Ακόμα και μία κακή παράσταση φαντάζει λιγότερο κακή εκεί.

Φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου κινείται στην ίδια λογική με τα τελευταία χρόνια. Δύο παραγωγές για το Εθνικό -με την προσθήκη και μίας τρίτης που αποτελεί συμπαραγωγή με το ρωσικό Θέατρο Βαχτάνγκοφ - μία για το ΚΘΒΕ και τρεις ιδιωτικές παραγωγές. Χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό, χωρίς σαφές στίγμα. Ίσως αυτό να έχει καταντήσει το Φεστιβάλ Επιδαύρου τα τελευταία χρόνια ολίγον τι βαρετό και αναμενόμενο. Ίσως γι’ αυτό θα πρέπει επειγόντως να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τον χαρακτήρα που οφείλει να έχει πια ένα τόσο σημαντικό Φεστιβάλ.

Φέτος, ωστόσο, υπάρχουν και δύο πρωτιές που έχουν ενδιαφέρον. Η μία είναι η σύμπραξη του Εθνικού με το ΚΘΒΕ και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στην «Αντιγόνη» και η άλλη το ντεμπούτο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Επίδαυρο με τους «Όρνιθες». Αλλά πάμε να ρίξουμε μία αναλυτική ματιά για το τι μας περιμένει φέτος στην Επίδαυρο…

«Πλούτος» του Αριστοφάνη
1η και 2 Ιουλίου
Τρεις δημοφιλείς πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους στον αριστοφανικό «Πλούτο» επιθυμώντας να γεμίσουν ασφυκτικά την Επίδαυρο. Κι έχουν τη δύναμη να το κάνουν, αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για τον Γιώργο Κιμούλη, τον Γιάννη Μπέζο και τον Πέτρο Φιλιππίδη μαζί επί σκηνής. Οι δύο τελευταίοι υποδύονται τον Χρεμύλο και τον Καρίωνα αντίστοιχα, ενώ ο Κιμούλης τον Πλούτο, αλλά και την Πενία. Ξεχάστε τους πειραματισμούς. Εδώ μιλάμε για λαϊκή κωμωδία ευρείας κατανάλωσης με τρεις πρωταγωνιστές που παίζουν στα δάχτυλα το είδος. Το σίγουρο είναι ότι –εμπορικά τουλάχιστον– θα είναι μία δυνατή πρεμιέρα για το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου.

«Ορέστεια» του Αισχύλου
8 και 9 Ιουλίου
Μία δυνατή διασκευή του Γιάννη Χουβαρδά πάνω στην ήδη δοκιμασμένη (από την «Ορέστεια» του Γιάννη Κόκκου) μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη περιορίζει την τριλογία του Αισχύλου σε μόλις δύο ώρες και ένα τέταρτο διάρκεια, την ίδια στιγμή που αισθητικά την κάνει να θυμίζει αστική τραγωδία παραπέμποντας στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’40. «Το γεγονός ότι έχουμε μία όψη εσωτερικού χώρου δεν σημαίνει ότι παίζεται η τραγωδία σαν δράμα ή νατουραλιστικά», διευκρινίζει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υποδύεται τον Ορέστη στην παράσταση δίπλα στην Κλυταιμνήστρα – Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Μαζί τους ακόμα δέκα ηθοποιοί (Ν. Κουρής, Στ. Γουλιώτη, Ν. Ψαρράς κ.α.) συνθέτουν ένα δεμένο σύνολο. Μία διαφορετική προσέγγιση της «Ορέστειας» που επιχειρεί να ρίξει γέφυρες στο σήμερα.

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
15 και 16 Ιουλίου
Στην πρώτη του σκηνοθεσία ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου την πάντα δημοφιλή «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με τη νεαρή (και άγνωστη στους περισσότερους) Αναστασία Ραφαέλα-Κονίδη στον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό της ως Κρέοντας θα σταθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή της Μπέτυς Αρβανίτη για να υποδυθεί τον Τειρεσία. H συνύπαρξη τριών γενιών στον θίασο του Λιβαθινού έχει από μόνη της μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά τ’ άλλα δεν έχουμε καταλάβει αν θα δούμε ένα πιο κλασικό ή ένα πιο πειραματικό ανέβασμα.

«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου
22 και 23 Ιουλίου
Μία εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που δεν παίζεται συχνά, κι ένας από τους ικανότερους σύγχρονους σκηνοθέτες με σημαντική πορεία τα τελευταία χρόνια στην ελληνική θεατρική σκηνή. Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, που το 2012 μας είχε δώσει τον εξαιρετικό «Οιδίποδα Τύραννο», σκηνοθετεί την κεντρική καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Ενδιαφέρον στοιχείο η νέα σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα. Στον ρόλο του Ετεοκλή εναλλάσσονται ο Γιάννης Στάνκογλου (22/7) και ο Χρίστος Στυλιανού (23/7), ενώ την Αντιγόνη υποδύεται η Νάντια Κοντογεώργη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον και επιφύλαξη μαζί.

«Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή
29 και 30 Ιουλίου
Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με το ιστορικό θέατρο Βαχτάνγκοφ της Ρωσίας και ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή θα μιλήσει ρώσικα (και ελληνικά) στην Επίδαυρο στις 29 και 30 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία του Ρίμας Τούμινας. Μία παράσταση με Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς, τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο και μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβρη και στη Μόσχα. Από τα πολύ ενδιαφέροντα θεατρικά στοιχήματα του καλοκαιριού.

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
5 και 6 Αυγούστου
Η τρίτη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου θέλει τον πάντα ανήσυχο και καινοτόμο Μιχαήλ Μαρμαρινό να καταπιάνεται για πρώτη φορά με τον Αριστοφάνη επιλέγοντας τη «Λυσιστράτη». Η Λένα Κιτσοπούλου υποδύεται την εμβληματική ηρωίδα έχοντας δίπλα της μια θεατρική dream team: Αιμίλιος Χειλάκης, Λένα Παπαληγούρα, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Δροσάκη, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Βογιατζής, Σοφία Κόκκαλη, Θέμης Πάνου, Αγλαϊα Παππά και άλλοι. Κανείς δεν ξέρει τι θα δει, αλλά είναι βέβαιο ότι θα το δούμε. Πάντως εντελώς κλασικό Αριστοφάνη μην περιμένετε από τον Μαρμαρινό. Δεν γίνονται αυτά.

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη
19 και 20 Αυγούστου
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο και εμπιστεύεται το ντεμπούτο της στον ικανότατο Νίκο Καραθάνο. Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Ο Άγγελος Τριανταφύλλου γράφει τη μουσική και ένας εξαιρετικός θίασος (Λούλης, Σερβετάλης, Καραθάνος, Αϊδίνη, Σαράντης, Μαλκότσης, Κότσιφας κ.α.) με τη συμμετοχή–έκπληξη της Νατάσσας Μποφίλιου πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση–πρόταση. Μία παράσταση που θα κινηθεί σε πιο μυστικιστικούς δρόμους. Μπορεί να είναι και η παράσταση του καλοκαιριού! Αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος…
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης