Ο ιπτάμενος παπάς και η κόρη του ξανασυνδέουν Αθήνα - Νέα Υόρκη

Ο ιπτάμενος παπάς και η κόρη του ξανασυνδέουν Αθήνα - Νέα Υόρκη

Ενας πολυπράγμων ιερέας από τη Λακωνία, που ανάμεσα στα άλλα έχει και άδεια κυβερνήτη αεροσκάφους, επιχειρεί να συνδέσει ξανά Καναδά και ΗΠΑ με την Ελλάδα. Η SkyGreece, με σήμα τη γαλανόλευκη, φιλοδοξεί να καλύψει το κενό της Ολυμπιακής στις υπερατλαντικές πτήσεις - φυσικά με τη βοήθεια του Θεού

Εμπρηστικές επιθέσεις σε τράπεζες στο Ηράκλειο
Ο ιπτάμενος παπάς και η κόρη του ξανασυνδέουν Αθήνα - Νέα Υόρκη
Το Σεπτέμβριο του 2009 η Ολυμπιακή εκτελούσε το τελευταίο της δρομολόγιο από το Τορόντο για την Αθήνα. Οταν το Airbus A340 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πολλοί από τους 152 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος δυσκολεύτηκαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.



Κλείσιμο
Ιδιαίτερα για τους ομογενείς, το τέλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας έμοιαζε με το βίαιο κόψιμο του ομφάλιου λώρου που τους συνέδεε άμεσα με την πατρίδα. Τέσσερα χρόνια μετά την κατάργηση της κρατικής Ολυμπιακής, μια νεοσύστατη αεροπορική εταιρεία με την ονομασία SkyGreece φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στις βασικές υπερατλαντικές πτήσεις από και προς Αθήνα. «Πιλότος» (σχεδόν κυριολεκτικά, εφόσον έχει εκπαιδευτεί ως κυβερνήτης αεροσκαφών) του παράτολμου εγχειρήματος, που σύμφωνα με πολλούς θα χρειαστεί ένα θαύμα για να επιτύχει, είναι ένας δυναμικός και πολυπράγμων κληρικός από τη Λακωνία, ο πατέρας Νικόλαος Αλεξανδρής.
«Η Ομογένεια δημιούργησε τη SkyGreece.



Ηταν ένα ξέσπασμα του Ελληνισμού που έχασε την Ολυμπιακή», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο κ. Αλεξανδρής ευελπιστεί ότι έως το καλοκαίρι του 2014 θα υπάρχουν πέντε πτήσεις την εβδομάδα από την Αθήνα για Νέα Υόρκη, δύο για Μόντρεαλ, δύο για Τορόντο και δύο για το Σικάγο. Συνοδοιπόροι σε αυτό το όνειρο και συνεργάτες στην επιχειρηματική προσπάθεια είναι οι κύριοι Βασίλης Αλεφαντής και Παναγιώτης Χειλάκος, ιδιοκτήτες του τουριστικού οργανισμού Hi Tours στο Μόντρεαλ. Σε αυτούς προστέθηκε επίσης ο ισχυρός επιχειρηματίας της Ομογένειας κ. Κεν Σταθάκης. Οι προαναφερθέντες απηύθηναν πρόσκληση συνεργασίας σε άλλους ομογενείς επιχειρηματίες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και συμμετέχουν στο εγχείρημα συνεισφέροντας ποσά που ποικίλλουν, από τα 50.000 δολάρια έως κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Ηδη το πρώτο αεροσκάφος, ένα Boeing 767, έχει αγοραστεί μέσω της Bank of America και βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι - αφότου ολοκληρωθεί η αναδιαμόρφωση των χώρων του κατά τις ειδικές απαιτήσεις της SkyGreece.



Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 274 θέσεων, ονομάστηκε «Ταξιάρχης» και αναμένεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα τέλη Αυγούστου, ενώ η παρουσίασή του στην ελληνική κυβέρνηση θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο στόχος της SkyGreece είναι να εκτελέσει τα πρώτα δρομολόγια τον Μάρτιο του 2014.

Μια χριστιανική εταιρεία
Ο πατήρ Νικόλαος Αλεξανδρής είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Θεωρεί πως η SkyGreece θα μπορέσει να καλύψει το κενό που άφησε η Ολυμπιακή, συνδέοντας και πάλι τον απόδημο Ελληνισμό του Καναδά και των ΗΠΑ με την πατρίδα. «Η ομάδα μας δεν είναι μια κλίκα λεφτάδων. Είμαστε μια πολυμετοχική εταιρεία με ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα και δεν θέλουν να μένουν αποκομμένοι από αυτή. Γι’ αυτό και θα πετύχουμε. Μέσα στο αεροπλάνο θα έχουμε ελληνικό φαγητό, ελληνική μουσική, ενώ θα υπάρχει και ένα κανάλι με ψαλμούς και χριστιανικούς ύμνους. Ξέρω πως ακούγοντας αυτό κάποιοι θα γελάσουν στην Ελλάδα, αλλά η Εκκλησία για την Ομογένεια είναι το Α και το Ω».



Ο 52χρονος σήμερα κ. Αλεξανδρής συνιστά μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη περίπτωση κληρικού, καθώς πέρα από την ιερατική του μαθητεία, έχει εκπαιδευτεί στον χειρισμό αεροσκαφών, στη διοίκηση αεροπορικών εταιρειών, στην ευρωπαϊκή αεροπορική νομοθεσία, ενώ έχει ολοκληρώσει και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία και την Κοινωνιολογία. Σήμερα εργάζεται στη διοίκηση του αεροδρομίου του Τορόντο. Η θέση του ως ιερέα σε ορθόδοξη εκκλησία του εξωτερικού αποδείχθηκε κομβική, μια και του έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με εξέχουσες επιχειρηματικές και πολιτικές προσωπικότητες. Ηδη έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, από τους οποίους έχει λάβει διαβεβαιώσεις για πλήρη στήριξη στα σχέδια της SkyGreece.


 Απλός, άμεσος και με λόγο ιδιαίτερα πειστικό, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών ομογενών επιχειρηματιών, οι οποίοι τον υποστηρίζουν από τότε που έκανε αεροπορικές σπουδές στο Μόντρεαλ. Οπως ο ίδιος αποκάλυψε στο «ΘΕΜΑ», η SkyGreece σε μεγάλο ποσοστό βασίζεται σε στελέχη της πρώην Ολυμπιακής, αλλά και σε έναν άνθρωπο ο οποίος βοήθησε τον σερ Στέλιο Χατζηιωάννου να δημιουργήσει την easyJet, τον κ. Νίκο Μαυρουδάκη. Η SkyGreece δεν υφίσταται μόνο ως όραμα, καθώς ήδη στο Μαρκόπουλο Αττικής λειτουργούν τα γραφεία της εταιρείας, τα οποία σύντομα πρόκειται να μεταφερθούν σε νέο χώρο, επί της λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου. Τοπικά παραρτήματα της SkyGreece υπάρχουν στο Τορόντο, στο Ντάρντφορντ και στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Οπως επισημαίνει ο πατέρας Νικόλαος, οι Ελληνες του Καναδά και της Αμερικής θα προτιμήσουν να μετακινούνται με μια αμιγώς ελληνική αεροπορική εταιρεία παρά με κάποια άλλη πολυεθνική. Η SkyGreece θα προσλάβει Ελληνες για να στελεχώσει τα γραφεία της στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, πρόκειται να αναπτυχθεί το σχέδιο για τον θρησκευτικό τουρισμό και έχει ήδη προβλεφθεί η προσφορά ολοκληρωμένων πακέτων διακοπών σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια από τις θυγατρικές εταιρείες SkyGreece Holidays USA και SkyGreece Holidays Canada.



Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή, στα πακέτα διακοπών σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η άρση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια, εφόσον θα δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες να συνεχίζουν το ταξίδι τους επιβιβαζόμενοι σε πλοία από την Ελλάδα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να συμβεί.


Η ΚΟΡΗ
Χαμηλή πτήση στο «X-Factor»

Ο πατέρας Νικόλαος Αλεξανδρής γεννήθηκε στους Μολάους της Λακωνίας και η οικογένειά του, ενόσω εκείνος ήταν ακόμη παιδί, μετοίκησε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο κέντρο της πόλης. Στα νεανικά του χρόνια διακρίθηκε στην κολύμβηση, αγωνιζόμενος με τα χρώματα του Εθνικού Αθηνών, πολύ γρήγορα όμως εγκατέλειψε τον αθλητισμό για να αφοσιωθεί στην Εκκλησία. Ανέκαθεν ήταν επιμελής μαθητής, με ιδιαίτερη έφεση στην εκκλησιαστική μουσική, την οποία διδάχτηκε ως ψάλτης στις κυριακάτικες λειτουργίες.


Ο Νικόλαος Αλεξανδρής ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιερατική σχολή αλλά και στο Ωδείο Αθηνών, όπου έκανε συστηματικές σπουδές στη βυζαντινή μουσική. Σε ηλικία 23 ετών, και ενώ είχε παντρευτεί και χειροτονηθεί διάκονος, έφυγε για τον Καναδά ακολουθώντας τον τότε μητροπολίτη ο οποίος ήταν φίλος του. «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να πάω στον Καναδά και το μόνο που άκουγα γι’ αυτή τη χώρα ήταν ότι είναι πολύ κρύα. Παρ’ όλα αυτά πήγα και έμεινα εκεί τουλάχιστον 30 χρόνια», λέει ο πατέρας Νικόλαος.

Με τη σύζυγό του απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελένη και τον Δημήτρη. Μάλιστα η Ελένη Αλεξανδρή, η οποία κληρονόμησε από τον πατέρα της την αγάπη για τη μουσική, έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό λόγω της συμμετοχής της στο talent show «X-Factor».


Η 29χρονη Ελένη, η οποία σε λίγες ημέρες πρόκειται να παντρευτεί στην Κέρκυρα, έφυγε από τον Καναδά και με την ευχή του πατέρα της προσπαθεί να καθιερωθεί στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Ο γιος του Δημήτρης ασχολείται με το εμπόριο τροφίμων και έχει ένα αγοράκι.

Στον ελεύθερό του χρόνο ο πατέρας Νικόλαος ασχολείται με τη μουσική και ειδικότερα με τη βυζαντινή υμνολογία, ενώ λόγω των υποχρεώσεών του ταξιδεύει αρκετά συχνά. Η δημιουργία μιας αεροπορικής εταιρείας όπως η SkyGreece είναι ιδιαίτερα απαιτητικό πρότζεκτ και απαιτεί όλη του την ενέργεια.
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος προσπαθεί να μην  απέχει από τα θρησκευτικά του καθήκοντα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μόντρεαλ μαζί με τον μητροπολίτη Καναδά. Ο πατέρας Νικόλαος θεωρεί την αεροπορική επανασύνδεση Καναδά και ΗΠΑ με την Ελλάδα, όπως και πολλοί από τους ομογενείς υποστηρικτές του, απολύτως απαραίτητη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης