Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που μπήκε στην πολιτική και τον φυλάκισε ο Πούτιν

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που μπήκε στην πολιτική και τον φυλάκισε ο Πούτιν

Ποιος είναι ο 48χρονος Γκλεμπ Φετίσοφ που πούλησε περιουσιακά στοιχεία, ύψους 1,4 δισ. δολ. για να μπει στην πολιτική σκηνή της χώρας, συνελήφθη για απάτη και περιμένει να δικαστεί...

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που μπήκε στην πολιτική και τον φυλάκισε ο Πούτιν
Από το κέντρο κράτησης Νούμερο 5 της Μόσχας, όπου ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος πρόεδρος πολιτικού κόμματος της Ρωσίας περιμένει να δικαστεί, υποστηρίζει ότι η 10ετή φυλάκιση, που αντιμετωπίζει, συνδέεται με τις επιχειρήσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. 

Ο 48χρονος Γκλεμπ Φετίσοφ πούλησε περιουσιακά στοιχεία, ύψους 1,4 δισ. δολ. πέρυσι προκειμένου να εισέλθει στην πολιτική σκηνή της χώρας, συγχωνεύοντας το κόμμα του με μία αντιπολιτευτική δύναμη. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ντομεντέντοβο στις 28 Φεβρουαρίου.

Κατηγορείται ότι εξαπάτησε τους καταθέτες και τους μετόχους μειοψηφίας μιας τράπεζας, που δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό του. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο πρόεδρος της γειτονικής Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκουβιτς, είχε ανατραπεί μετά τις πολύμηνες διαδηλώσεις στην πλατεία Μεϊντάν στο Κίεβο, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 120 άνθρωποι.

Κλείσιμο
“Το Κρεμλίνο δεν ήθελε να δει τη διαφορά μεταξύ της ακραίας αντιπολίτευσης στο Μεϊντάν και την εύρωστη οικονομικά αντιπολίτευση στη Μόσχα”, απαντά στις ερωτήσεις του Bloomberg μέσω του δικηγόρου του ο Φετίσοφ. “Προτίμησε να πάρει τα μέτρα του για να μην καεί”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ανέφερε από την πλευρά του ότι οι κατηγορίες κατά του Ρώσου δισεκατομμυριούχου δεν είναι πολιτικά υποκινούμενες. “Μιλάμε για οικονομικές κατηγορίες, που βασίζονται σε υποψίες για συγκεκριμένες μηχανορραφίες”, υποστήριξε.

Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε χθες να παρατείνει την κράτηση του Φετίσοφ έως τις 22 Νοεμβρίου, καθώς οι εισαγγελικές Αρχές ετοιμάζουν το κατηγορητήριο.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας τον κατηγορεί ότι προκάλεσε ζημιά, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες και μετόχους της τράπεζας, My Bank, “κλέβοντας” μετοχές της εταιρείας τηλεπικοινωνιών OOO Altimo. Ο δικηγόρος του Φετίσοφ υποστηρίζει ότι η αγορά του 0,2% της Altimo από την τράπεζα ήταν απολύτως νόμιμη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης