Πώς θα ήταν αν μπορούσες παίζοντας παιχνίδια να αξιολογείσαι σαν εργαζόμενος;

Πώς θα ήταν αν μπορούσες παίζοντας παιχνίδια να αξιολογείσαι σαν εργαζόμενος;

Ενα περίεργο όνομα, ένας περίεργος τίτλος, μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη startup και το όραμα της να σας κάνουν να δείτε τα παιχνίδια σοβαρά. Γίνεται;

Πώς θα ήταν αν μπορούσες παίζοντας παιχνίδια να αξιολογείσαι σαν εργαζόμενος;

Και όμως. Η Owiwi, είναι μια νέα εταιρεία, αποτελούμενη από 4 άτομα, τους δύο συνιδρυτές Αθηνά Πολίνα Ντόβα και Ηλία Βαρθολομαίο,τον προγραμματιστή της ομάδας Χριστόφορο Λουτζάκη και τον ψυχολόγο PhDc Κωνσταντίνο Περρωτή.


Η εταιρεία δραστηριοποιείται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο στον χώρο του gaming.

Κλείσιμο

Η Owiwi κατασκευάζει serious games. Πάμε όμως να δούμε τι είναι τα serious games.

Η επιστήμη των «σοβαρών» παιχνιδιών ορίζει ως «σοβαρά παιχνίδια», τα έχοντα ως σκοπό την επίλυση προβλημάτων μέσω συγκεκριμένης στρατηγικής. Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να βοηθούν  τους παίκτες να αποκτήσουν επίγνωση του πραγματικού κόσμου και να  παρέχουν ένα περιβάλλον που οδηγεί στην καλύτερη επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Χρησιμοποιούνται κυρίως στην εκπαίδευση, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, τον στρατο και ομοιάζουν πολύ με τα simulation χωρίς όμως να υπάρχει ταύτιση.

Η καινοτομία που εισάγει η εταιρεία είναι το να φτιάχνει τέτοια παιχνίδια για να χρησιμοποιηθούν στις σύγχρονες επιχειρήσεις για την διαλογή και αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Με απλά λόγια ο υποψήφιος εργαζόμενος η και ο ήδη υπάλληλος μιας εταιρίας καλείται να παίξει ένα online παιχνίδι στρατηγικής. Ενώ ο παίκτης παίζει και παίρνει αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι, αυτές καταγράφονται και αναλύονται ουτως ώστε στο τέλος να βγαίνει ενα πλήρες report  για όλες τις δεξιότητες του ατόμου και το εργασιακό του προφίλ και περαιτέρω εάν αυτό ταιριάζει με κάποια συγκεκριμένη θέση μιας εταιρίας. Σωστές και λάθος απαντήσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν σωστοί και λάθος άνθρωποι για συγκεκριμένες θέσεις.

Ενδεικτικά το παιχνίδι μετρά πόσο ομαδικός είναι κάποιος,πως αντιδρά κάτω από πίεση και πως αυτό επηρεάζει την λήψη αποφάσεων, πόσο ηγέτης είναι αλλά και πόσο μπαίνει στη διαδικασία να παίρνει πρωτοβουλίες.

Η φιλοσοφία πίσω από όλο αυτό είναι πως σε μια περίοδο που τα πάντα ανατρέπονται στις επιχειρήσεις, η μόνη σταθερή επένδυση είναι οι άνθρωποι της.

Οι άνθρωποι όμως αυτοί δικαιούνται κάτι καλύτερο πέραν της ερώτησης «πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;».

Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται ένα τρόπο οι πραγματικές τους δεξιότητες να εκφράζονται σχεδόν ασυναίσθητα.Χρειάζονται κάτι διαδραστικό που να βελτιώνει την όλη εμπειρία τους.Κάτι που να τους είναι ευχάριστο.Χρειάζονται ένα παιχνίδι.

Οπως άλλωστε είχε και και ο Πλάτωνας, ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε για το παιχνίδι και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάποιου «Πολύ περισσότερο μπορείς να γνωρίσεις κάποιον παίζοντας μαζί του μια ώρα παρά συζητώντας μαζί του έναν ολόκληρο χρόνο».

Προς το παρόν, η ομάδα αφού κερδισε τον διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia, είναι στο incubator «Egg»(Enter-Grow-Go) και είναι στην διαδικασία ανάπτυξης της πρώτης beta έκδοσης του παιχνιδιού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

Και για το τέλος αφήσαμε το τι σημαίνει το όνομα της εταιρίας



Όπως χαρακτηριστικά λένε οι συνιδρυτές : «Owiwi που είναι το όνομα της startup μας σημαίνει κουκουβάγια στην διάλεκτο Yoruba.Η Yoruba είναι μια φυλή από τις αρχαιότερες στην Νιγηρία και πιο γνωστές για τον «παιχνιδιάρικο» χαρακτήρα της.Πολλά παιχνίδια έχουν τις απαρχές τους στην Yoruba.

Διαλέξαμε την κουκουβάγια ως σύμβολο μας καθώς όπως η κουκουβάγια βλέπει στο σκοτάδι έτσι και εμείς μέσα από το παιχνίδι μας, βλεπουμε όλες τις δεξιότητες των ανθρώπων που δεν φαίνονται ούτε μέσα από μια συνέντευξη αλλά ούτε και με άλλα μέσα. Βλέπουμε αυτό που είσαι όταν οι άλλοι δεν σε βλέπουν. Αυτό που πραγματικά είσαι».

“So, shall we play a game?”

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης