Ποια είναι η ισοτιμία των νομισμάτων του Χάρι Πότερ σε δολάρια και ευρώ;

Ποια είναι η ισοτιμία των νομισμάτων του Χάρι Πότερ σε δολάρια και ευρώ;

Ένας χρήστης του Reddit έκανε τη μελέτη του και μας παρουσιάζει ορισμένα πρωτότυπα ευρήματα από τον μαγικό κόσμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Ποια είναι η ισοτιμία των νομισμάτων του Χάρι Πότερ σε δολάρια και ευρώ;
Αν έχεις διαβάσει τα βιβλία Χάρι Πότερ ή αν έχεις τουλάχιστον δει τις ταινίες του, θα θυμάσαι έστω και αμυδρά τα περίεργα νομίσματα που χρησιμοποιούσαν οι μάγοι για τις συναλλαγές τους. Ως μεγάλος φαν του έργου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ο χρήστης aubieismyhomie του Reddit αποφάσισε να ρίξει άπλετο φως στις οικονομικές συναλλαγές
μεταξύ των μάγων για να μας δώσει μία ιδέα σχετικά με το πόσο κοστίζουν ορισμένα προϊόντα τους σε πραγματικά χρήματα.

Μία πρώτη εικόνα σχετικά με το νόμισμα και τις υποδιαιρέσεις του μας δίνει ο Χάγκριντ όταν πηγαίνει τον Χάρι στην Τράπεζα Γκρίνγκοτς: κάθε χρυσή γαλέρα (galleon) ισοδυναμεί με 17 ασημένια δρεπάνια (sickles) και κάθε δρεπάνι με 29 χάλκινα μαστίγια (knuts). Αυτό σημαίνει ότι μία γαλέρα ισοδυναμεί με 493 μαστίγια. Έχοντας αυτό ως εκκίνηση, ο aubieismyhomie δημιούργησε μία λίστα με προϊόντα/υπηρεσίες των οποίων η τιμή αναφέρεται στα βιβλία. Για παράδειγμα, τρεις βουτυρομπύρες κοστίζουν 6 δρεπάνια, μία ζεστή σοκολάτα δύο δρεπάνια, ένα εισιτήριο στο Λεωφορείο των Ιπποτών έντεκα δρεπάνια, ενώ το βιβλίο της Ερμιόνης «Παρασκευή Μαγικών Φίλτρων για Προχωρημένους» κοστίζει εννέα γαλέρες.

Κλείσιμο
Και με την επεξεργασία τέτοιων τιμών, ο χρήστης βρήκε σε πόσα δολάρια αντιστοιχεί το κάθε νόμισμα. Μία γαλέρα ισοδυναμεί με περίπου 25 δολάρια (22,5 ευρώ), ένα δρεπάνι με περίπου ενάμισι (1,35 ευρώ) και ένα μαστίγιο με περίπου μισό δολάριο (45 λεπτά του ευρώ). Έτσι, βάσει αυτού του μοντέλου, κατέληξε στις ισοδύναμες σε δολάρια τιμές για μαγικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και σε γενικά συμπεράσματα. Ας δούμε κάποια παραδείγματα.

• Τα μαγικά ραβδιά είναι σχετικά φθηνά. Ο Χάρι πλήρωσε επτά γαλέρες (περίπου 175 δολάρια ή 158 ευρώ) για να αγοράσει το δικό του.


Η Τράπεζα Γκρίνγκοτς

• Η οικογένεια Ουέσλι είχε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Στην «Κάμαρα με τα Μυστικά», οι Ουέσλι είχαν στη θυρίδα τους στην τράπεζα μία γαλέρα και λίγα δρεπάνια, ποσό που ισοδυναμεί με 50-75 δολάρια. Μόνο με αυτά θα έπρεπε να αγοράσουν για όλα τα παιδιά βιβλία, καθώς και ρόμπες, ένα ραβδί και μία χύτρα για την Τζίνι που θα πήγαινε για πρώτη φορά στο Χόγκουαρτς.

• Ο Χάρι ήταν καλά τσεπωμένος, αλλά και γενναιόδωρος με τα λεφτά του. Είναι χαρακτηριστικό πως «έσκασε» 750 δολάρια (περίπου 675 ευρώ) ή 30 γαλέρες για να αγοράσει τρία ζευγάρια omnioculars (10 γαλέρες το καθένα) -για τον εαυτό του, τον Ρον και την Ερμιόνη- προκειμένου να παρακολουθήσει καλύτερα με την παρέα του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουίντιτς. Επίσης, έδωσε ολόκληρο το έπαθλο των 1.000 γαλέρων (25.000 δολάρια ή 22.500 ευρώ) που κέρδισε από το Triwizard Tournament στους δίδυμους αδελφούς του Ρον για να ανοίξουν το μαγαζί με μαγικά τρικ που οραματίζονταν, επειδή ο ίδιος δεν είχε ανάγκη τα λεφτά.

• Δύσκολοι καιροί για υπηρέτες. Ο Ντόμπι το ξωτικό κέρδιζε μόλις μία γαλέρα την εβδομάδα, ήτοι 25 δολάρια ή 22,5 ευρώ, μια και φαίνεται ότι δεν υπήρχε κατώτατος μισθός στον κόσμο των μάγων - ή εναλλακτικά ήταν τραγικά χαμηλός. Στη συνέχεια, όταν ο Ντόμπι απευθύνθηκε στον Ντάμπλντορ για μία δουλειά στο Χόγκουαρτς, ο διευθυντής του πρότεινε τα δεκαπλάσια λεφτά - ένας αξιοπρεπής μισθός για κάποιον που ουσιαστικά δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα για στέγη και τροφή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης