Είχαν οι Ναζί ατομική βόμβα;

Είχαν οι Ναζί ατομική βόμβα;

Ερασιτέχνης ερευνητής ανακάλυψε ραδιενεργό υλικό κοντά στην τοποθεσία όπου φέρεται να είχε το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου του, ο Αδόλφος Χίτλερ

Είχαν οι Ναζί ατομική βόμβα;
Ένας ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρών στη Γερμανία βρήκε κάτι που μοιάζει με ραδιενεργό υλικό από μια μυστική ερευνητική εγκατάσταση που χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο 64χρονος Bernd Thälmann εξερευνούσε το έδαφος στο Oranienburg της βορειοανατολικής Γερμανίας με τον ανιχνευτή μετάλλων του όταν άκουσε ένα ασυνήθιστο «bleep».

Αφού έφερε το μυστηριώδες αντικείμενο στο σπίτι, ο συνταξιούχος ειδοποίησε τις αρχές για την ανακάλυψή του ενός λαμπερού κομματιού μετάλλου. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι το εύρημα ήταν ραδιενεργό, με αποτέλεσμα την εκκένωση 15 κατοίκων από διάφορα σπίτια από υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Οι ειδικοί έψαξαν το σπίτι του Thälmann και έβαλαν το ύποπτο αντικείμενο σε ένα δοχείο με μολύβδινη επιφάνεια, που τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε προστατευτική βαλίτσα. Ο Thälmann ερευνάται τώρα για κατοχή "μη εξουσιοδοτημένων ραδιενεργών ουσιών", σύμφωνα με την ιστοσελίδα Courier του Βερολίνου.

Κλείσιμο
Οι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν ότι η περιοχή Oranienburg ήταν η θέση της μυστικής εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου, του Αδόλφου Χίτλερ. Το ερευνητικό κέντρο ήταν επιφορτισμένο με τον εμπλουτισμό του οξειδίου του ουρανίου που εισήχθη από τη Νότια Αμερική, για να κατασκευάσει πλουτώνιο για όπλα. Ο απώτερος στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια ατομική βόμβα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Thälmann είχε την πρόθεση να επαναλάβει τα βήματά του, για να βρει περισσότερες αποδείξεις για τη μυστηριώδη περιοχή της ναζιστικής εποχής. Ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος ήταν μη συνεργάσιμος, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εδώ και καιρό πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια των ναζί να κατασκευάσουν ατομικές βόμβες. Το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ δημοσίευσε φέτος έγγραφα σχετικά με το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα σχέδιά του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το ημερολόγιο του Hans Zinsser, ενός γερμανικού δοκιμαστικού πιλότου, έγραφε: «Στις αρχές Οκτωβρίου του 1944, πέταξα 12-15 χιλιόμετρα από πυρηνικό σταθμό ελέγχου κοντά στο Ludwigslust (νότια του Lübeck).

Ένα σύννεφο διαμορφωμένο σαν ένα μανιτάρι με παλλόμενα, φουσκωτά τμήματα (στα περίπου 7000 μέτρα ύψος) στάθηκε, χωρίς καμία φαινομενική σύνδεση με το σημείο όπου έλαβε χώρα η έκρηξη. Ισχυρές ηλεκτρικές διαταραχές και αδυναμία συνέχισης της ραδιοεπικοινωνίας, όπως όταν υπάρχουν κεραυνοί, εμφανίστηκε».

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η κατάθεσή του επιβεβαιώθηκε από άλλο πιλότο, ενώ ένας Ιταλός ανταποκριτής είδε επίσης την έκρηξη, αναφέροντας το περιστατικό στον ιταλό φασίστα ηγέτη, Μπενίτο Μουσολίνι.

Σύμφωνα με τον ιστορικό του Βερολίνου, Rainer Karlsch στο βιβλίο του «Η βόμβα του Χίτλερ», Γερμανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν τρεις δοκιμές πυρηνικών όπλων λίγο πριν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, η θεωρία του Karlsch υποβαθμίστηκε από τον Gerald Kirchner του Ομοσπονδιακού Γραφείου της Γερμανίας για την Προστασία από την Ακτινοβολία. Σε μια έκθεση στο Spiegel, ο Kirchner λέει ότι οι αναλύσεις δειγμάτων εδάφους στις θέσεις της έκρηξης δεν δείχνουν «καμία ένδειξη έκρηξης μιας ατομικής βόμβας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης